knieblessures

Knieblessures voorkomen en behandelen

De knie is een complexe structuur en een van de meest belaste gewrichten in het lichaam. Het is het grootste gewricht, van vitaal belang voor de beweging, en kwetsbaar voor knieblessures.

De knie is het meest voorkomende geblesseerde gewricht bij adolescente atleten. Knieblessures maken zo’n 20 % uit van alle sportgerelateerde blessures per jaar.

Snelle feiten over knie-anatomie

 • De knie is het grootste en meest complexe gewricht in het lichaam.
 • Het verbindt het dijbeen, scheenbeen, kuitbeen (aan de buitenzijde van het scheenbeen) en de knieschijf met elkaar.
 • De knie is een synoviaal gewricht, wat betekent dat het een met vloeistof gevuld kapsel bevat.
 • Deelname aan sport en recreatieve activiteiten zijn risicofactoren voor knieblessures.
 • Een directe klap op de knie is een ernstige verwonding en vereist onmiddellijke medische verzorging.

Anatomie van de knie

 • De knie is het meest complexe gewricht in het menselijk lichaam.
 • De knie is een scharniergewricht dat verantwoordelijk is voor het dragen van gewicht en beweging. Het bestaat uit botten, meniscus, ligamenten en pezen.

De knie is ontworpen om een aantal functies te vervullen:

het ondersteunen van het lichaam in een rechtopstaande positie zonder dat de spieren hoeven te werken
helpt bij het neerlaten en optillen van het lichaam
biedt stabiliteit
werkt als een schokdemper
maakt verdraaiing van het been mogelijk
maakt het lopen efficiënter
helpt het lichaam vooruit te stuwen


BEKIJK HIER HET GAMMA KNIEBRACES


Hieronder de basisonderdelen van de knie-anatomie:


Botten

Het femur (dijbeen), tibia (scheenbeen) en patella (knieschijf) vormen de botten van de knie. Het kniegewricht houdt deze botten op hun plaats.

De knieschijf is een klein, driehoekig bot dat aan de voorkant van de knie zit, binnen de quadriceps-spier. Het is bekleed met de dikste laag kraakbeen in het lichaam omdat het veel kracht te verduren krijgt.

Kraakbeen

Er zijn twee soorten kraakbeen in de knie:

Meniscus: dit zijn halvemaanvormige schijven die fungeren als een kussen, of “schokdemper” zodat de botten van de knie hun bewegingsbereik kunnen doorlopen zonder direct tegen elkaar te wrijven. De menisci bevatten ook zenuwen die het evenwicht en de stabiliteit helpen verbeteren en zorgen voor de juiste gewichtsverdeling tussen het dijbeen en het scheenbeen.

De knie heeft twee menisci:
mediaal – aan de binnenzijde van de knie, dit is de grootste van de twee
lateraal – aan de buitenzijde van de knie

Gewrichtskraakbeen: te vinden op het dijbeen, de bovenkant van het scheenbeen en de achterkant van de knieschijf; het is een dunne, glanzende laag kraakbeen. Het fungeert als schokdemper en helpt botten soepel over elkaar te bewegen.

Ligamenten

Ligamenten zijn taaie en vezelige weefsels; ze werken als sterke touwen om botten met andere botten te verbinden, te veel beweging te voorkomen en stabiliteit te bevorderen. De knie heeft er vier:

ACL (voorste kruisband) – voorkomt dat het dijbeen naar achteren glijdt over het scheenbeen, en dat het scheenbeen naar voren glijdt over het dijbeen.
PCL (posterior cruciate ligament) – voorkomt dat het dijbeen naar voren glijdt over het scheenbeen, of dat het scheenbeen naar achteren glijdt over het dijbeen.
MCL (mediaal collateraal ligament) – voorkomt zijwaartse beweging van het bovenbeen.
LCL (lateraal collateraal ligament) – voorkomt zijwaartse beweging van het bovenbeen.

Pezen


Deze taaie banden van zacht weefsel geven stabiliteit aan het gewricht. Ze zijn vergelijkbaar met ligamenten, maar in plaats van bot aan bot te verbinden, verbinden ze bot aan spier. De grootste pees in de knie is de patellapees, die de knieschijf bedekt, langs het bovenbeen omhoog loopt en aan de quadriceps vastzit.

Spieren

Hoewel ze technisch gezien geen deel uitmaken van het kniegewricht, zijn de hamstrings en quadriceps de spieren die het been versterken en helpen de knie te buigen.

De quadriceps zijn vier spieren die de knie strekken. De hamstrings zijn drie spieren aan de achterkant van de dij die de knie buigen.

De bilspieren – gluteus medius en minimus – ook bekend als de bilspieren, bevinden zich in de bilspieren; deze zijn ook belangrijk bij het positioneren van de knie.

Gewrichtskapel


Het gewrichtskapsel is een membraanzak die het kniegewricht omgeeft. Het is gevuld met een vloeistof, synoviale vloeistof, die het gewricht smeert en voedt.

Slijmbeurs


Er zijn ongeveer 14 van deze kleine met vloeistof gevulde zakjes in het kniegewricht. Ze verminderen de wrijving tussen de weefsels van de knie en voorkomen ontstekingen.

Veel voorkomende knieblessures

Knieën raken meestal geblesseerd tijdens sportactiviteiten, tijdens het sporten of als gevolg van een val. Pijn en zwelling, problemen met het dragen van gewicht en instabiliteit zijn de meest voorkomende symptomen van een knieblessure.

Verstuikingen en verrekkingen

De complexe anatomie van de knie raakt gemakkelijk geblesseerd.
Verstuikingen en verrekkingen zijn letsels aan de ligamenten. De ACL en MCL zijn de ligamenten die het vaakst geblesseerd raken.

Deze blessures ontstaan meestal bij sporten, sporten waarbij de knie een plotselinge draaibeweging maakt, snel van richting verandert of een verkeerde landing maakt na een sprong.

Vaak is een plop of knak te horen, gevolgd door zwelling. Symptomen zijn ook gevoeligheid langs de gewrichtslijn en pijn bij het lopen.

Meniscus scheur

Een meniscusscheur ontstaat meestal tijdens sporten waarbij de knie draait of kantelt, of waarbij iemand wordt getackeld.

Zelfs normale slijtage door veroudering kan de meniscus verzwakken, waardoor hij scheurt bij een eenvoudige onhandige draai tijdens normale dagelijkse activiteiten. Symptomen van een scheur zijn meestal pijn, stijfheid, zwelling, vastzitten en een verminderd bewegingsbereik.

Breuk

Een breuk wordt meestal veroorzaakt door trauma, zoals vallen, auto-ongelukken en sportgerelateerd contact. Het meest voorkomende bot dat breekt rond de knie is de patella (knieschijf).

Overbelasting

De meest voorkomende overbelastingsblessure is de “lopersknie”, een losse term die verwijst naar verschillende aandoeningen, waaronder het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS). Deze pijnlijke aandoeningen komen vaak voor bij atleten zoals hardlopers en fietsers.

De pijn wordt ervaren achter of rond de knieschijf en kan zich uitbreiden naar het bovenbeen of scheenbeen. De pijn verergert bij activiteit en wordt minder door rust.Behandeling en revalidatie bij knieblessures

Alle knieblessures moeten zo snel mogelijk door een arts worden beoordeeld. De basisbehandeling voor veel voorkomende knieblessures omvat rust, ijs, hoog leggen en een pijnstiller zonder recept zoals Ibuprofen.

Het is ook belangrijk om 24-48 uur na een lichte blessure te beginnen met versterkende en rekoefeningen, of zoals geadviseerd door een arts. De normale activiteiten moeten geleidelijk worden hervat. In sommige gevallen, zoals bij een ACL-scheur, is een arthroscopische operatie nodig om de schade te herstellen.

Daarnaast kan kortdurende rust en het vermijden van het belasten van het been nodig zijn voor een goede genezing. Om bijkomend letsel te voorkomen, kunnen krukken voor een beperkte tijd worden aanbevolen.

Fysiotherapie is vaak aangewezen om iemand te helpen herstellen tot een pijnvrij bewegingsbereik. Een belangrijke uitbreiding van de therapie is het voortzetten van een oefenprogramma thuis. Zonder adequate revalidatie zal een persoon vaak blijvende problemen hebben met een geblesseerde knie. Het doel van de behandeling is om stabiliteit, kracht en mobiliteit te herstellen.

Knieblessures en preventie

De volgende tips kunnen veel voorkomende knieblessures helpen voorkomen:

 • Doe een warming-up door voorzichtig te wandelen en te rekken voor en na het sporten.
 • Houd de beenspieren sterk door trappen te lopen, op een stationaire fiets te rijden of met gewichten te trainen.
 • Vermijd plotselinge veranderingen in de intensiteit van de oefeningen.
 • Vervang versleten schoenen. Kies schoenen die goed passen en een goede grip bieden.
 • Zorg voor een gezond gewicht om extra druk op de knieën te voorkomen.
 • Draag altijd een veiligheidsgordel.
 • Gebruik kniebeschermers bij sporten waarbij de knieën geblesseerd kunnen raken.


Het behoud van sterke, soepele beenspieren en het zoeken van snelle medische hulp voor alle knieblessures is essentieel voor een juiste diagnose en een passende behandeling van de blessure. Bovendien helpt het sterk houden van de ondersteunende beenspieren en het voorkomen van letsel de knie gezond te houden gedurende het hele leven.

Lees ook ons blog : knieoperatie-en-de-revalidatie-wat-te-verwachten

(51)