gezondere levensstijl

Kies voor een gezondere leefstijl!

 

Mijn  naam is Chantal en ben 55 jaar. Reeds mijn ganse leven ben ik gepassioneerd over alles wat kan bijdragen tot een gezondere leefstijl.

De voorbije jaren behaalde ik de diploma’s gezondheidscoach, voedingsdeskundige en afslankcoach. Deze opleidingen heb ik doorlopen louter uit interesse en niet met enige beroepsdoeleinden. Tijdens deze opleidingen groeide echter wel het idee tot het opzetten van een informatieblog rondom alles wat met gezondheid te maken heeft.

 

 

Ik bemerkte in mijn omgeving dat sommige mensen  zeer gezondheidsbewust zijn, maar velen  zich van hun gezondheid totaal niet bewust zijn. Mijn  doel is om met medischemallemolen.nl  iedereen, waar ze zich ook bevinden op hun gezondheidsreis, te helpen nog een paar stappen te zetten naar een gezondere leefstijl wat de kans om uit de medische mallemolen te blijven aanzienlijk vergroot.


Bij het schrijven van de blogs word ik geassisteerd door gastschrijvers en door mijn dochter, die momenteel de laatste fase van  haar master farmaceutische wetenschappen aan de universiteit van Antwerpen doorloopt.

 

Staat het vertonen van geen symptomen van ziekte altijd gelijk aan gezondheid en welzijn?

 

Gezondheid is als een schaal. Aan de bovenkant is er welzijn, zich goed voelen en aan de onderkant is er ziekte. Dan is er nog het tussengebied, het grijze gebied. De plaats waar de symptomen opduiken en waar het lichaam worstelt om het hoofd te bieden aan de eisen die aan het lichaam worden gesteld.

Ons huidige medische model houdt zich voornamelijk bezig met de onderste helft van deze schaal. De moderne geneeskunde heeft sprongen voorwaarts gemaakt die de levensverwachting sterk hebben verhoogd en wanneer we symptomen van ziekte hebben, zijn onze artsen vaak in staat ons te herstellen naar een asymptomatische “gezonde” toestand.

We prijzen de onderzoekers en artsen die dit mogelijk hebben gemaakt. Maar staat asymptomatisch altijd gelijk aan gezondheid en welzijn? Helaas is ‘asymptomatisch’ vaak het punt waar medische behandeling, zorg en ondersteuning ophoudt. Een van de belangrijkste redenen hiervoor zijn de kosten en de tijd die nodig zijn voor voortdurende zorg. Onze medische professionals doen hun uiterste best met de tijd en middelen die ze tot hun beschikking hebben, maar de waarheid is dat ze gewoon overstelpt worden en vaak niet opgewassen zijn tegen de constante werkdruk.

Het probleem met asymptomatische toestanden is dat we, als we die eenmaal hebben bereikt, de motivatie verliezen en vergeten de onderliggende factoren aan te pakken die onze klachten in de eerste plaats hebben veroorzaakt. Het risico is herhaling en het telkens opnieuw terecht komen in de medische mallemolen. Het nastreven van een gezondere leefstijl is hier de oplossing.

 


Kunnen we het tij keren?

 

Kunnen we verantwoordelijkheid nemen om te kiezen voor een gezondere leefstijl?

Is voorkomen niet altijd beter dan genezen? Mensen in staat stellen om de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid. Hen op die manier helpen voordeel te halen uit niet alleen een langere levensverwachting, maar ook uit een veel betere levenskwaliteit. Mensen de weg wijzen naar een gezondere leefstijl!

Veel mensen vinden het moeilijk om te weten wie of wat ze moeten geloven als het op gezondheid aankomt. Ze zijn ontgoocheld over het gezondheidssysteem. Ze willen voor zichzelf positieve veranderingen doorvoeren maar weten niet waar te beginnen. Er is zoveel tegenstrijdige informatie en ja, ik realiseer me de ironie van het gooien van nog een stem in de mix.

Mijn advies? Stap op. Begin ergens en houd vol. Want beginnen, het nemen van kleine stappen naar een gezondere leefstijl, is beter dan helemaal niet beginnen. Doorzettingsvermogen? Wel, zonder doorzettingsvermogen zouden we nooit iets bereiken dat echt de moeite waard is.

Ik hoop dat dit blog voor sommigen van jullie het startpunt en de bron kan zijn die je nodig hebt om die positieve veranderingen te maken en op weg te gaan naar een gezondere jij. 

 

Lees hier alvast 30 Tips  naar een gezondere leefstijl 

 

 

(151)