voorbereiden zwangerschap

Je voorbereiden op het ouderschap

Hoe om te gaan met je nieuwe rol als ouder

 

Het krijgen van een baby is een van de meest levens veranderende gebeurtenissen die veel mensen zullen meemaken. De maanden voor en na de geboorte zijn vaak stressvol, in deze post geven we een aantal basistips en adviezen voor het ouderschap die de scherpe kantjes van deze spannende tijd af kunnen halen.

 

Wachten op een baby kan een zorgelijke tijd zijn.


Elk jaar worden in Nederland ongeveer 170’000 baby’s geboren. Elke nieuwe bevalling brengt de naaste familie een onstuimige mix van vreugde, drama, glimlachen en strijd.

Er is een overvloed aan informatie op het internet en daarbuiten die een druk voorbereide moeder of aanstaande vader helpt om te groeien naar het ouderschap, dus het kan moeilijk zijn om je te beperken tot de essentie. De waarheid is dat als de baby er is, de meeste adviezen meteen uit het raam zullen verdwijnen.

 

In dit artikel geven we wat informatie die, hopelijk, zal helpen om wat basiswerk te leggen. Niets kan de overgang naar het ouderschap helemaal blootleggen, maar info helpt zeker.Voorbereiding is de sleutel


Veel aanstaande ouders maken zich zorgen dat ze niet voorbereid zijn als de grote dag aanbreekt. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen om deze zorgen weg te nemen.

 

Eerste hulp bij baby’s


Een van de grootste zorgen over het krijgen van een kind is dat het ziek kan worden of gewond kan raken. Geen enkele voorbereiding kan die angst helemaal wegnemen, maar weten wat je moet doen als er iets gebeurt, is een goed idee.

Er zijn voldoende EHBO-cursussen voor kinderen beschikbaar in Nederland en België. De wetenschap dat u over enige relevante medische kennis beschikt, zal de spanningen wegnemen.

Het kan ook nuttig zijn om een eenvoudige EHBO-handleiding voor baby’s te kopen.

 

Oefen de basisbeginselen


Als u uw eerste kind verwacht, hebt u misschien nog nooit een baby aangekleed, een badje gegeven of zelfs maar een luier verschoond. Naarmate de grote dag nadert, kunnen deze basisprocedures u parten spelen – weer onbekenden in een zee van onbekenden.

Deze taken zijn echter eenvoudig, maar er gaat niets boven daadwerkelijk iets doen om je gedachten tot rust te brengen. Koop dus een pop die ongeveer even groot is als een baby en doe de pop een luier om, kleed de pop aan ….

Je zult je niet alleen iets zelfverzekerder voelen, maar je hebt ook een nieuw speeltje voor je aanstaande kind.Het medicijnkastje vullen


Tijdens de eerste levensjaren van een baby zal hij waarschijnlijk last hebben van snotteren, tandjes krijgen, uitslag en koorts. Het is daarom goed om de juiste medische benodigdheden bij de hand te hebben.

Als u die vóór de geboorte aanschaft, kan dat u (en hen) veel kopzorgen besparen. Hoewel deze lijst zeker niet volledig is, zijn de volgende artikelen een goed begin:

digitale thermometer
vloeibare pijnstiller zonder aspirine voor baby’s
pincet
bol spuitje om slijm uit een verstopte neus te halen
antibacteriële zalf
bijtspeeltjes
alcohol om pincetten, thermometers en scharen schoon te maken
watten voor het aanbrengen van lotions en voor het schoonmaken van benodigdheden met alcohol
fysiologisch water
milde vloeibare zepen
crème tegen luieruitslag
babyshampoo
zonnebrandcrème die veilig is voor baby’s

 

Slaapkamertips


Geen twee baby’s zijn hetzelfde en geen twee baby’s slapen hetzelfde. Sommige baby’s zijn lichte slapers, die wakker worden van een krakende vloerplank, maar andere worden nog niet gewekt door een voorbijvliegende Boeing 747.

Toch zijn er een paar aanpassingen in de slaapkamer die het ’s nachts de komende maanden wat makkelijker kunnen maken.

Baby’s moeten overdag slapen en verduisteringsgordijnen garanderen een vaste hoeveelheid duisternis op elk moment. Deze consistentie zal (hopelijk) helpen om ze in de stemming te krijgen om te gaan slapen.

Apparaat met witte ruis. Hoewel u rondsluipt als uw baby slaapt, is het onmogelijk om alle vreemde geluiden te voorkomen.
Een apparaat met witte ruis helpt om achtergrondgeluiden te onderdrukken.
Sommige onderzoekers zijn van mening dat deze apparaten de oren van baby’s kunnen beschadigen als ze lange tijd aan staan of in de buurt van het kind worden geplaatst. Dus, houd het volume laag en zorg ervoor dat het niet te dicht bij de baby staat.

Als u een houten vloer heeft, leg dan een vloerkleed neer zodat het geluid gedempt wordt als u op uw tenen loopt.

Een nachtlampje is een goede investering, de onmisbare partner van verduisteringsgordijnen is een nachtlampje.
In de kleine uurtjes, als je moet opstaan om een fles klaar te maken, een luier te verschonen of naar het toilet te gaan, is het laatste wat je wilt je scheenbeen of kleine teen tegen de hoek van het bed stoten of op een haarborstel stappen.
Een schemerlamp die vanuit bed gemakkelijk bereikbaar is, bespaart u talloze blauwe plekken en onnodig wakker worden.

Bewaar een voorraad luiers en doekjes op een plek die makkelijk te bereiken is vanuit bed. Het is zelfs een goed idee om een reserve-luier en wat doekjes op een paar plaatsen te hebben, zoals in de auto, de wandelwagen en het huis van je beste vrienden of ouders.

Je weet maar nooit wanneer je even snel een schone luier nodig hebt. En natuurlijk is een goed gevulde luiertas die je kunt pakken als je je huis verlaat een geweldig idee.

 

Veilig slapen voor baby’s


Plotselinge kindersterfte (wiegendood) is de dood van een baby tijdens de slaap zonder duidelijke reden. Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.

  • Baby’s moeten op hun rug worden gelegd om te slapen.
  • Ze moeten direct op een stevig oppervlak slapen – bijvoorbeeld een matras in een door de veiligheid goedgekeurd wiegje, bedekt met een hoeslaken zonder andere zachte voorwerpen (zoals kussens, kussens, speelgoed) of beddengoed.
  • Zorg ervoor dat de omgeving van het bed vrij is van potentiële gevaren, zoals elektrische draden of bungelende snoeren.
  • Zithulpmiddelen, zoals kinderwagens, schommels, autostoeltjes, draagdoeken en draagzakken, worden niet aanbevolen voor routineslaap thuis of in het ziekenhuis, vooral niet voor jonge baby’s. Ook wordt afgeraden om op banken of fauteuils te slapen.
  • Baby’s moeten dicht bij het bed van hun ouders slapen, maar wel op een apart oppervlak. Volgens het rapport mogen ze niet in hetzelfde bed slapen vanwege de risico’s van “verstikking, wurging en beknelling”.
  • Baby’s moeten ten minste de eerste zes maanden van hun leven in de kamer van hun ouders slapen.
  • Hoewel het onduidelijk is waarom, lijkt het slapen met een fopspeen het risico op wiegendood te verminderen (zelfs als de fopspeen uit de mond van de zuigeling valt).
  • Ouders moeten roken, alcohol en illegale drugs vermijden.
  • Het hebben van de juiste vaccinaties op de juiste tijdstippen kan een beschermend effect hebben tegen wiegendood.

 

Slapen wanneer de baby slaapt?


Slapen wanneer de baby slaapt klinkt in theorie goed, maar in de praktijk werkt het niet altijd goed voor de ouders, omdat een baby alleen in korte periodes kan slapen.
Als de baby slaapt, moet u misschien de taken uitvoeren die u tijdens de zorg voor de baby hebt laten liggen, zoals schoonmaken, eten en douchen.
Veel stellen vinden dat het beter werkt om in ploegendiensten voor de baby te zorgen. Er is echter geen goede of foute aanpak, dus zoek uit wat voor u werkt.Zorg goed voor uzelf

 


Zelfzorg in de eerste dagen is essentieel.


Tijdens de zwangerschap is het belang van een gezonde voeding voor de moeder een vanzelfsprekendheid.
Het eten van veel fruit en groenten en het vermijden van drugs, tabak en alcohol zijn essentieel.


Zodra de baby geboren is, moet deze zelfzorg echter worden voortgezet – en dat geldt ook voor de vader.
De baby is afhankelijk van jou om te overleven, dus je eigen gezondheid op peil houden is van vitaal belang. Als je niet genoeg eet of junkfood nuttigt, kunt u zich vermoeider voelen en dat is niet ideaal.


Het kan moeilijk zijn om de tijd te vinden om voor jezelf te koken, maar de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen is net zo belangrijk als de baby er eenmaal is, vooral als je borstvoeding geeft.

 

Een beetje tijd voor jezelf


Als het even kan, moet u wanneer u de kans krijgt wat tijd voor uzelf nemen. Korte pauzes weg van de zorg voor uw kind kunnen uw psychologisch welzijn veel goed doen.

 

Accepteer hulp


Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te aanvaarden, misschien omdat ze anderen niet tot last willen zijn of te trots zijn. Zeg op dit punt in uw leven “ja” tegen hulp; het kan uw geestelijke gezondheid redden.

Houd perspectief


Het is moeilijk om je hoofd erbij te houden als je volop in de luiers zit en meer slaaptekort hebt dan je ooit in je leven hebt gehad. Toch kan het nuttig zijn om te lezen en te begrijpen wat je kunt verwachten voordat de grote dag aanbreekt.

Een ervaring die zo alomtegenwoordig is als het ouderschap heeft een schat aan oudewijvenpraatjes en onwaarheden voortgebracht, en sommige daarvan kunnen niet nuttig zijn. Hier breken we een aantal veel voorkomende mythen en misvattingen de wereld uit.

Ouderschap komt “vanzelf”. Een baby krijgen is zeker een natuurlijk proces, maar voor veel mensen is ouderschap zeker niet natuurlijk. Maak je geen zorgen als het in het begin onnatuurlijk aanvoelt.

Het “moederinstinct”. Deze buitenaardse kracht wordt verondersteld te betekenen dat je altijd weet wat het juiste is om voor je baby te doen – maar het is zelden zo eenvoudig. Soms is het moederinstinct precies goed, terwijl het andere keren beter omschreven kan worden als moederlijke angst. Luister naar je innerlijke stem, maar wees niet bang om een second opinion te vragen.

Liefde op het eerste gezicht? Het kan zijn dat je niet meteen verliefd wordt op je baby zodra je haar/hem ziet – maar maak je geen zorgen, want dat is normaal. Soms is de band er meteen, maar soms duurt het even.

Vooral nieuwe vaders kunnen meer tijd nodig hebben om een hechte band te ontwikkelen. Dus als de aanblik van je pasgeborene je nog niet vervult van liefde, probeer dan niet in paniek te raken.

Borstvoeding geven is natuurlijk, maar niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend. Het vergt doorzettingsvermogen, en zelfs met doorzettingsvermogen is het niet voor iedereen haalbaar.
Hoewel “borstvoeding het beste is”, is het niet de enige optie. Vrouwen die geen borstvoeding kunnen geven, slaan zichzelf vaak voor hun kop, maar dat moeten ze niet doen. Deze periode in je leven is al moeilijk genoeg zonder een extra laag schuldgevoel.

Er is geen bewijs dat een pasgeborene alleen laten huilen “goed is om de longen te versterken” of “hem leert onafhankelijker te zijn”. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een baby laten huilen negatieve fysiologische gevolgen kan hebben.

Baby’s hoeven niet altijd in lagen kleding en dekens gewikkeld te worden. Als algemene regel geldt dat ze slechts één laag meer moeten dragen dan u.

Lees ook ons blog: onvruchtbaarheid, vragen voor uw arts

Conclusies


Hoewel dit artikel verre van volledig is, hopen we dat het ten minste een paar nuttige tips bevat. Ouder worden is een grote verandering, en zoals bij elke grote overgang, zullen er waarschijnlijk veel hobbels op de weg zijn.

Kalm blijven is zowel het beste als het moeilijkste advies om op te volgen. Voorbereiding de sleutel tot een soepele overgang naar het ouderschap. Veel succes.

(52)