koffie

Is koffie schadelijk voor het hart?

 

Onderzoeken naar koffieconsumptie beweren verschillend: koffie beschadigt de slagaders, koffie beschermt het hart of koffie heeft geen effect op de gezondheid van hart en bloedvaten. Nieuw onderzoek bij duizenden deelnemers spreekt zich opnieuw uit over het verband tussen deze favoriete drank en de vraag : ” is koffie schadelijk voor het hart?”

Nieuwe bevindingen suggereren dat zelfs zware koffiedrinkers zich mogelijk geen zorgen hoeven te maken als het gaat over het feit of koffie al dan niet schadelijk is voor hart en bloedvaten.

Is koffie schadelijk, beschermend of heeft het geen effect op de gezondheid van het hart en de bloedvaten?

Al jaren proberen wetenschappers deze vragen te beantwoorden, aangezien koffie over de hele wereld zo’n favoriete drank is.

Sommige studies waarschuwen dat koffiedrinken het risico op cardiovasculaire aandoeningen kan verhogen, terwijl andere suggereren dat koffie kan helpen de gezondheid van het hart en de bloedvaten in stand te houden.

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat regelmatig veel koffie drinken bijdraagt aan aortastijfheid – dit is wanneer de aorta, het grootste bloedvat in het menselijk lichaam, steeds minder flexibel wordt. Aortastijfheid kan bijdragen tot het risico op hart- en vaatziekten.

Tegelijkertijd is uit ander bewijs gebleken dat het drinken van meer dan drie kopjes koffie per dag kan beschermen tegen atherosclerose, een aandoening waarbij plaque zich ophoopt in de slagaders, waardoor het bloed niet meer normaal kan stromen.

Nu heeft een nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Queen Mary University of London in het Verenigd Koninkrijk, uitgewezen dat zelfs mensen die elke dag een aanzienlijke hoeveelheid koffie drinken geen last hebben van arteriële stijfheid, wat betekent dat koffie hun risico op cardiovasculaire problemen niet op deze manier verhoogt.

Dezelfde resultaten in alle groepen

In de nieuwe studie analyseerde het onderzoeksteam de gegevens van 8.412 deelnemers, de deelnemers stemden in met het ondergaan van cardiovasculaire magnetische resonantiebeeldvorming en andere specialistische beoordelingen om de onderzoekers in staat te stellen de toestand van hun cardiovasculaire functie te bepalen.

De deelnemers gaven ook zelf aan hoeveel koffie zij gewoonlijk dagelijks dronken. Op basis van deze verslagen deelden de onderzoekers de deelnemers in drie groepen in, op basis van hun koffieconsumptiegewoonten:

mensen die één of minder kopjes koffie per dag dronken
degenen die tussen één en drie kopjes koffie per dag dronken
degenen die meer dan drie koppen koffie per dag dronken
In hun eindanalyse sloten het onderzoeksteam personen uit die meer dan 25 koppen koffie per dag dronken, evenals personen die op het beginpunt hart- en vaatziekten hadden.

Bij het vergelijken van metingen van arteriële stijfheid tussen de drie groepen, vonden de onderzoekers geen verschillen tussen matige en zware koffiedrinkers (degenen die respectievelijk tussen één en drie of meer dan drie kopjes koffie per dag dronken) en degenen die één kopje koffie of minder per dag dronken.

Deze resultaten, zeggen de onderzoekers, suggereren dat zelfs het drinken van aanzienlijke hoeveelheden koffie waarschijnlijk geen nadelig effect heeft op de arteriële gezondheid, zodat het mogelijk geen negatieve invloed heeft op de gezondheid van het hart en de vasculaire functie.

“Ondanks de enorme populariteit van koffie wereldwijd, kunnen verschillende berichten mensen ervan weerhouden ervan te genieten. Hoewel we in deze studie geen oorzakelijk verband kunnen aantonen, wijst ons onderzoek erop dat koffie niet zo slecht is voor de slagaders als eerdere studies zouden doen vermoeden.”

Deze bevindingen bleven overeind nadat de onderzoekers zich hadden aangepast voor mogelijke factoren die bijdragen tot arteriële stijfheid, waaronder leeftijd, biologisch geslacht, etniciteit, rookstatus, alcoholconsumptie, lengte, gewicht, eetgewoonten, hypertensie (hoge bloeddruk), hoog cholesterol, en diabetes.


productzoeker

 


Wat moeten we wel en wat moeten we niet geloven?

De onderzoekers merkten ook op dat matige en zware koffiedrinkers vaker mannen, regelmatige rokers en frequente drinkers van alcohol waren.

“Hoewel de studie personen omvatte die tot 25 kopjes per dag drinken, was de gemiddelde inname in de groep met de hoogste koffieconsumptie vijf kopjes per dag. We zouden deze mensen in ons toekomstig werk nader willen bestuderen, zodat we kunnen helpen bij het adviseren van veilige grenzen.”

“Inzicht in het effect dat koffie heeft op ons hart en onze bloedsomloop is iets waar onderzoekers en de media al enige tijd op broeden. Er zijn verschillende tegenstrijdige studies die verschillende dingen zeggen over koffie en het kan moeilijk zijn om te filteren wat we moeten geloven en wat niet.”

“Dit onderzoek zal hopelijk een aantal van de mediaberichten in perspectief plaatsen, omdat het een van de mogelijke nadelige effecten van koffie op onze slagaders uitsluit.”

Lees ook ons blog : is-koffie-drinken-gezond

(50)