Iberogast

Iberogast voor darm- en maagproblemen

 

Iberogast is een vrij verkrijgbare kruidenformule waarvan veel onderzoek het nut ondersteunt bij het verlichten van de symptomen van functionele dyspepsie (FD) en het prikkelbare darm syndroom (PDS). Iberogast wordt al meer dan vijftig jaar gebruikt. Het kan worden beschouwd als een “mix van bitters”, die teruggrijpt naar een tijd waarin bitters op grote schaal werden gebruikt als spijsverteringsbevorderende middelen. Iberogast is ontwikkeld door een Duits bedrijf (Steigerwald Arzneimittelwerk GmbH) en is zonder recept verkrijgbaar over de hele wereld.

Hier kom je alles te weten over de veiligheid en werkzaamheid van Iberogast, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen of het voor jou een goede optie is om te proberen je symptomen onder controle te krijgen.

 

Ingrediënten van Iberogast

 

Iberogast is een vloeibaar preparaat dat bestaat uit negen kruiden:

 • Bitterzoetkruid (Iberis amara totalis recens)
 • Gedroogde engelwortel (Angelicae radix)
 • Gedroogd kamillebloemhoofd (Matricariae flos)
 • Gedroogde karwijvrucht – algemeen bekend als karwijzaad (Carvi fructus)
 • Gedroogde mariadistelvrucht (Silybi mariani fructus)
 • Gedroogd balsemblad (Melissae folium)
 • Gedroogd pepermuntblad (Menthae piperitae folium)
 • Gedroogde kelandine (Chelidonii herba)
 • Gedroogde zoethoutwortel (Liquiritiae radix)

 

Effect

 

Onderzoek naar Iberogast suggereert dat het een gezonde spijsvertering ondersteunt via verschillende mechanismen. Bitterzoetkruid lijkt te helpen bij het verbeteren van de gladde spiertonus. De andere acht kruiden krampstillende eigenschappen lijken te hebben. Het is deze dubbele werking die lijkt te verklaren waarom het geneesmiddel zowel nuttig is bij symptomen van de bovenste spijsvertering (functionele dyspepsie) als bij symptomen van de onderste spijsvertering . Iberogast zou de motiliteit (de kracht en beweging van de spieren in het spijsverteringskanaal) bevorderen. Tevens de productie van gal (een vloeistof die verantwoordelijk is voor de vertering van vetten) stimuleren, en de productie van maagzuur verminderen.

Andere vermeende gezondheidsvoordelen van Iberogast zijn:

 • dat het darmgas zou verminderen,
 • zweren zou voorkomen en genezen
 • en antibacteriële en ontstekingsremmende effecten zou hebben.
 • het zou ook antioxidanten bevatten en vrije radicalen remmen.

 

Onderzoeksresultaten

 

De regelgevende instanties hanteren strenge normen voor kruidengeneesmiddelen, dergelijke formuleringen moeten aan dezelfde strenge eisen voldoen als receptgeneesmiddelen. Dit betekent dat het moet worden getest in klinische studies van hoge kwaliteit.

Iberogast is dus uitgebreid onderzocht op zijn effectiviteit en veiligheid bij het bevorderen van de gezondheid van de spijsvertering. Zowel in het bovenste als het onderste deel van het spijsverteringskanaal. Zoals hierboven vermeld, zijn de twee aandoeningen waarvoor het de meeste onderzoekssteun heeft, functionele dyspepsie en het prikkelbaar darm syndroom.

Talrijke studies hebben aangetoond dat Iberogast significant meer effect heeft op dyspepsie symptomen dan een placebo. De effecten zijn vergelijkbaar zijn met die van voorgeschreven medicijnen.

Wat het prikkelbaar darm syndroom betreft, bleek uit een vrij groot, dubbelblind onderzoek, waarbij een placebo-controlegroep werd gebruikt, dat Iberogast de buikpijn en andere symptomen aanzienlijk verminderde in vergelijking met een placebo. In dit onderzoek gebruikten 203 mensen met een prikkelbaar darm syndroom-diagnose Iberogast gedurende een periode van vier weken. De resultaten van deze studie suggereren dat Iberogast effectief is in:

 • het verbeteren van de kwaliteit van leven,
 • het verminderen van buikpijn
 • en andere symptomen, ongeacht het subtype (bijv. constipatie overheersend, diarree overheersend, of wisselend type).

Deze studie was van redelijk hoge kwaliteit door het gebruik van een dubbelblind onderzoek en placebo-controle. Extra onderzoeken moeten worden uitgevoerd. Dit om verder bewijs te leveren voor het nut van Iberogast als een remedie voor het prikkelbaar darm syndroom.

 

Iberogast is een natuurlijk én effectief geneesmiddel bij maag- en darmklachten. Het geneesmiddel bestaat uit een unieke combinatie van negen geneeskrachtige kruiden

 

Veiligheid

 

In de loop van de afgelopen vijf decennia hebben talrijke studies niet alleen de effectiviteit van Iberogast onderzocht, maar ook de veiligheid ervan. Over het algemeen zijn bijwerkingen van de formulering zeldzaam. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de formulering werkt op het spijsverteringskanaal. Dit met weinig impact op het centrale zenuwstelsel. Wanneer bijwerkingen optreden, wat zeer zeldzaam is, nemen ze de vorm aan van allergische symptomen:

zoals een jeukende huid, netelroos of een andere huiduitslag, piepende ademhaling of kortademigheid.

In tegenstelling tot sommige andere kruidenpreparaten is er weinig tot geen bewijs dat Iberogast giftig is voor de lever. Daarom concluderen de meeste onderzoekers dat Iberogast veilig is voor langdurig gebruik.

 

Wie mag Iberogast niet innemen

 

Zoals met elk vrij verkrijgbaar product, moet u altijd uw arts raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen tegenstrijdigheden zijn voor u om Iberogast te proberen. Je moet toestemming van je arts krijgen als je in een van de volgende categorieën valt:

 • Je hebt een leverziekte
 • U bent zwanger of van plan zwanger te worden
 • Je geeft borstvoeding

 

Is Iberogast veilig voor kinderen?

 

Een paar grootschalige studies verzamelden gegevens over de veiligheid en werkzaamheid van Iberogast voor gebruik bij kinderen. Elk van deze studies was vrij grootschalig, maar geen van hen had een dubbelblind ontwerp. Ze maakten ook geen gebruik van een placebo controlegroep. Deze observationele studies gaven echter aan dat Iberogast zeer effectief was bij het verminderen van spijsverteringssymptomen, waaronder functionele dyspepsie en PDS. Geen van de studies toonde negatieve bijwerkingen aan of problemen met de interactie tussen Iberogast en andere medicijnen.

Een ander grootschalig onderzoek beoordeelde de effecten van Iberogast gedurende een periode van een week bij kinderen bij wie functionele dyspepsie en/of PDS was vastgesteld. De resultaten lieten een aanzienlijke afname van de spijsverteringssymptomen zien. De bijwerkingen waren zeldzaam en niet ernstig – deze bestonden dan voornamelijk uit misselijkheidsgevoel.

 

Toediening

 

Iberogast is een donkerbruine vloeistof die wordt geleverd in een donker glazen flesje met een druppelaar. Het moet voor of tijdens de maaltijd worden ingenomen.

Om Iberogast te gebruiken, moet u het flesje krachtig schudden. Met behulp van de druppelaar voegt u het juiste aantal druppels toe aan een klein glas water of een andere vloeistof.

Volgens de fabrikant moeten:

 • volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar driemaal daags 20 druppels innemen.
 • Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar moeten driemaal daags 15 druppels innemen, terwijl kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar driemaal daags 10 druppels toegediend moeten krijgen
 • Kinderen in de leeftijd van drie maanden tot drie jaar moeten acht druppels driemaal daags krijgen, terwijl kinderen jonger dan drie maanden zes druppels driemaal daags moeten krijgen.

Als u een dosis hebt overgeslagen of bang bent dat u een dosis hebt overgeslagen, wacht dan tot uw volgende geplande maaltijd om uw volgende dosis in te nemen. Als u denkt dat u te veel heeft ingenomen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn geen aanwijzingen dat iemand schade heeft ondervonden van een overdosis.

Wanneer u, of uw kind, negatieve bijwerkingen ondervindt, stop dan met het gebruik van Iberogast en vertel het aan uw arts.

 

Samenvatting

 

PDS is een chronische gezondheidstoestand met beperkte mogelijkheden voor effectieve behandeling. In het verleden konden artsen hun PDS-patiënten slechts een beperkt aantal medicijnen aanbieden. Deze medicijnen waren meestal gericht op specifieke PDS symptomen. Meer recentelijk zijn er nieuwere medicijnen op de markt gekomen die specifiek ontworpen zijn als behandeling voor PDS. Weinig mensen ervaren echter volledige verlichting van de symptomen door deze medicijnen. Er bestaat een dieetbehandeling voor PDS, het FODMAP dieet, dat effectief kan zijn voor de grote meerderheid van de mensen die het proberen, maar moeilijk vol te houden is.

Gezien de langdurige aard van PDS en de beperkingen van de behandelingsopties die in de vorige paragraaf zijn beschreven, lijkt Iberogast een aantrekkelijke optie voor mensen die de aandoening willen beheersen. Dit kan in het bijzonder gelden voor de vele mensen voor wie PDS niet de enige spijsverteringsaandoening is waarmee ze te maken hebben. Dit vooral wanneer de andere aandoening functionele dyspepsie is. Als het idee van een kruidenpreparaat dat effectief lijkt te zijn en doorgaans geen negatieve bijwerkingen heeft je aanspreekt, kan Iberogast een geschikte interventie voor je zou zijn.

Lees ook ons blog : kies-voor-een-gezondere-levensstijl

(68)

Iberogast is een natuurlijk én effectief geneesmiddel bij maag- en darmklachten. Het geneesmiddel bestaat uit een unieke combinatie van negen geneeskrachtige kruiden