hooirkoorts symptomen, medischemallemolen.nl

Hooikoorts symptomen, hoe herken je ze?

 

Hooikoorts symptomen, of allergische rhinitis symptomen, lijken op die van een verkoudheid. Er kan sprake zijn van niezen, congestie, een loopneus en druk op de sinussen.

Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stoffen in de lucht, zoals pollen. De tijd van het jaar waarin het gebeurt, hangt af van de stof, of het allergeen, waarop de persoon reageert.

Ondanks de naam betekent hooikoorts niet dat de persoon allergisch is voor hooi en koorts heeft. Hooi is bijna nooit een allergeen, en koorts is niet één van de hooikoorts symptomen.

 

Snelle feiten over hooikoorts symptomen

 

Allergische rhinitis, vaak hooikoorts genoemd, kan niezen, een verstopte of loopneus, tranende ogen en jeuk aan de neus of ogen veroorzaken.
Eén op de vijf Nederlanders heeft last van een allergie, zoals hooikoorts. Elk jaar stijgt het aantal mensen met een allergie met twee tot vijf procent.
Seizoensgebonden allergische rhinitis komt vaker voor in de lente, zomer en vroege herfst.
De symptomen worden meestal veroorzaakt door een allergische gevoeligheid voor pollen van bomen, grassen of onkruid, of voor schimmelsporen in de lucht.

De behandeling bestaat uit het vermijden, elimineren of verminderen van de blootstelling aan allergenen, medicatie en immunotherapie, oftewel allergie-injecties.

 

Hooikoorts symptomen

 

Hooikoorts symptomen zijn is soms, maar niet altijd, gerelateerd aan pollen.
De symptomen kunnen op verschillende tijdstippen van het jaar beginnen, afhankelijk van de stof waarvoor de patiënt allergisch is.

Iemand die allergisch is voor een veelvoorkomend stuifmeel zal ernstigere symptomen hebben wanneer het stuifmeelgehalte hoog is.

Veel voorkomende symptomen zijn onder meer:

niezen
tranende ogen
jeukende keel
een verstopte, jeukende of loopneus

Ernstige symptomen kunnen zijn:

zweten
hoofdpijn
verlies van reuk en smaak
aangezichtspijn veroorzaakt door verstopte sinussen
jeuk die zich uitbreidt van de keel naar de neus en oren

Sommige mensen kunnen last hebben van vermoeidheid of moeheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Mensen met astma kunnen meer last hebben van piepende ademhaling en ademnood op momenten dat hooikoortssymptomen optreden.

 


Behandeling

 

Een reeks vrij verkrijgbare behandelingen kan helpen hooikoorts onder controle te houden. Soms is een combinatie van twee of drie middelen het beste. Een arts kan u adviseren over de mogelijkheden.

 

Medicijnen

 

Deze omvatten:

 

Antihistaminesprays of -tabletten:


Deze zijn vaak vrij verkrijgbaar en stoppen de afgifte van de chemische stof histamine. Ze verlichten gewoonlijk effectief de symptomen van een loopneus, jeuk en niezen, maar ze kunnen verstopte sinussen niet ontstoppen. Oudere antihistaminica kunnen slaperigheid veroorzaken.

 

Oogdruppels:


Deze verminderen de jeuk en zwelling in de ogen. Ze worden meestal naast andere medicijnen gebruikt. Oogdruppels bevatten vaak cromoglycaat.

 

Neuscorticosteroïden:


Deze sprays behandelen de ontsteking veroorzaakt door hooikoorts. Ze bieden een veilige en doeltreffende behandeling op lange termijn. Het kan een week duren voor de voordelen zichtbaar worden.

Er kan een onaangename geur of smaak zijn, of neusirritatie.

 

Orale corticosteroïden:


Ernstige hooikoortssymptomen kunnen goed reageren op prednison tabletten, voorgeschreven door een arts. Deze zijn alleen voor kortdurend gebruik. Langdurig gebruik wordt in verband gebracht met cataract, spierzwakte en osteoporose.

 

Immunotherapie:


Immunotherapie kan op lange termijn verlichting geven door geleidelijk het immuunsysteem te desensibiliseren voor de allergenen die de symptomen veroorzaken. Het wordt meestal toegediend in de vorm van allergie-injecties of sublinguale druppels voor mensen bij wie de symptomen ernstig zijn en niet zijn opgeheven na andere behandelingen.

Immunotherapie kan leiden tot een blijvende vermindering van allergiesymptomen en het kan de ontwikkeling van astma en nieuwe allergieën helpen voorkomen.

Injecties worden door een arts toegediend, maar sublinguale immunotherapie, of medicatie die onder de tong wordt opgelost, kan thuis worden ingenomen.

 

Alternatieve therapieën

 

Alternatieve therapieën die beweren hooikoorts te kunnen behandelen zijn onder meer acupunctuur, maar onderzoeksresultaten hebben geen significante verbeteringen bevestigd.

Kruidenremedies worden niet aanbevolen.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om met een arts te overleggen voordat u medicijnen neemt, om mogelijke negatieve effecten op de ontwikkeling van de foetus te voorkomen.

 

Diagnose

 

Met een speldenpriktest kan worden vastgesteld wat de oorzaak is van de allergische reactie.
Om de juiste behandeling te bepalen, zal een arts naar de symptomen kijken en naar de persoonlijke en familiale medische voorgeschiedenis vragen.

Een bloed- of huidtest kan uitwijzen voor welke stof de patiënt allergisch is.

Bij een huidtest wordt de huid aangeprikt met een minieme hoeveelheid van een bekend allergeen.

Een bloedtest toont het niveau van IgE-antilichamen aan. Dit zal hoog zijn als er sprake is van een allergie. De test duurt ongeveer 20 minuten.

Alles wat je moet weten over hooikoorts

Bij een andere huidpriktest wordt een allergeen onder de huid geïnjecteerd en wordt ongeveer 20 minuten later gecontroleerd op een reactie.

 


Wat is hooikoorts?

 

Hooikoorts is een allergische reactie op stoffen in de lucht, zoals pollen.

Een allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem een onschadelijke stof verwart met een schadelijke stof en het lichaam chemische stoffen vrijgeeft om de stof te bestrijden.

Deze reactie veroorzaakt de symptomen.

Allergenen zijn vaak gewone stoffen waar het immuunsysteem van de meeste mensen niet of slechts in geringe mate op reageert.

Sommige mensen hebben echter behandeling nodig, omdat hun symptomen het moeilijk maken hun dagelijkse taken uit te voeren.

Behandeling kan de symptomen niet wegnemen, maar kan wel de impact ervan verminderen.

 

Behandeling thuis

 

Een individu kan de ontwikkeling van een allergie niet voorkomen, maar mensen die hooikoorts hebben, kunnen bepaalde strategieën nuttig vinden om de gevolgen te minimaliseren.

Hier volgen enkele tips:

 • Wees op de hoogte van de hoeveelheid stuifmeel tijdens de gevoelige maanden. Informatie is beschikbaar via het internet en andere media. De hoeveelheid pollen is meestal hoger op vochtige en winderige, niet regenachtige dagen en in de vroege avond.
 • Houd ramen en deuren gesloten wanneer de hoeveelheid pollen hoog is.
 • Vermijd het maaien van het gazon tijdens gevoelige maanden, kies pollenarme dagen om te tuinieren, en blijf uit de buurt van grasvelden wanneer het pollengehalte hoog is.
 • Spoel uw ogen regelmatig met koel water, om ze te kalmeren en pollen te verwijderen.
 • Douche en trek andere kleren aan als u binnenshuis komt, wanneer er veel pollen zijn.
 • Draag een hoed om te voorkomen dat pollen zich in het haar verzamelen en vervolgens op de ogen en het gezicht spatten.
 • Laat geen bloemen in uw huis staan.
 • Houd alle oppervlakken, vloeren en tapijten zo stofvrij mogelijk.
 • Kies een stofzuiger met een goed filter.
 • Hou je beddengoed “mijt-proof”.
 • Gebruik een luchtontvochtiger om schimmel te voorkomen.
 • Blijf uit de buurt van sigarettenrook en stop ermee als u rookt.
 • Was huisdieren als ze binnenkomen op een dag met veel pollen, of strijk hun vacht glad met een vochtige doek.
 • Smeer vaseline rond de binnenkant van uw neusgaten, dat helpt pollen tegen te houden.
 • Vraag een arts om een plan, als je weet dat je vatbaarheidsperiode voor de deur staat.

 

Oorzaken

 

Hooikoorts ontstaat wanneer het immuunsysteem een normaal onschadelijke stof in de lucht aanziet voor een bedreiging.

Het lichaam produceert een antilichaam genaamd immunoglobuline E (IgE) om de bedreiging aan te vallen, en het laat de chemische stof histamine vrij. Histamine veroorzaakt de symptomen.

Seizoensgebonden hooikoorts triggers zijn pollen en sporen die enkel in bepaalde periodes van het jaar symptomen veroorzaken.

Voorbeelden van hooikoortstriggers zijn:

boompollen in de lente
graspollen in het late voorjaar en de zomer
onkruidstuifmeel, vooral in de herfst
schimmels en schimmelsporen, komen vaker voor bij warm weer

Andere triggers zijn haar of huidschilfers van huisdieren, stofmij en schimmel. Irriterende stoffen die tot hooikoortsverschijnselen kunnen leiden zijn sigarettenrook, parfums en uitlaatgassen.

 

Risicofactoren

 

Sommige factoren verhogen het risico op hooikoorts.

 

Genetische factoren:


Als een naast familielid hooikoorts of een andere allergie heeft, is het risico hoger.

 

Andere allergieën of astma:


Mensen met andere allergieën of astma hebben een grotere kans om ook hooikoorts te krijgen.

 

Geslacht en leeftijd:


Voor de pubertijd komt hooikoorts vaker voor bij jongens, maar na de pubertijd hebben vrouwen er meer last van.

 

Geboortedatum:


Mensen die tijdens het pollenseizoen zijn geboren, hebben een iets hoger risico om hooikoorts te krijgen.

 

Sigarettenrook:


Blootstelling aan sigarettenrook tijdens de eerste levensjaren verhoogt het risico op hooikoorts.

 

Vooruitzichten

 

Er is momenteel geen genezing voor hooikoorts. De symptomen kunnen echter worden bestreden tijdens de perioden van het jaar waarin veel pollen voorkomen.

Om de behandeling het eerste jaar te laten werken, moet de behandeling 3 maanden vóór het seizoen waarin de pollen zich verspreiden, worden gestart.

Een voortgezette behandeling kan de symptomen verminderen, de immuniteit tegen het allergeen verbeteren en de levenskwaliteit verhogen. Het is aangetoond dat drie jaar behandeling leidt tot een langdurige desensibilisatie tegen pollen.

Als de symptomen na een jaar echter niet aanzienlijk zijn verbeterd, moet de behandeling worden gestaakt omdat die waarschijnlijk niet werkt.

Hooikoorts kan ernstiger worden en zich verplaatsen naar de longen en zich ontwikkelen tot allergische astma. Mensen met een pollenallergie kunnen ook meer kans hebben om andere allergieën te ontwikkelen, zoals voedselintoleranties.

Ernstige hooikoorts kan de slijmvliezen van de neus ook gevoeliger maken voor andere irriterende stoffen, zoals sigarettenrook of droge lucht. Dit kan leiden tot sinusitis.

 

(50)