hoelang zwanger?

Hoelang ben je zwanger? Hoe maak je de berekening?

Vrouwen die van plan zijn een kind te krijgen, verwachten dat hun zwangerschap ongeveer negen maanden zal duren. Je krijgt vaak tijdens je zwangerschap de vraag ‘hoelang ben je zwanger’? Maar veel aanstaande vaders en moeders vragen zich af hoeveel weken er in negen maanden zitten. De gemiddelde zwangerschap duurt veertig weken vanaf de eerste dag van de laatste normale menstruatie.

Hoelang ben je zwanger ?

Het plannen van een zwangerschap van negen maanden kan verwarrend zijn als je kijkt naar het totale aantal weken in een gemiddelde zwangerschap. Als je de cijfers uitsplitst, lijkt het alsof een zwangerschap 10 maanden duurt en niet negen. Het antwoord op de vraag ‘hoelang ben je zwanger’ is dan ook niet altijd evident.

Er zijn ongeveer veertig weken in een voltijdse zwangerschap. Als je ervan uitgaat dat een maand precies vier weken lang is, zijn er dus 10 maanden zwangerschap. Het probleem met deze berekening is dat ervan wordt uitgegaan dat elke maand 28 dagen duurt. Maar de meeste van onze kalendermaanden duren 30 of 31 dagen.

Om het nog verwarrender te maken, is er ook nog de kwestie van wanneer je eigenlijk zwanger bent geworden. Hoewel een exacte datum misschien niet voor iedereen van belang is, kunt u de datum schatten op basis van tests. Tegen de tijd dat je een positieve zwangerschapstest hebt, ben je meestal ongeveer vier weken zwanger.

In werkelijkheid duurt een voldragen zwangerschap tussen negen en tien maanden. Om duidelijkheid te krijgen over uw zwangerschapsstadium en geschatte uitgerekende datum, zal uw arts uw zwangerschap bijhouden in weken in plaats van maande

 

Terwijl u uw zwangerschap misschien in weken of maanden uitlegt, beschrijven veel aanstaande mama’s hun zwangerschap ook in trimesters. Elk trimester duurt ongeveer 12-13 weken. Er zijn drie trimesters in een voldragen zwangerschap.

Eerste trimester

Dit vroege trimester omvat meestal de weken 1-13. Dit wordt als een kort trimester beschouwd omdat veel vrouwen in de eerste weken van hun zwangerschap nog niet weten dat ze in verwachting zijn.

Tweede trimester

Het middelste trimester omvat gewoonlijk de weken 14-27. Veel moeders beschouwen dit als het gemakkelijkste en meest comfortabele trimester.

Derde trimester

Het laatste trimester kan de weken 28-40 omvatten. Maar veel vrouwen krijgen voor week 40 weeën en sommigen blijven een week of twee langer zwanger.

 

 

Uw arts zal uw zwangerschap in weken tellen om de gezondheid van u en uw baby beter te kunnen beoordelen. Als u twijfelt over uw zwangerschapsweek en u de vraag ‘hoelang ben je zwanger” moeilijk te beantwoorden vindt, vraag uw arts dan om advies.

Zodra u uw geschatte zwangerschapsweken hebt, kunt u die informatie en uw uitgerekende datum gebruiken om thuis uw zwangerschap per week uit te stippelen. Om dit te doen, noteert u de dag van de week waarop uw baby is uitgerekend. Kies vervolgens die dag van de week in uw huidige zwangerschapsweek en begin vooruit te tellen.

Als uw uitgerekende datum bijvoorbeeld op een maandag valt en u zich momenteel in de vierde week van uw zwangerschap bevindt, noteert u die datum op uw kalender met “week 4”. Noteer dan dat u de maandag daarna vijf weken zwanger bent. De maandag daarna bent u zes weken zwanger. Elke volgende maandag komt er een week bij, tot u ongeveer 40 weken zwanger bent.

 

Zwangerschapsmaanden tellen

 

Het kan al verwarrend genoeg zijn om uw zwangerschap in weken, maanden en trimesters te vatten. Maar u zult ook te maken krijgen met veel zwangerschapsvragen van anderen. Als iemand vraagt: hoe ver bent u? is het meestal het gemakkelijkst om in maanden te antwoorden. Maar het antwoord kan variëren.

Er zijn verschillende manieren om de maanden van de zwangerschap in te delen, afhankelijk van of u de nadruk legt op het eerste trimester of het laatste trimester. Hier zijn enkele veel voorkomende indelingen van de maanden van de zwangerschap.

 

Zwangerschap per maand: Nadruk op eerste trimester

Deze maandelijkse indeling gaat ervan uit dat het begin van de zwangerschap erg belangrijk is. Omdat veel vrouwen in de eerste twee weken niet weten dat ze zwanger zijn, wordt maand één uitgebreid tot zes weken.

Maand 1: week 1 tot en met week 6
Maand 2: Week 7 tot en met week 11
Maand 3: week 12 tot en met week 16
Maand 4: week 17 tot en met week 20
Maand 5: Week 21 t/m week 24
Maand 6: week 25 t/m week 28
Maand 7: week 29 tot en met week 32
Maand 8: Week 33 t/m week 36
Maand 9: Week 37+

 

Zwangerschap per maand: Nadruk op derde trimester

Deze wekelijkse verdeling van de zwangerschap omvat elk moment vanaf de laatste normale menstruatiecyclus en houdt rekening met het feit dat sommige vrouwen hun baby’s eerder dan veertig weken krijgen.

Maand 1: week 1 tot en met week 4
Maand 2: Week 5 tot en met week 8
Maand 3: Week 9 tot en met week 12
Maand 4: Week 13 tot en met week 16
Maand 5: Week 17 tot en met week 20
Maand 6: Week 21 t/m week 24
Maand 7: Week 25 t/m week 28
Maand 8: Week 29 t/m week 32
Maand 9: Week 33+

Zoals u aan de hand van de twee schema’s kunt zien, zijn er verschillende manieren om te beschrijven in welke maand van de zwangerschap u zich bevindt, afhankelijk van hoe u de weken interpreteert. Er is geen goede of foute manier om te antwoorden als mensen willen weten hoe ver je bent. Geef gewoon de week of maand aan die volgens jou past bij je zwangerschapsduur.


zwanger en kids


– Voor vrouwen die zwanger willen worden.
– Draagt bij tot de groei van het ongeboren kindje tijdens de zwangerschap.
– Draagt bij tot een normale bloedvorming.
– Helpt bij vermoeidheid.

Samenvatting

 

Als mensen naar uw zwangerschapsverloop vragen of hoelang je zwanger bent, hoeft u het verschil tussen weken en maanden niet uit te leggen. Of u nu vijf maanden of zes maanden antwoordt op de bovenstaande tabel, u bent nog steeds 24 weken zwanger. Kies gewoon het antwoord dat het beste bij je past.

Soms voel je je erg zwanger en voel je je bij zes maanden beter dan bij vijf maanden. Of misschien zit je er niet op te wachten dat de zwangerschap voorbij is en zou je liever vijf maanden zwanger zijn. Dit mentale spel kan u helpen om gezond te blijven in een potentieel verwarrende tijd.

Lees ook ons blog : zwangerschap-alles-wat-u-kunt-verwachten

(44)