dunne huid handen

Hoe om te gaan met een dunne huid

 

De huid wordt dunner naarmate iemand ouder wordt, of als gevolg van zonneschade, medicatie of levensstijlfactoren. Het is meestal niet omkeerbaar, maar er zijn enkele manieren om je te beschermen tegen een dunne huid en complicaties te voorkomen.

Dunne huid op de handen komt relatief vaak voor. Naarmate iemand ouder wordt, kan hij echter ook een dunne, papierachtige huid op zijn armen en benen krijgen. Een dunne huid geeft gemakkelijker blauwe plekken.

In dit artikel bekijken we de oorzaken van een dunne huid, mogelijke behandelingen en preventiemaatregelen, en wanneer je naar een dokter moet gaan.

Wat is een dunne huid?

Naarmate iemand ouder wordt, kan hij een dunne, papierachtige huid krijgen.
Op sommige delen van het lichaam is de huid van nature dunner. De huid op de oogleden is slechts 0,5 millimeter (mm) dik, terwijl de huid op de hielen tot wel 4 mm dik kan zijn.

De huid bestaat uit drie lagen, die elk een andere functie hebben:

De hypodermis is de binnenste laag, die bestaat uit weefsel, vet en zweetklieren.
De dermis is de volgende laag, die de zenuwen en de bloedtoevoer bevat.
De opperhuid is de buitenste laag van de huid, die een barrière vormt tegen vuil en bacteriën.
Een dunne huid betekent dat de opperhuid niet zo dik is als hij zou moeten zijn. De hypodermis kan ook minder vet bevatten, waardoor deze laag ook dunner is.

Op zich zou een dunnere huid geen medische problemen mogen veroorzaken. Wel kan iemand merken dat zijn huid sneller beschadigd raakt of blauwe plekken krijgt.

Symptomen van een dunne huid

Als een persoon een dunne huid heeft, kan die er doorzichtiger uitzien en kunnen aders, botten of pezen duidelijker worden gezien.

Een dunne huid kan gemakkelijk beschadigd worden. Iemand kan merken dat zijn huid kneust na kleine verwondingen.

Een verlies van vet uit de hypodermis zorgt ervoor dat de huid er minder mollig of vol uitziet, waardoor de huid dunner kan lijken.

Oorzaken van een dunne huid

Zonlicht kan ervoor zorgen dat de huid na verloop van tijd dunner wordt.
Oorzaken van het dunner worden van de huid zijn onder andere:

Veroudering is de meest voorkomende oorzaak van een dunne huid.
Een dunne huid is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, naast rimpels en plooien, een minder elastische huid en een huid die droog is of gemakkelijk beschadigd raakt.

Zonlicht speelt een belangrijke rol bij het dunner worden van de huid na verloop van tijd. UVA- en UVB-stralen kunnen huidcellen doden of beschadigen.

Roken en het drinken van alcohol versnellen beide de veroudering van de huid en kunnen na verloop van tijd bijdragen tot het dunner worden van de huid.

Steroïde crèmes kunnen de cellen in de opperhuid kleiner maken. De medicatie kan ook het weefsel aantasten dat de huidcellen verbindt. Hierdoor kan de huid er rimpelig of los gaan uitzien.

Andere medicijnen kunnen als bijwerking een dunner worden van de huid veroorzaken. Dit kan gebeuren met topische steroïden, die mensen rechtstreeks op hun huid aanbrengen. Deze medicatie wordt meestal in de vorm van een crème of zalf gebruikt om huidaandoeningen, zoals eczeem, te behandelen.
Topische steroïden kunnen alleen verdunning veroorzaken als iemand ze gedurende langere tijd gebruikt. Het is van essentieel belang de instructies voor het gebruik van de medicatie op te volgen.

De huid zou weer de gebruikelijke dikte moeten krijgen als iemand stopt met het gebruik van de medicatie. Dit kan echter enkele weken duren, omdat huidcellen tijd nodig hebben om zich te vernieuwen.

Behandeling van een dunne huid

Het is niet mogelijk om het dunner worden van de huid terug te draaien. Door de huid te hydrateren kan deze echter soepeler worden en minder snel breken.

Alles wat de huid rood of pijnlijk maakt, is waarschijnlijk schadelijk voor de huid. Iemand met een dunne huid moet de huid beschermen tegen beschadiging. Hij moet bijvoorbeeld contact met agressieve chemicaliën vermijden.

Bij iemand met een dunne huid kan de huid gemakkelijker kneuzen of beschadigen. De huid beschermen door het dragen van lange mouwen en lange rokken of broeken kan helpen.

Het gebruik van crèmes die vitamine A bevatten, ook bekend als retinol of retinoïden, kan helpen om te voorkomen dat de huid nog dunner wordt. Retinolcrèmes zijn verkrijgbaar in drogisterijen of online als cosmetische producten.

Onderzoek gepubliceerd in 2018 suggereert dat retinol in sommige gevallen kan helpen om de huiddikte te normaliseren. Het moet echter voorzichtig worden gebruikt en is niet geschikt voor alle huidtypen.

Hoewel er geen afdoend bewijs is dat het gebruik van collageenboosters de gezondheid van de huid verbetert of de huid dikker maakt, vinden sommige mensen ze heilzaam.

Het eten van een evenwichtig dieet kan de algehele gezondheid bevorderen. Neem voldoende fruit en groenten, volle granen en eiwitten.

Vitamine E, die voorkomt in voedingsmiddelen zoals amandelen en avocado’s, kan ook de gezondheid van de huid ondersteunen. De vetten in deze voedingsmiddelen kunnen helpen om de huid soepel te houden.

Voldoende water drinken helpt om de huid gehydrateerd te houden. Een droge huid kan sneller geïrriteerd of beschadigd raken en is vaak minder soepel.

Preventie voor een dunner wordende huid

Verouderingsgerelateerde verdunning kan worden voorkomen door de huid regelmatig te hydrateren.
Het is niet mogelijk om alle tekenen van veroudering te voorkomen. Fijne lijntjes of rimpels en een huid die dunner en droger wordt, komen van nature voor naarmate iemand ouder wordt. Het is echter wel mogelijk om enkele van de zichtbare tekenen van veroudering te verminderen of te vertragen.

Het is mogelijk om een zekere mate van leeftijdgerelateerde huidverdunning te voorkomen door de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, de huid regelmatig te hydrateren en niet te roken.

UV-licht van de zon is een van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering. Bescherm de huid tegen de zon door:

een zonnebrandcrème met factor SPF 30 of hoger te dragen die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen
op het heetst van de dag in de schaduw te zitten of binnen te zitten
het dragen van lange mouwen en een lange rok of broek
het kiezen van een hoed die de nek en het gezicht schaduw geeft

Het hydrateren van de huid kan uitdroging en beschadiging helpen voorkomen. Dit komt omdat het voorkomt dat water de huid verlaat. Een gehydrateerde huid is elastischer en gezonder.

Alcohol droogt de huid ook uit, dus vermijd overmatig drinken. Het drinken van een glas water tussen de alcoholische dranken door kan iemand helpen om gehydrateerd te blijven.

Wanneer naar de dokter?

Het is meestal niet nodig om naar een dokter te gaan voor een dunne huid die het gevolg is van veroudering en geen gezondheidsproblemen oplevert. Als iemand merkt dat hij vaak blauwe plekken heeft of zijn huid beschadigt, kan het raadzaam zijn een arts te raadplegen.

Sommige medicijnen kunnen een dunne huid veroorzaken. Een arts kan advies geven over het al dan niet stoppen met het gebruik van het medicijn en mogelijke alternatieven bieden.

Als het dunner worden van de huid geen duidelijke oorzaak heeft, kan het helpen om medisch advies in te winnen. Het kan zijn dat levensstijlfactoren, zoals blootstelling aan zonlicht of roken, de huid dunner hebben gemaakt.

Een specifieke behandeling voor een dunne huid is niet beschikbaar, dus preventie is de beste optie. Door de huid te beschermen tegen zonlicht en door de huid gehydrateerd te houden, kan verder dunner worden van de huid worden voorkomen.

 

 

(24)