leven zonder plastiek

Hoe kan je kiezen voor een leven zonder plastiek.

“Het voedsel dat we eten, de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het klimaat dat onze planeet bewoonbaar maakt, komen allemaal uit de natuur. Toch zijn dit uitzonderlijke tijden waarin de natuur ons een boodschap zendt. Om voor onszelf te zorgen moeten we voor de natuur zorgen, werken naar een leven zonder plastiek is hier een sterk begin. Het is tijd om wakker te worden. Om op te merken. Om onze stem te verheffen. Het is tijd om terug beter te zorgen voor mens en planeet.

In dit artikel willen we tips met u delen over hoe we allemaal stappen kunnen zetten naar een leven zonder plastiek, een plastiekvrije levensstijl voor de toekomstige generatie, onze kinderen. Laten we beginnen met waarom dit zo belangrijk is! Plastiek is een van de meest schadelijke materialen voor ons milieu geworden. Van het vervuilen van oceanen en het beschadigen van wilde dieren, tot het decennialang vullen van stortplaatsen zonder te ontbinden. Dit materiaal heeft verwoestende korte- en langetermijneffecten op onze planeet.

De grootste boosdoeners zijn de bedrijven die deze producten produceren. Plastiek is goedkoop en gemakkelijk te vormen, dus het is geen wonder dat het gebruik ervan zo welig tiert. Onze samenleving is steeds afhankelijker geworden van plastiek producten, dus de overstap maken naar een leven zonder plastiek zal een uitdaging zijn.

Als ouders kunnen we hier veel beteken. We kunnen elk ingrediënt controleren dat ons huis binnenkomt en dat we voor onze kinderen gebruiken. Hiermee zorgen ouders voor de start van een leven zonder plastiek.80.000 chemicaliën worden gebruikt in alledaagse producten.

Chemische bedrijven hoeven niet aan te tonen dat hun producten veilig zijn voordat ze voor productie worden verkocht.
Iedereen gaat ervan uit dat een product veilig is omdat het in de schappen ligt. Wat de meeste mensen niet weten is dat geen enkel voedingsmiddel, schoonmaakmiddel of product voor persoonlijke verzorging aan een onderzoek moet worden onderworpen voordat het wordt verkocht.
Chemische stoffen worden afzonderlijk bestudeerd, nooit als een cocktail, wat in feite de manier is waarop we ze consumeren en/of gebruiken.
De meeste huidige studies over de veiligheid van chemicaliën zijn afkomstig van de industrie.
BPA-vrij wordt gepromoot als gezond, maar wist u dat plastiek nog steeds Bisfenol S en F, bekend als BPS, kan bevatten en waarschijnlijk ook zal bevatten?
Bekende chemicaliën die in het verleden verboden zijn, zijn BPA, lood, kwik, DDT, asbest – allemaal bewezen gevaarlijk en we zouden ons nooit meer kunnen voorstellen ze te gebruiken. Dit zijn slechts 5 van de 80.000 chemische stoffen in ons milieu waaraan we elke dag mogelijk worden blootgesteld.


Bij Kinderwonderland.nl koop je gecertificeerde biologische moeder- en babyproducten die handig zijn voor ouders en niet ten koste gaan van ons welbevinden hier op onze planeet. Met het kiezen voor biologische producten kies je voor een betere en gezondere planeet voor onze kinderen. Je kiest ervoor om een bewuste consument te zijn en streeft hiermee naar o.a. een leven zonder plastiek.

Meest voorkomende mythes over een leven zonder plastiek ontkracht

Mythe 1 – Je moet al je oude plastiek weggooien.


Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mensen die met minder plastiek willen leven, uiteindelijk de overstap niet maken. Ze kijken naar al het plastiek dat ze elke dag gebruiken en vragen zich af hoe ze dat allemaal kunnen vervangen.

Je hoeft ze niet allemaal onmiddellijk te vervangen! Koop gewoon geen nieuwe plastiek producten.

Al het plastiek dat je weggooit komt op een stortplaats en is schadelijk voor het milieu. Als het in uw huis is en het wordt goed gebruikt (en het is een veilig plastiek product) dan kan je het beter bijhouden.

Het belangrijkste is om geen nieuwe plastiek producten te kopen. Probeer verangingen te vinden voor de producten die absoluut noodzakelijk zijn voor u, want niet noodzakelijk is kan u nalaten te vervange of aan te kopen – consuminderen is zeker ook een goede instelling bij het streven naar een leven zonder plastiek.

Mythe 2 – Je moet onmiddellijk 100% plastiek-vrij worden.


Plastiek is een integraal onderdeel geworden van het dagelijks leven van veel mensen, dus streven naar een leven zonder plastiek is een grote verandering. Om de verandering te maken, moet je een gewoonte opbouwen om met minder plastiek te leven. Gewoonten stellen je in staat om een gedrag gedurende een langere periode vol te houden. Ze kunnen bijna automatisch worden (zoals uw gewoonte om met plastiek te leven).

Iedereen die wel eens een nieuwjaarsvoornemen heeft genomen, kan je vertellen dat als je er halsoverkop induikt en het niet volhoudt, die gewoonte nooit zal ontstaan. Het is natuurlijk om terug te vallen op je oude gedrag.

Je hoeft dus niet onmiddellijk 100% plastiekvrij te worden. Het beste voor de meeste mensen is om het langzaam aan te doen, stap voor stap.

Begin met de makkelijkste dingen om vervangers voor te vinden. Bouw van daaruit verder op.

Zo bouw je een plastiekvrije gewoonte en mentaliteit op, en voelt het natuurlijker aan.

Mythe 3 – Alle plastiek producten zijn verboden terrein.


Als een plastiek product nodig is voor je gezondheid en welzijn, moet je de beslissing nemen die het beste is voor je gezondheid. Breng je gezondheid niet in gevaar omdat het medicijn dat je nodig hebt in een plastiek flesje zit.

In sommige gevallen kan er voor een kiezen om een uitzondering te maken een betere keuze zijn, het is aan jou om te beslissen wat die uitzonderingen zijn.

Kiezen voor een leven zonder plastiek gaat om onze gezondheid en die van de komende generaties. Hoe meer mensen er streven naar een leven zonder plastiek hoe meer vooruitgang we kunnen boeken.

(30)