gezond sinterklaasontbijt

Het Sinterklaasontbijt

 

6 december is het weer Sinterklaas, een traditie waar wij en vooral ook de kinderen natuurlijk graag bij stilstaan. Al jaren zijn bij ons thuis de kleine zachte manvormige broodjes onderdeel van het Sinterklaasontbijt. Ondertussen heb ik het recept van mijn vader, die bakker was, aangepast naar een gezondere versie! Het  resultaat is geweldig, de broodjes zijn echt lekker en superzacht.

 

Gezonde manvormige zachte broodjes voor het Sinterklaasontbijt:

 

Ingrediënten voor 8 grote of 12 kleine zachte broodjes:

– 220 ml amandelmelk
– 1/2 blokje verse bakkersgist (of 2 zakjes droge gist)
– 2 eieren
– 1 el oranjebloesemwater
– 40 g volkoren suiker
– 250 g biologische tarwebloem
– 250 g biologisch halfvolkorenmeel
– 1 theelepel zout
– 40 g gesmolten kokosolie
– 20 ml olijfolie

 

Verwarm de melk in de magnetron en voeg de gist toe. Goed mengen en enkele minuten laten rusten in de kom van uw keukenmachine (of broodmachine, of in een kom als u het deeg met de hand maakt). Voeg de suiker toe, de geklopte eieren (bewaar een bodempje om de broodjes te bruinen), het meel en het zout. Kneed in de keukenmachine (of met de hand)  en voeg de oliën toe als het vocht is opgenomen. Kneed nog ongeveer 10 minuten.

Laat het 2 uur rijzen in een kom, afgedekt met een schone doek. Het deeg moet in volume verdubbelen.

Ontlucht het deeg en rol het uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Maak met een grote koekjessnijder de broodjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat . Dek af met een schone theedoek en laat 15-30 minuten rijzen.

Als je geen koekjesvormer hebt, vorm je het deeg tot kleine balletjes. Maak voor elke bal een worst en vorm de kop, armen en benen zo goed mogelijk.

Verwarm uw oven voor op 170°c. Bedek de broodjes met het resterende ei gemengd met een beetje melk. Maak de ogen en de neus van de mannetjes met chocoladeschilfers. Bak 20 minuten.

Wij wensen jullie alvast een smakelijk sinterklaasontbijt.

 

Uw gids voor gezond eten

 

(7)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.