hartfalen

Hartaanval – 11 mogelijke tekenen

 

Op welke symptomen kunnen we letten die wijzen op een mogelijke hartaanval?  De 11 symptomen belicht die u serieus moet nemen.

 

1. Pijn op de borst en een hartaanval

 

Het is het klassieke teken van een hartaanval, maar veel mensen beseffen toch vaak niet snel genoeg dat dit een medisch noodgeval kan zijn.

Als u pijn op de borst heeft en u voelt zich erg onwel, moet u zo snel mogelijk een ambulance bellen. Als het een hartaanval is, wordt het meestal beschreven als een zwaar gevoel, een beklemmend gevoel of druk op de borst; mensen beschrijven het vaak als ‘een olifant die op mijn borst zat’ of ‘het voelde als een strakke band om mijn borst’, dat soort beklemmend gevoel.

Als de pijn op de borst optreedt wanneer u zich inspant, maar weggaat als u stopt, zou dat erop wijzen dat het eerder angina pectoris is (een voorbode van een hartaanval). Dat betekent nog steeds dat je naar een dokter moet gaan, maar je hoeft niet 112 te bellen.

Pijn op de borst die gepaard gaat met een extreem onwel gevoel, betekent dat het waarschijnlijk het tijd is om een ambulance te vragen.

 

2. Zich ziek voelen

 

Natuurlijk staat niet elke misselijkheid gelijk aan een hartaanval – maar als je ook pijn hebt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Als je intense pijn op de borst hebt, zelfs als je gewoon zit te niksen en je voelt je ook misselijk, dan is dat het moment om een ambulance te bellen.

Als u wat ongemak ervaart, maar geen intense pijn en u ook ziek voelt, bel dan de huisarts voor advies.

 

3. Maagpijn of indigestie

 

Een indigestie-achtige pijn of een branderig gevoel in uw borst of maag kan een teken zijn van een hartaanval of een gerelateerd hartprobleem. Omdat het hart, de slokdarm [de doorgang tussen de mond en de maag] en de maag allemaal vlak naast elkaar liggen, is het vaak een  uitdaging om de branderige of indigestie-achtige pijn en hartpijn uit elkaar te houden. Je kan dan het best langs de huisarts gaan voor advies.

 

4. Zweterig gevoel

 

Je in het zweet gewerkt als je naar de sportschool bent geweest of omdat het een hele warme dag is, is niets om je zorgen over te maken. Maar je warm en klam voelen samen met pijn op de borst is een teken dat je een ambulance moet bellen.

5. Pijn in het been

 

Als je  tijdens het lopen een aangrijpend, krampend gevoel in uw kuiten krijgt, is het misschien de moeite waard om naar uw dokter te gaan, want dat kan een aanwijzing zijn voor perifeer vaatlijden. Het komt het meest voor bij rokers en mensen met diabetes.

 

6. Pijn in de arm, een symptoom van een hartaanval?

 

Je associeert armpijn misschien niet met je hart, maar het kan een teken zijn van een hartaanval. Als de pijn langs de arm loopt, vooral langs de linkerarm, of in de nek, is de kans groter dat het met het hart te maken heeft dan met indigestie. Als het niet weggaat, of als je weet dat je een hartaandoening hebt, moet je dringend medisch advies inwinnen. Bel 112 voor een ambulance.

 

7. Pijn in kaak of rug

 

Bij hartaanvallen kan het zelfs voorkomen dat de pijn in de kaak of de rug wordt gevoeld. Nogmaals, als het niet weggaat, bel 112 en vraag om een ambulance. Er is enig bewijs dat de symptomen van vrouwen vaker afwijken van de ‘klassieke’ pijn op de borst. We weten ook dat vrouwen minder snel medische hulp en behandeling zoeken.

 

8. Verstikkend gevoel

 

Het woord ‘angina’ betekent eigenlijk ‘verstikking’ en soms kan de benauwdheid of de pijn zich tot in de keel uitstrekken. Als het gevoel aanhoudt en er niet eerder een hartprobleem bij u is vastgesteld, neem dan contact op met de huisarts. Als u ook enkele van de andere tekenen hebt die hier worden genoemd, is het misschien veiliger om een ambulance te bellen.

 

9. Gezwollen enkels, kans op een hartaanval?

 

Dit moet niet genegeerd worden, vooral als de enkels erg dik worden, omdat het een teken van hartfalen kan zijn. Het komt echter vaak voor en heeft veel andere oorzaken. Het kan net zo goed komen door bloeddrukmedicatie wat ook vaak kan leiden tot gezwollen enkels.

Als je last krijgt van gezwollen enkels, is het altijd wenselijk om een afspraak te maken met uw huisarts.

 


10. Extreme vermoeidheid en kans op een hartaanval.

 

Je de hele tijd moe voelen kan een symptoom zijn van hartfalen, maar ook van andere aandoeningen. Veel patiënten vertellen dat ze moe zijn. Het is héél aspecifiek wat het moeilijk maakt om op te maken of het hier nu  om hartfalen gaat of niet,  of ze nu angina pectoris hebben of niet!

Als je moe bent en je hebt lange dagen gemaakt of bent laat opgebleven, ligt het waarschijnlijk niet aan je hart – maar als je extreme vermoeidheid begint te ervaren en je levensstijl is niet veranderd, is het een goed idee om met je huisarts te praten.

 

11. Onregelmatige hartslag

 

Dit is momenteel een hot topic. Er is veel aandacht voor het diagnosticeren van onregelmatige hartslagen. Er is een audit gedaan van de hartmonitoren die aan zo’n 700  mensen zijn gegeven voor onderzoek en van deze 700 mensen vonden ze slechts ongeveer 20 die atriale fibrillatie hadden [wat het risico op een beroerte kan verhogen]. De overgrote meerderheid van de mensen had gewoon ectopische of extra hartslagen, die meestal onschadelijk zijn.

Meestal is een onregelmatige hartslag goedaardig en niets om je al te veel zorgen over te maken. Je bewust zijn van je eigen hartslag is heel gewoon en op zich niets om je zorgen over te maken.

“Als je hart heel snel gaat en onregelmatig heen en weer springt, moet je naar je huisarts. Als je je zo voelt en je krijgt black-outs, bel dan dringend een ambulance.”

 

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

 

Bron: De Nederlandse Hartstichting. (z.d.). Zoekresultaten. Hartstichting. Geraadpleegd op 6 oktober 2022, van https://www.hartstichting.nl/search?searchText=hartaanval

(113)