gladde of rode iep

Rode iep ter verbetering spijsverteringsstelsel

 

De gladde iep of rode iep is een soort iep die inheems is in het oosten van Noord-Amerika, van zuidelijk Quebec tot noordelijk Florida en oostelijk tot Texas. De binnenbast wordt al lang gebruikt in de traditionele Indiaanse geneeskunde om wonden en maag- en darmkwalen te behandelen. 

De gladde iep bevat een soort oplosbare vezels die bekend staan als slijmstof. Slijmstof houdt water vast en absorbeert het, waardoor een gelachtige substantie wordt gevormd die slijmvliezen kan bedekken en op korte termijn pijn en ontstekingen kan verlichten.

Gladde iep is ook bekend als rode iep, grauwe iep, zachte iep, elandiep en Indische iep. Het moet niet verward worden met de Amerikaanse iep (U. americana), de soort waar het op lijkt maar geen geneeskrachtige eigenschappen heeft.

 

Voordelen voor de gezondheid van de rode iep

 

Het product wordt al lang gebruikt in de kruidengeneeskunde. Het wordt oraal ingenomen of plaatselijk aangebracht om de genezing van snijwonden en brandwonden te bevorderen. Enkele van de aandoeningen die gladde iep zou kunnen behandelen zijn

Zure reflux
Inflammatoire darmziekte
Prikkelbare darm syndroom
Constipatie
Zweren in de mond
Keelpijn
Diarree
Urineontsteking
Blaasontsteking

 

Keelpijn

 

Het wordt al sinds de jaren 1840 gebruikt voor commerciële medicijnen. Sinds de arts Henry Thacker kruidenremedies begon te produceren voor verkoop aan artsen. Een van deze middelen was een elixer van gladde iep. Het werd eerst als orale suspensie en later als zuigtablet verkocht. Als een natuurlijk demulcent, kan de gladde iep ontstekingen verminderen door het bekleden van de keel en de slokdarm.

Thayer’s Slippery Elm Lozenges worden vandaag de dag nog steeds geproduceerd. Andere fabrikanten hebben zich sindsdien aangesloten en produceren extracten, tincturen, lotions en kruidenthee.

In de jaren 1960 classificeerde de Amerikaanse Food and Drug Administration de olm als een botanisch geneesmiddel. Het werd veilig geacht voor de behandeling van lichte keelpijn.

Hoewel het volgens sommigen de symptomen van zure reflux verlicht, is de werking relatief kortdurend en doet het niets om de onderliggende oorzaken van reflux te behandelen.


Spijsverteringsstoornissen

 

Voorstanders van rode iep beweren dat het veel van de symptomen van inflammatoire darmziekten (zoals colitis ulcerosa) kan verlichten door een tijdelijke beschermende barrière in de darmen te vormen.

Een onderzoek uit Engeland uit 2002 toonde aan dat de rode iep antioxiderende effecten had op weefselmonsters van de dikke darm van mensen met colitis ulcerosa. Wat de reageerbuisstudie niet aantoonde, is of hetzelfde effect zou optreden als de gladde iep oraal werd ingenomen.

Ondertussen hebben andere wetenschappers onderzocht of de gladde iep de symptomen kan bestrijden van het prikkelbare darm syndroom, geclassificeerd als ofwel overheersend met constipatie of overheersend met diarree.

Een onderzoek uit 2008 in Australië meldde dat twee verschillende kruidensupplementen met rode iep in staat waren om de darmfrequentie met 20 procent te verhogen bij mensen met overwegend diarree, maar een minimaal effect hadden bij mensen met overwegend constipatie.

Beide groepen zouden verbeteringen ondervinden bij inspanning, buikpijn en een opgeblazen gevoel.


Gladde of rode iep bestellen


Mogelijke bijwerkingen van gladde of rode iep

 

Als bijwerkingen noemt men misselijkheid en huidirritatie. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van allergie, meestal degenen die allergisch zijn voor iepenstuifmeel of een kruisreactie allergie voor perzik hebben.

Omdat rode iep het spijsverteringskanaal kan bedekken, kan het de absorptie van bepaalde geneesmiddelen verstoren. Om dit te voorkomen, moet u de doses van de iep en uw andere geneesmiddelen ten minste twee uur van elkaar scheiden. Wanneer u uw reguliere medicijnen inneemt, drink dan veel water, tenzij anders aangegeven.

De buitenste schors van de gladde iep wordt in de volksgeneeskunde al lang gebruikt om abortus op te wekken. Hoewel er weinig bewijs is dat dit ook echt werkt, moeten vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden voor de zekerheid gladde iep vermijden.

 

Dosering en bereiding

 

Er zijn geen richtlijnen voor het juiste gebruik van gladde iep. De iep wordt als veilig beschouwd. Het is geschikt voor kortdurende behandelingen. Als algemene regel geldt: overschrijd nooit de aanbevolen dosis op het etiket van het product.

Gladde iep remedies worden gemaakt van de gepoederde binnenbast van de boom. Het poeder wordt dan gebruikt om supplementen in capsulevorm te maken of om extracten te maken voor gebruik in tincturen, zuigtabletten, zalven en lippenbalsems. Het poeder van de gladde iep wordt ook in bulk gekocht of verpakt in theezakjes.


Gladde of rode iep bestellen


Is het een bedreigde soort?

 

De rode iep is nog geen bedreigde soort, maar er is vrees voor zijn voortbestaan. Hun favoriete habitat wordt bedreigd door stadsontwikkeling en kanaalaanleg. Omdat het hout niet van veel commercieel nut is, zijn er weinig inspanningen geleverd om de bomen te herplanten.

Bovendien zijn er als gevolg van de iepziekte nog maar weinig volwassen gladde iepen in de natuur over. Milieuactivisten dringen aan op het gebruik van in het wild geoogste schors.
Dit om het totale verlies van deze oeroude soort te voorkomen.

Lees ook ons blog : Ongezonde dingen die we ongemerkt doen – Gezondheidsblog (medischemallemolen.nl)

(48)