Verschillende ooglaser technieken

Als we ouder worden gaan onze ogen achteruit, dat is alom bekend. Veel mensen die ouder worden hebben op een gegeven moment een leesbril nodig of een bril om veraf goed te kunnen zien. Ook zijn er natuurlijk mensen die van nature oogproblemen hebben of een oogziekte. Ook voor die groep is het uiteraard noodzakelijk om zo goed als mogelijk te kunnen zien. Sommige mensen dragen het liefst een bril, anderen geven weer de voorkeur aan contactlenzen. Maar tegenwoordig zijn er in bepaalde gevallen, bij bepaalde soorten oogafwijkingen, behandelingen mogelijk die het dragen van een bril of contactlenzen (tijdelijk of permanent) overbodig maken.

Alensa, oogverzorging, medischemallemolen.nl

Ooglaserbehandeling

Een van de bekendste behandelingen op dit terrein is toch wel de ooglaserbehandeling, waarbij met behulp van een laser het oog wordt gecorrigeerd zodat de patiënt weer goed kan zien en lezen, maar dan wel zonder bril of contactlenzen. Oog laseren is al weer enige jaren een bekend fenomeen waar steeds meer mensen gebruik van maken. De risico’s zijn in de loop der jaren steeds kleiner geworden waardoor steeds meer mensen het aan durven om een dergelijke operatie te laten uitvoeren. Verschillende oogartsen in Nederland kunnen een ooglaserbehandeling uitvoeren en van tevoren vindt er altijd een intakegesprek plaats met de patiënt om een en ander uit te leggen.

Welke technieken worden er gebruikt?

Femto-LASIK techniek
Bij de Femto-LASIK techniek wordt er met behulp van een laser een dun flapje in het hoornvlies gemaakt. Het flapje wordt vervolgens omgeklapt maar blijft wel vastzitten aan het hoornvlies. Onder het flapje wordt het oppervlak met een ooglaser behandeld. Met behulp van de laser wordt een kleine hoeveelheid weefsel van het hoornvlies verdampt totdat de gewenste kromming ontstaan is. Daarna wordt het flapje weer terug geklapt en is in principe de ooglaserbehandeling klaar. De eerste dagen kan er wat oogirritatie ontstaan. Door het flapje niet aan te raken kan het zich weer vasthechten aan het hoornvlies.
PRK-techniek
De PRK-techniek staat ook wel bekend als de techniek zonder flapje. Bij deze vorm van ooglaseren wordt het hoornvlies aan de oppervlakte behandeld. Allereerst wordt de buitenste cellaag (epitheel) verwijderd. Dat kan bijvoorbeeld met een zacht ronddraaiend borsteltje gebeuren waarna de ooglaserbehandeling kan worden gestart. Het borsteltje zorgt wel voor een klein schaafwondje dat een paar dagen nodig heeft om te genezen. Tot die tijd wordt een speciale contactlens in het oog geplaatst om het hoornvlies te beschermen. De ooglaserbehandeling zelf is overigens vrijwel pijnloos en duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

(77)