Zorgkosten in het buitenland

Eind van het jaar zijn we er een behoorlijk aantal mensen dat hun zorgverzekering vergelijken wil of van zorgverzekeraar overstapt. De reden kan zijn een verandering in hun persoonlijke situatie of gezinssamenstelling, maar ook omdat ze een goedkopere zorgverzekering willen afsluiten. Sommige mensen besparen bijvoorbeeld op zorgkosten door een hoger eigen risico te nemen. Het voordeel daarvan is dat ze minder premie per maand betalen, het nadeel is echter dat ze meer moeten betalen aan zorgkosten als ze medische zorg nodig hebben. Het eigen risico is namelijk hoger.

zorgtoeslag medischemallemolen.nl

Zorgverzekering in het buitenland

Waar veel mensen niet bij stil staan zijn de zorgkosten die worden vergoed bij ziekte of een ongeval bij een verblijf in het buitenland. Zakenlieden zijn bijvoorbeeld veel in het buitenland en als we op vakantie gaan naar het buitenland, kunnen we ook te maken met zorgkosten en de regelgeving betreffende de vergoeding van medische kosten in dat geval. Hoe is altijd aan te raden bij uw zorgverzekeraar na te vragen of en in hoeverre u en uw gezin verzekerd zijn tegen zorgkosten in het buitenland. Op dit moment vallen zorgkosten die gemaakt moeten worden door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte nog voor een deel in het basispakket, maar dat gaat in de nabije toekomst veranderen. Die verandering is vooral van toepassing op landen buiten Europa. Ook behandelingen aan het gebit of bijvoorbeeld haartransplantaties in Turkije worden niet vergoed, daar moet je zelf extra voor verzekeren.

Wetgeving zorgkosten buiten Europa

Als we buiten Europa reizen, kunnen er ook weer andere regels van toepassing zijn. Sterker nog, vanaf 2017 zitten de zorgkosten buiten Europa niet meer standaard in het basispakket. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had daar een voorstel voor gedaan en de ministerraad heeft daarmee ingestemd. Het wetsvoorstel was al gedaan tijdens het kabinet Rutte 1 en is door onze huidige regering overgenomen. Door deze beperking wordt een op jaarbasis een besparing van zestig miljoen euro gerealiseerd.

Aanvullende verzekering of reisverzekering afsluiten?

Het is dan ook aan te raden voor mensen die veel in het buitenland buiten Europa reizen, om in ieder geval vanaf 2017een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering af te sluiten die de meeste zorgkosten alsnog dekt. Volgens het kabinet is het niet noodzakelijk dat zorgkosten buiten Europa betaald collectief betaald moeten worden. De beperking geldt echter niet voor mensen die voor hun werk, zowel in loondienst als zelfstandig, in het buitenland moeten verblijven. Ook in dit geval is het weer aan te raden om tegen die tijd even contact op te nemen met uw verzekeringsagent om de gevolgen van deze wetsverandering goed door te nemen.

(93)