ooglaseren

Ooglaser apparatuur nader bekeken

De apparatuur voor ooglaseren die in de begintijd van het oog laseren werd gebruikt is niet meer te vergelijk en met de apparatuur die in deze tijd wordt ingezet bij het laseren van ogen. De techniek staat niet stil en de ontwikkelingen op dit gebied gaan hard. Ooglaserapparaten zijn in de loop der jaren steeds geavanceerder geworden en dat proces zal alleen maar doorgaan uiteraard. Maar is het voor de patiënt belangrijk om te weten welk ooglaserapparaat wordt gebruikt of is de apparatuur die in de afzonderlijke klinieken wordt gebruikt van dezelfde kwaliteit?

Alensa, oogverzorging, medischemallemolen.nl

Zijn de ooglasers veilig?

We kunnen ervan uit gaan dat alle ooglasers die in Nederland worden gebruikt in principe veilig zijn. Er bestaan strenge kwaliteitseisen voor dergelijke apparatuur en regelmatig vinden er controles plaats om de apparatuur te testen. Uiteraard kunnen er altijd complicaties optreden bij een ooglaserbehandeling maar dat ligt eigenlijk zelden of nooit aan de apparatuur die wordt gebruikt. Wel is het zo dat de verschillende ooglasers die worden gebruikt verschillende mogelijkheden hebben, de een is bijvoorbeeld sneller dan de ander. Maar hoe weet u zelf of een ooglaser goed is? Een goed uitganspunt bij het beoordelen van een ooglaserapparaat is het checken van het bouwjaar. In de meeste gevallen zullen nieuwere apparaten beter zijn dan wat oudere modellen door het voortschrijden van de techniek.

Is snelheid belangrijk?

Bij een ooglaserbehandeling denken veel mensen aan een uitgebreide operatie van ene paar uur, maar in werkelijkheid duurt het laseren van de ogen slechts enkele minuten. Toch is er een verschil in snelheid waarmee de verschillende ooglasers hun werk doen. Naast de kwaliteit van het oog dat moet worden gelaserd is de snelheid waarmee een behandeling verloopt ook afhankelijk van het aantal hertz dat wordt gebruikt tijdens het laseren. In principe is het zo dat hoe sneller de behandeling is en dus hoe korter de laser wordt gebruikt, hoe beter het is. Hoe korter het hoornvlies blootgesteld wordt aan de ooglaser, hoe beter dat is voor het hoornvlies.

Ooglaserbehandeling op maat

Vroeger was het zo dat de ooglaserapparatuur voor alle patiënten hetzelfde waren ingesteld, maar tegenwoordig kan de apparatuur afgestemd worden op een specifieke patiënt. Het is dan mogelijk om de ooglaser precies af te stellen op uw ogen. In de meeste gevallen is dit wat duurder dan een standaardbehandeling maar dat kunt u bij de oogarts navragen tijdens het intakegesprek. Een behandeling speciaal afgestemd op de patiënt wordt ook wel een Wavefront, Personal Treatment Advanced of Customvue genoemd. Maar nogmaals, vraag dat even na bij de kliniek waar u uw ogen wilt laten laseren.

(78)