euthanasie medischemallemolen.nl

Euthanasie in Nederland

Omtrent euthanasie in Nederland: “Ik wil vrolijk uit het leven stappen. Ik word liever 26 en dat ik als mezelf het leven verlaat, dan dat ik 30 word na een lijdensweg.” – quote uit Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla.

Euthanasie in Nederland, het is een gevoelig onderwerp, maar wel eentje die steeds vaker te sprake komt. Waarom zou jij niet zelf mogen kiezen wanneer jóuw leven klaar is. Maar aan de andere kant; waarom zou je een leven, dat zoveel waard is, wegnemen van de wereld? We spreken van euthanasie op het moment dat op eigen verzoek het brengen van de dood wordt bespoedigd bij hevig lijdende of ongeneselijk zieke mensen. Euthanasie in Nederland moet altijd in overleg van een dokter gaan, welke ook als enige bevoegd is euthanasie door te voeren. Echter is een dokter niet verplicht om dit uit te voeren.

 

uitvaartverzekering medischemallemolen.nl

Strenge regels omtrent euthanasie in Nederland

Uiteraard is het niet zo dat iedereen die het even niet meer zit zitten zomaar de dag erna voor euthanasie kan doorgaan. Hier komt een redelijk lang proces bij kijken met strenge regels. Een dokter die de euthanasie uitvoert moet de wet die hiervoor is vastgesteld naleven. Dit is namelijk alleen legaal als deze 6 regels worden voldaan:
– De patiënt is uitzichtloos en lijdt ondragelijk
– De arts is overtuigd dat het verzoek van euthanasie dat door de patiënt is ingediend geheel vrijwillig en overwogen is
– De arts heeft te patiënt geïnformeerd over zijn situatie en zijn vooruitzichten
– Samen met de patiënt is de arts tot de conclusie gekomen dat er geen andere redelijke oplossing is.
– Er is door de arts ten minste 1 andere (onafhankelijke) arts geraadpleegd om de situatie te bekijken. Deze andere arts heeft schriftelijk een oordeel gegeven.
– De hulp bij zelfdoding wordt door de arts medisch zorgvuldig voldaan

Wat zijn de grootste standpunten van de voorstanders?

Door euthanasie te plannen, kun je je leven op de manier die jij wilt afsluiten. Je kunt een datum kiezen, van iedereen afscheid nemen en nog doen wat je wil doen. Dit geeft niet alleen de patiënt, maar ook de familie heel veel rust. Op deze manier kan ook alles van tevoren geregeld worden: de beste uitvaartverzekering afsluiten, de kist regelen, de muziek, de uitnodigingen, etc.
Patiënten die geen toestemming krijgen tot euthanasie, vinden toch wel een manier om zelfmoord te plegen als ze echt niet meer willen. Dit is veel erger voor de nabestaande.
Iedereen heeft recht op een waardige dood, zonder pijn. Het is JOUW leven en niemand zou daar een keuze over moeten kunnen maken behalve jijzelf.
Er zijn ook predikanten die het goedkeuren. God wil geen lijden en de euthanasiewet geeft iemand die vreselijk lijdt de mogelijkheid om terug te keren in Gods handen.

Wat zijn de grootste standpunten van de tegenstanders?

Het meest gebruikte argument is dat het gelijk staat aan moord. Vele vinden dat alleen god mag beslissen wanneer iemand sterft of niet.
Het wordt gezien als egoïstisch dat je familie en vrienden verlaat omdat jíj dan geen last meer hebt van pijn, maar wel pijn bij andere achterlaat door het leven uit te stappen.
Tegenwoordig is er genoeg pijnbestrijding om een lijdensweg veel meer tegen te gaan. Echt lijden hoeft dus niet meer te gebeuren.
Wanneer is het duidelijk dat een patiënt het echt zelf wil? Misschien wordt deze wel onder druk gezet door vrienden, familie of artsen waardoor hij het idee aangepraat krijgt dat er echt geen andere uitweg meer is.

Lees ook ons blog : wat-zijn-de-tekenen-van-het-levenseinde

(74)