Ergonomie op de werkvloer

We leven in een tijd waarin veel technologische verbeteringen worden doorgevoerd op veel gebieden. Zo kunnen de computers van tegenwoordig steeds meer, is de tablet niet meer uit het huishouden weg te denken, en heeft vrijwel iedereen een mobiel internet abonnement. De technologie gaat snel en een film kijken op je IPhone of tablet is gewoon normaal geworden. Ook op het gebied van ergonomie wordt veel vooruitgang geboekt. Maar wat betekent ergonomie nu eigenlijk?

 

Wat is ergonomie?

Bij ergonomie wordt er gekeken naar de mens in relatie tot zijn omgeving. En dus ook de mens in relatie tot de werkplek. Ergonomie kan er onder andere voor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers op de werkplek verbeterd wordt.

 

Ergonomische bureaustoel

Veel werkgevers besteden nog steeds onvoldoende aandacht aan ergonomie op de werkplek en dat is niet terecht. Want er is uit onderzoek gebleken dat ergonomisch werken het ziekteverzuim van werknemer omlaag kan brengen en er voor zorgt dat het personeel veel prettiger werkt. Als we het hebben over ergonomisch werken, denken we al snel aan een goede bureaustoel op de werkplek. Een groot deel van onze werkdag brengen we ten slotte zittend door en dan is een juiste zithouding van essentieel belang. Het is van belang dat de onderrug goed ondersteund wordt en dat de nek recht wordt gehouden om blessures te voorkomen. Met behulp van een monitorarm kunt u vervolgens de hoogte van de monitor goed instellen voor een optimale houding. Verder is het ook belangrijk dat u uw voeten plat op de grond kunt zetten tijdens het werk en dat u uw knieën in een hoek van negentig graden kunt houden.

 

Niet te lang achter een beeldscherm zitten

Ook is het van belang dat u niet te lang achter uw monitor blijft zitten, maar dat u regrelmatig even uw ogen rust gunt. Om de twee uur werken achter een monitor en vervolgens een kwartier er achter vandaan, kan hoofdpijn en andere klachten voorkomen.

 

Lees ook ons blog : rsi-faq

(73)