Endometriose, wat zijn de symptomen?

 

Endometriose is een aandoening die de cellen net buiten de baarmoeder aantast. Het bestaat meestal uit gezwellen. Waarom endometriose ontstaat, is op dit moment nog niet bekend. Vrouwen met endometriose hebben een grotere kans op perioden van onvruchtbaarheid. Wat zijn precies de symptomen van endometriose?

Veel vrouwen met de aandoening endometriose hebben geen symptomen. In dat geval is een scan de enige manier om de diagnose te stellen. Er zijn echter wel een aantal symptomen die erop wijzen dat u de aandoening endometriose zou kunnen hebben.

 

Hier is waar u op moet letten:

 

Pijn tijdens onderzoek

Als u pijn heeft tijdens een bekkenonderzoek, kan dat een teken zijn van endometriose. Normaal gesproken zouden onderzoeken geen pijn moeten doen, tenzij u een bekende aandoening hebt. Als het wel pijn doet, is dat een teken dat u mogelijk gezwellen op ongewenste plaatsen heeft.

 

Moeite met zwanger worden

Als u moeite hebt om zwanger te worden, kan dat ook een teken van endometriose zijn. De meeste vrouwen zijn in staat om binnen twaalf maanden zwanger te worden als ze consequent hun best doen. Als het echter langer duurt, kan dat een teken van onvruchtbaarheid zijn. Paren zoeken meestal een onvruchtbaarheidsbehandeling als er binnen twee jaar geen zwangerschap optreedt.

 

Krampen

Kramp is een ander teken van endometriose . U kunt verschillende soorten krampen ervaren, afhankelijk van de plaats van de gezwellen. De krampsymptomen verschillen sterk van persoon tot persoon.

Sommige vrouwen ervaren bijvoorbeeld krampen tijdens het plassen. Dit komt meestal voor wanneer de gezwellen de zenuwen die de blaas bevoorraden, hinderen. Kramp kan ook optreden tijdens de stoelgang. Ook dit gebeurt meestal omdat het gezwel de normale functie van het weefsel verstoort.

Hoeveel kramp pijn doet kan bij patiënten met endometriose sterk variëren. Soms zijn de krampen minimaal en merkt u nauwelijks dat ze er zijn. Andere keren kunnen ze u verhinderen om te werken.

Pijn bij het vrijen

Pijn tijdens het vrijen is een ander veel voorkomend teken van endometriose. Als seks pijn doet, dan moet je naar de dokter voor een controle om te zien wat de oorzaak is van het probleem. Pijnlijke seks kan door een aantal factoren veroorzaakt worden, niet alleen door endometriose.

 

Bekkenpijn

Ten slotte is algemene bekkenpijn een ander teken van mogelijke endometriose. Gewoonlijk is de pijn in het bekken het hevigst vlak voor de menstruatie en neemt na de menstruatie af.

Onderzoekers geloven niet dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid pijn die je hebt en de omvang van de ziekte. U kunt ernstige pijn hebben bij slechts zeer kleine gezwellen, en milde tot geen pijn bij extreme of ernstige gezwellen die de vorm van uw buik veranderen.

Gezonde paren die onvruchtbaar zijn, moeten endometriose proberen uit te sluiten. Het komt vaak voor dat gezwellen worden gevonden bij mensen die helemaal geen symptomen hebben (anders dan onvruchtbaarheid).


Endometriose de Baas


Endometriose kan soms leiden tot de ontwikkeling van littekenweefsel dat de voortplantingsorganen kan beschadigen. Daarom raden artsen aan dat vrouwen op controle gaan om de oorzaak van hun symptomen vast te stellen. Andere veel voorkomende aandoeningen die met endometriose in verband worden gebracht, zijn pijn bij het plassen, lage rugpijn, constipatie, hevige menstruatie en chronische vermoeidheid.

Lees ook ons blog : wat-u-moet-weten-over-endometriose/

(34)