eierstokcysten

Eierstokcysten – 8 thuisremedies

 

Eierstokcysten zijn niet-kankerachtige massa’s die op de eierstokken groeien. Veel cysten veroorzaken geen symptomen, maar andere kunnen pijnlijk zijn of de menstruatie van de vrouw zwaarder maken.

Vrouwen die vermoeden dat ze eierstokcysten hebben, moeten een arts raadplegen voor ze een thuisbehandeling proberen, want het is essentieel om de oorzaak van de cyste vast te stellen.

Hevige pijn veroorzaakt door een eierstokcyste kan erop wijzen dat de cyste is gescheurd of de eierstok of eileider heeft beschadigd. Een gescheurde cyste kan een medisch noodgeval zijn.

In dit artikel bekijken we verschillende huismiddeltjes om de symptomen van een eierstokcyste te behandelen, alsook de medische behandelingsmogelijkheden en wanneer je naar een dokter moet gaan.

 

Wat zijn eierstokcysten?

 

Vaak zijn er geen symptomen bij eierstokcysten, maar soms is er wel pijn. Als er pijn optreedt, kunnen ontspanningstechnieken helpen.

Eierstokcysten zijn met vloeistof gevulde zakjes die groeien op de eierstok van een vrouw. Ze zijn relatief wijdverspreid en meestal ongevaarlijk. Veel vrouwen hebben helemaal geen symptomen. Ongeveer een derde van de menstruerende vrouwen heeft op een bepaald moment een eierstokcyste.

De twee meest voorkomende soorten eierstokcysten zijn:

 

Corpus luteum cyste:
Dit type cyste ontwikkelt zich in het corpus luteum, dat is weefsel dat een lege follikel opvult nadat deze een eicel heeft afgegeven tijdens de ovulatie. Deze cysten kunnen bloeden en pijn veroorzaken.

 

Folliculaire cyste:
Deze cystes vormen zich in een follikel waar zich tijdens de ovulatie een eitje ontwikkelt.

Geen van beide soorten cystes veroorzaakt symptomen en verdwijnt meestal vanzelf.

Een ander type cyste in de eierstokken, een goedaardige tumor, groeit langzaam en kan in zeldzame gevallen kanker vormen.

Vrouwen met de aandoening polycysteus ovarium syndroom (PCOS) hebben vaak meerdere folliculaire cysten. PCOS is een syndroom dat een onevenwichtige hormoonhuishouding veroorzaakt. Sommige vrouwen met PCOS hebben geen of slechts zelden een eisprong.

Soms wordt een cyste zo groot dat hij de eierstok verdraait. Dit kan de eierstok of de eileider beschadigen of zelfs levensbedreigende bloedingen veroorzaken. Dit type cyste moet onmiddellijk behandeld worden om blijvende schade aan de eierstok te voorkomen. Soms zal een chirurg de eierstok moeten verwijderen als deze te zeer beschadigd is.

 

Acht thuisbehandelingen bij eierstokcysten

 

Tenzij een cyste erg groot is of snel groeit, zal een arts meestal adviseren om af te wachten. Dit betekent afwachten om te zien of de cyste weggaat zonder behandeling.

Een arts kan in de loop van een paar maanden verschillende echo’s maken om de cyste te controleren en ervoor te zorgen dat hij verdwijnt of niet groter wordt.

Thuisbehandeling kan de cyste niet laten verdwijnen. Het doel is om de symptomen te behandelen en de pijn te beheersen. Veel vrouwen met eierstokcysten hebben bijvoorbeeld meer pijn tijdens hun menstruatie, zodat de thuisbehandeling van eierstokcysten vaak gericht is op het beheersen van menstruatiepijn.

Enkele van de meest effectieve strategieën zijn:

1. Medicatie zonder recept

Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen het ongemak verlichten.
Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen, kunnen de pijn van eierstokcysten en menstruatiekrampen behandelen.

Vrouwen die geen verlichting krijgen van NSAID’s moeten contact opnemen met hun arts, omdat hevige pijn kan wijzen op een ernstige complicatie.

In sommige gevallen kan een arts andere pijnstillers voorschrijven, zoals een co-codamol, een combinatie van paracetamol en codeïne.

 

2. Massage

De pijn van een eierstokcyste kan ervoor zorgen dat de omliggende spieren zich aanspannen. Dit kan bijzonder ongemakkelijk zijn tijdens een menstruatie. Het masseren van de onderrug, dijen, billen en buik kan helpen om de gespannen spieren los te maken en de pijn te verminderen.

3. Lichaamsbeweging en rekoefeningen

Lichaamsbeweging en rekoefeningen kunnen ook helpen om de pijn te verlichten die gepaard gaat met cystes in de eierstokken. Het kan ook helpen bij spierspanning. Sommige vrouwen hebben baat bij intensieve lichaamsbeweging, zoals hardlopen, terwijl anderen de voorkeur geven aan zachte stretching en yoga.

Lichaamsbeweging kan een gezond lichaamsgewicht ondersteunen bij vrouwen met PCOS. Zelfs zonder gewichtsverlies kan lichaamsbeweging de pijn verminderen door de spieren te versterken. Het kan de ontwikkeling van nieuwe cysten voorkomen en insulineresistentie helpen bestrijden.

 

4. Warmte

Warmte bevordert de bloeddoorstroming en helpt zo de pijn te verminderen. Probeer een kersenpitkussen of een warmwaterkruik, gewikkeld in een handdoek, gedurende ongeveer 20 minuten op de buik of onderrug te leggen. Het is veilig om dit meerdere keren per dag te herhalen, zolang het maar niet heet genoeg is om de huid te verbranden.

 

5. Ontspanningstechnieken

Stress en angst kunnen de pijn verergeren. Ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga en diep ademhalen, kunnen helpen de angst te verlichten en de intensiteit van de pijn te verminderen. Deze technieken kunnen iemand ook helpen de pijn op lange termijn te beheersen en de algemene gezondheid te verbeteren.

 

Ontdek hier het online yoga/meditatie platform gespecialiseerd in Kundalini yoga


 

6. TENS-apparaat

Transcutane elektronische zenuwstimulatie (TENS) geeft een klein, veilig elektrisch signaal af aan de zenuwen. Dit signaal kan de manier waarop de zenuwen op pijn reageren veranderen, wat helpt bij zowel menstruatiepijn als pijn bij eierstokcysten. TENS-apparaten zijn vrij verkrijgbaar, maar een arts kan er ook een voorschrijven.


draadloos tens apparaat

 


7. Gewichtsverlies

 

Als een vrouw overgewicht heeft, kan gewichtsverlies haar lichaam helpen de hormonen beter te reguleren, de ontwikkeling van meer cysten te voorkomen en de symptomen van pijn en vermoeidheid te verbeteren. Het is moeilijk om af te vallen met PCOS, dus probeer niet ontmoedigd te raken, want het kan tijd kosten.

 

8. Dieet veranderingen

 

Een koolhydraatarm dieet kan helpen de symptomen van eierstokcysten te verminderen.
Veel vrouwen met PCOS zijn insulineresistent. Dit kan leiden tot diabetes, zwangerschap bemoeilijken en gewichtstoename veroorzaken.

Een breed scala aan dieetveranderingen kan helpen, maar aangezien onderzoek niet wijst op een specifiek dieet voor PCOS, moet een vrouw misschien met vallen en opstaan uitvinden wat voor haar het beste werkt.

Aangezien vrouwen met PCOS insulineresistentie kunnen hebben, kan het nuttig zijn om de suikerinname te beperken. Suiker zit in een grote verscheidenheid van voedingsmiddelen, waaronder koolhydraten zoals brood en pasta.

Een arts kan het bloed van een persoon controleren om te zien of zij risico lopen op het ontwikkelen van diabetes. Door te kiezen voor gezonde, volwaardige voeding kan iemand zijn gewicht binnen een gezond bereik krijgen.

Andere manieren om eierstokcysten te behandelen

Tenzij de cysten groeien of symptomen veroorzaken, is een medische behandeling misschien niet nodig.

Medische behandelingen voor cysten in de eierstokken omvatten:

  • Hormonale anticonceptiepillen om de hormonen te reguleren en het risico op het ontwikkelen van meer cysten te verminderen.
  • Metformine om de insulinegevoeligheid bij vrouwen met PCOS te verhogen.
  • Chirurgische verwijdering van de cyste, met behulp van een kleine incisie in de navel of maag.
  • Verwijdering van de eierstok of eileider als de cyste deze structuren ernstig heeft beschadigd.

Het kan nodig zijn dat een arts een groeiende goedaardige tumor regelmatig controleert. Soms kan een arts voorstellen om de tumor te verwijderen, zelfs als deze niet kankerachtig is of geen symptomen veroorzaakt.

 

Wanneer naar de dokter gaan?

 

Alleen een arts kan een diagnose stellen bij een eierstokcyste en bepalen of het veilig is om de cyste thuis te behandelen. Vrouwen die denken dat ze eierstokcysten of PCOS hebben, moeten naar een gynaecoloog gaan. Die zal vragen stellen over de medische voorgeschiedenis van de vrouw en kan een echografie of bloedonderzoek doen.

In zeldzame gevallen kan een eierstokcyste een medisch noodgeval worden. Een gescheurde cyste kan intense, ondraaglijke pijn en hevige bloedingen veroorzaken. Een vrouw met een gescheurde cyste kan naast bekkenpijn ook last hebben van duizeligheid, misselijkheid of overgeven. Als dit gebeurt, moet zij onmiddellijk een arts bellen of naar het ziekenhuis gaan.

 

Vooruitzichten van eierstokcysten

Eierstokcysten komen vaak voor en de meeste zijn ongevaarlijk en gaan na verloop van tijd weg. Zelfs als ze blijven bestaan, is behandeling veilig en betrouwbaar en kan worden voorkomen dat de cysten ernstige schade veroorzaken.

Een thuisbehandeling voor eierstokcysten zal de cysten niet doen verdwijnen, maar kan wel de pijn of het ongemak verlichten. Vrouwen moeten alert zijn op veranderingen in de symptomen en mogen ernstige bekkenpijn nooit negeren.

 

 

(30)