seniorentelefoon

Een seniorentelefoon kopen, waar hou je rekening mee?

Het beste proces voor het selecteren van de beste seniorentelefoon is gewoon een aangepaste versie van hetzelfde proces dat elke mobiele telefoon gebruiker doorloopt wanneer het tijd is om te upgraden (of gewoon een telefoon te vervangen die over zijn hoogtepunt heen is).

Bepaal wat u met een nieuwe telefoon wilt doen.

Onderzoek extra functies die nuttig of zelfs noodzakelijk kunnen zijn in een seniorentelefoon. Functies zoals toegankelijkheid, veiligheid, bereikbaarheid en technische ondersteuning.

Bekijk alle details en bijzonderheden van netwerkdekking, prijsopties, contracten en andere technische details. Zorg ervoor dat de fabrikant, de provider en de klantenservice solide zijn.

 

Wat zijn de soorten telefoons voor senioren?

Er zijn twee soorten telefoons die speciaal zijn ontworpen voor de behoeften van oudere gebruikers.

Een basis mobiele seniorentelefoon is over het algemeen een traditionele flip telefoon ontworpen voor optimaal gebruiksgemak.  Ze bieden de basis om in contact te blijven met familie en vrienden: Bellen en gebeld worden.

Gebruiksvriendelijke seniorentelefoons met vereenvoudigde homescreens kunnen alles  net iets eenvoudiger te bedienen maken dan een standaard iPhone of Android. Ze kunnen veel dingen die een reguliere smarthphone ook kan, zoals internettoegang en sociaal netwerken, sms’en is een fluitje van een cent.

Als een senior al vertrouwd is met technologie en een telefoon wil die niet noodzakelijkerwijs is geoptimaliseerd voor senioren, variëren de best beoordeelde opties van eenvoudige tot volledig updated smartphones. Ze kunnen allen een prima keuze zijn voor oudere gebruikers als ze vrienden en familie in de buurt hebben die bereid zijn te helpen met de installatie, app-installatie en het oplossen van problemen.

 

Wilt u uw seniorentelefoon upgraden of vereenvoudigen?

Senioren hebben op verschillende momenten in hun leven om verschillende redenen verschillende telefoons nodig. Pa was in 2014 misschien dol op zijn kleine smartphonescherm, maar door zijn trillende vingers kan het nu moeilijker zijn om de juiste plek op het scherm te raken. Voor hem kan de overstap van een smartphone naar een flipphone seniorentelefoon met grote, gemakkelijk in te drukken knoppen de perfecte oplossing zijn.

Aan de andere kant van het spectrum overwegen zelfs diegenen die zeiden dat ze hun flip-telefoon nooit zouden opgeven, misschien eindelijk de sprong te wagen nu hun vrienden gemakkelijk sms’en en SnapChatten met vrienden en kleinkinderen op enorme, heldere HD-schermen. Voeg daarbij grote iconen, luidsprekers en andere coole functies zoals spraakgestuurd typen. Slim kan ook eenvoudig zijn.


Kan ik foto’s maken met mijn nieuwe seniorentelefoon?

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een telefoon te vinden zonder camera; waardoor het gemakkelijk is om herinneringen te delen met familie en vrienden.

 

Vragen over toegankelijkheid, veiligheid, bereikbaarheid en ondersteuning

Grote knoppen, heldere schermen en extra volumeniveaus zijn belangrijke kenmerken voor een seniorentelefoon. Het zijn ontwerpkenmerken die zijn ingebouwd om een mobiele telefoon voor oudere gebruikers toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Niet elke mobiele telefoon voor massaconsumptie is gemakkelijk aan te passen voor ogen, oren en vingers die niet meer op het toppunt van hun (jeugdige) kunnen zijn.

Terwijl jongere gebruikers altijd op zoek lijken te zijn naar dunnere en lichtere telefoons, kunnen oudere handen bijvoorbeeld niet dezelfde grip hebben als gevolg van artritis of neurologische tekortkomingen. Als dat het geval is, zoek dan naar een seniorentelefoon die gemakkelijk te hanteren is en overweeg een gel-telefoonhoesje dat de seniorentelefoon gemakkelijker vast te houden maakt.

 

Hoortoestel compatibiliteit

Andere toegankelijkheidskenmerken waarop u moet letten en die u moet meewegen bij het evalueren van een seniorentelefoon:

Het volumebereik en het gemak van toegang tot volumeregelaars
Trillende waarschuwingen/bediening voor slechthorende gebruikers
Knipperende of verlichte schermwaarschuwingen voor inkomende gesprekken of sms’jes
Luidsprekeroptie (die statische elektriciteit en interferentie met gehoorapparaten kan verminderen)
Spraakgestuurd kiezen en spraakgestuurd typen (talk-to-text) zijn beide toegankelijkheidsfuncties die het gebruik van telefoons door senioren kunnen vergemakkelijken.

 

Hoe moeilijk is het om hulp te krijgen als ik die nodig heb?

Het serviceniveau, de openingstijden die providers aan gebruikers bieden, variëren sterk en verrassend genoeg is het niet altijd een kwestie van “je krijgt waar je voor betaalt”.

De meeste grote providers hebben zelfstandige winkels die ten minste een eerste niveau van gebruikersondersteuning voor seniorentelefoons bieden.
Sommigen kunnen zelfs helpen met minder vaak voorkomende taken zoals bv het toevoegen van contacten aan uw telefoon.

Tot slot, als oudere gebruikers graag in hun eigen tempo willen leren, hebben veel merken informatieve how-to brochures, gebruikersdocumentatie en zelfs instructievideo’s op hun websites en YouTube kanaal om senioren te helpen het meeste uit hun nieuwe seniorenelefoon te halen.

 

Kan ik mijn bestaande telefoonnummer behouden als ik overstap op een telefoon voor senioren?

Ja. Zorg ervoor dat u contact opneemt met de klantenservice van uw (nieuwe) provider voordat u uw oude telefoon deactiveert om er zeker van te zijn dat uw oude telefoonnummer niet wordt teruggezet in de “pool” van beschikbare mobiele telefoonnummers voordat het wordt overgezet naar uw nieuwe mobiele telefoon. (Om ervoor te zorgen dat u uw oude telefoonnummer kunt behouden en naar een nieuwe telefoon kunt verplaatsen, moet u het actief houden totdat u klaar bent om het naar uw nieuwe telefoon te verplaatsen).


Bekijk hier het gamma seniorentelefoons


Hoe duur zijn de telefoon-, sms- en data-abonnementen?

Net zoals de keuze van een seniorentelefoon sterk afhangt van hoe iemand van plan is hem te gebruiken, geldt dat ook voor de keuze van een tariefplan. De smartphone plannen voor full-featured smartphones kan de prijs snel oplopen.

Tariefplannen voor mobiele telefoons die speciaal zijn ontworpen voor senioren hebben de neiging om een beetje minder duur uit te vallen . Of u nu weinig of veel praat, een beetje data nodig hebt of veel (zodat u e-mail kunt versturen, op het internet kunt surfen en sociale media kunt gebruiken), er zijn minuten-, sms- en data-abonnementen die bij uw budget passen.

Wat als ik niet tevreden ben over de telefoon, de service of beide?

De meeste aanbieders van mobiele telefonie hebben een retourbeleid van minimum  twee weken en accepteren een geretourneerde telefoon (plus alle accessoires) in nieuwstaat binnen die periode.

Oudere gebruikers hebben misschien wat meer tijd nodig om te beslissen of ze de juiste beslissing hebben genomen. Zorg er dus voor dat het retourbeleid van uw nieuwe telefoon u net zoveel tijd geeft als u nodig hebt om te evalueren of de telefoon die u hebt gekozen echt de juiste mobiele telefoon voor senioren is.

Wat als ik over een paar maanden van provider wil veranderen?

Voordat u een contract afsluit met een provider, moet u er zeker van zijn dat u precies weet waar u zich aan verbindt, voor hoe lang en hoeveel het kost om het contract te beëindigen voordat het afloopt.

 

 

(39)