diabetes, remise, medischemallemolen.nl

Veranderingen in levensstijl voor diabetes

 

Type 1-diabetes is een auto-immuunziekte die ontstaat wanneer het lichaam de cellen in de alvleesklier vernietigt die insuline produceren. Dit betekent dat mensen met type 1-diabetes geen insuline aanmaken. Zonder insuline kan het lichaam de hoeveelheid glucose in het bloed niet reguleren.

Mensen met type 2-diabetes ontwikkelen een verminderde gevoeligheid voor insuline, wat betekent dat het lichaam niet zoveel insuline aanmaakt of gebruikt als het nodig heeft. Het is de meest voorkomende van de twee hoofdtypen.

In dit artikel worden therapieën en veranderingen in levensstijl besproken die de gevolgen van diabetes voor de gezondheid van een persoon kunnen helpen verminderen.

 

Is diabetes te genezen?

 

Er bestaat momenteel geen genezing voor diabetes, maar de ziekte kan in remissie gaan.

Wanneer diabetes in remissie gaat, betekent dit dat het lichaam geen tekenen van diabetes meer vertoont, hoewel de ziekte technisch gezien nog steeds aanwezig is.

Artsen hebben nog geen definitieve consensus bereikt over wat remissie precies inhoudt, maar ze beschouwen allemaal HBA1C-niveaus van minder dan 7 procent als een belangrijke factor. Hemoglobine A1C-niveaus geven de bloedsuikerspiegel van een persoon over een periode van 3 maanden aan.

Diabetes type 2 neemt schrikbarend toe. Waar de oorspronkelijke natuurlijke omgeving het preventieve medicijn was tegen diabetes type 2, is de huidige maatschappij en leefstijl juist de veroorzaker van diabetes type 2. De moderne maatschappij rolt een rode loper uit naar diabetes type 2. Het lichaam heeft geen antwoord op een ongezonde leefstijl met kunstmatige voeding, inactiviteit en chronische stress. Iedere dag krijgen 169 mensen de diagnose diabetes mellitus type 2. Dat zijn 61.700 diabetespatiënten per jaar. Totaal hebben één miljoen mensen diabetes type 2 in Nederland. Vroeger werd diabetes type 2 ‘oudersdomssuiker’ genoemd. Nu komt diabetes type 2 al bij dertigers voor. Het onderliggende probleem is insulineongevoeligheid. Diabetes type 2 is dan misschien het eindpunt, maar miljoenen mensen hebben door de westerse leefstijl een verstoorde insulinegevoeligheid, wat de kans op westerse welvaartsziekten enorm verhoogt.

Dus herstel én voorkom diabetes type 2 met leefstijl als medicijn! Essentieel voor de moderne mens. Insulineongevoeligheid leidt tot westerse welvaartsziekten. Uiteindelijk zijn dit ziekten die door een ongezonde leefstijl worden veroorzaakt. Dit programma gebruikt een gezonde leefstijl daarom terecht als medicijn.

 

Remissie kan verschillende vormen aannemen:

 

Gedeeltelijke remissie: Wanneer een persoon gedurende ten minste 1 jaar een bloedglucosespiegel heeft behouden die lager is dan die van een persoon met diabetes zonder diabetesmedicatie te hoeven gebruiken.
Volledige remissie: Wanneer de bloedglucosespiegel volledig buiten het bereik van diabetes of prediabetes terugkeert naar normale niveaus en daar minstens 1 jaar blijft zonder medicijnen.
Langdurige remissie: Wanneer volledige remissie ten minste 5 jaar aanhoudt.
Zelfs als een persoon 20 jaar lang een normale bloedsuikerspiegel behoudt, zal een arts zijn diabetes nog steeds als in remissie beschouwen in plaats van genezen.

Het bereiken van diabetesremissie kan zo eenvoudig zijn als het aanbrengen van veranderingen in je levensstijl en dieet.


Diabetes type 2


Diabetes type 1 beheren

 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die zich vaak in de kindertijd ontwikkelt. De ziekte ontstaat wanneer het lichaam abusievelijk de bètacellen van de alvleesklier aanvalt, waardoor deze niet meer in staat zijn de insuline te produceren die het lichaam nodig heeft om de bloedsuikerspiegel op de juiste wijze te gebruiken.

De diagnose type 1 diabetes kan ontmoedigend zijn, maar veel mensen gaan goed met de aandoening om en houden de symptomen en ernstige complicaties op afstand.

 

Insulinebehandelingen

 

Insuline-injecties zijn de meest voorkomende behandeling voor type 1-diabetes. Mensen kunnen deze injecties thuis zelf toedienen.

Er zijn verschillende soorten insuline-injecties verkrijgbaar. Ze variëren naar gelang van hoe snel de insuline werkt en hoe lang het effect ervan in het lichaam aanhoudt. Het doel van insuline is na te bootsen hoe het lichaam in de loop van de dag insuline aanmaakt in verhouding tot de energie-inname.

 

Omgaan met diabetes type 2

 

Een gezond, goed gepland dieet kan een persoon helpen diabetes te beheersen.
Dit komt omdat diabetes type 2 geen auto-immuunziekte is en een reeks externe krachten en levensstijlgewoonten de ziekte kunnen verergeren.

Hoewel type 2 diabetes veel wijder verbreid is dan type 1 diabetes, betekent het ook dat iemand met type 2 diabetes relatief eenvoudige aanpassingen in de levensstijl en het dieet kan doorvoeren om zijn bloedsuikerspiegel weer in het normale bereik te brengen.

Voedingsgewoonten en overgewicht spelen beide een cruciale rol bij de ontwikkeling van type 2 diabetes. Daarom kunnen mensen de symptomen van type 2 diabetes omkeren door hun levensstijl aan te passen, onder meer door hun voeding en lichaamsbeweging te verbeteren.

 


product zoeken


Medicijnen

 

Hoewel aanpassingen van de levensstijl de gevolgen van type 2 diabetes kunnen helpen verminderen, zullen de meeste mensen met deze aandoening medicijnen moeten nemen om de bloedglucose te verlagen en de lichaamsproductie van en de gevoeligheid voor insuline te stimuleren.

Mensen met type 2-diabetes hoeven niet vaak extra insuline te gebruiken. Aangezien insulinegevoeligheid, in tegenstelling tot insulineproductie, het belangrijkste probleem is voor mensen met type 2, richt de medicatie zich op verlaging van de bloedsuikerspiegel en verbetering van de absorptie.

 

Onderzoek naar omkeermethoden

 

Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat bepaalde interventies kunnen helpen diabetes type 2 in remissie te brengen, waaronder:

gepersonaliseerde bewegingsroutines
strenge diëten
glucose-controlerende medicijnen

 

Beheersing van zwangerschapsdiabetes

 

Zwangerschapsdiabetes is een type dat zich tijdens de zwangerschap ontwikkelt en na de geboorte van het kind weer verdwijnt.

Veel diabetesmedicijnen hebben een negatieve wisselwerking met een zich ontwikkelende foetus, dus praat met een arts over zwangerschapsveilige alternatieven om de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insuline te verhogen.

Mensen met zwangerschapsdiabetes moeten hun suikerinname onder controle houden en regelmatig lichte lichaamsbeweging nemen. Als dit echter niet het gewenste effect heeft, kan de arts insuline voorschrijven om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Er zijn maar weinig studies van goede kwaliteit die bevestigen welke medicijnen zonder insuline veilig zijn voor vrouwen en baby’s.

 

Veranderingen in levensstijl voor type 2 diabetes

 

Twee belangrijke veranderingen in levensstijl kunnen helpen diabetes type 2 onder controle te houden: lichaamsbeweging en dieet.

 

Lichaamsbeweging en gewichtsverlies

 

Een actieve levensstijl kan het risico op diabetes type 2 verminderen.

 

Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn de eerste stappen om diabetes type 2 onder controle te krijgen. Gewichtsverlies is de hoeksteen van de behandeling voor mensen met deze aandoening.

Een studie uit 2010 heeft aangetoond dat meer lichaamsbeweging en een bescheiden gewichtsverlies het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent kan verminderen.

In het artikel in Diabetes Care staat dat mensen met diabetes type 2 150 minuten per week aan aerobe activiteiten moeten doen, waaronder

zwemmen
stevig wandelen
fietsen

Het opdelen van lichamelijke activiteit in vijf sessies van 30 minuten gedurende de week kan iemand helpen deze hoeveelheid lichaamsbeweging vol te houden. Dit kan voldoende zijn om het lichaam te helpen de diabetes symptomen onder controle te houden.

 

Dieettips om diabetes type 2 onder controle te houden:

 

Beperk koolhydraten: het vervangen van koolhydraten door eiwitrijk en vezelrijk voedsel zal helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Eet minder suiker: Suikervervangers, zoals stevia, kunnen sommige mensen helpen de diabetes symptomen onder controle te houden.
Vezelrijke voeding: Vezels kunnen helpen de vertering van koolhydraten en suikers te vertragen.

Voedingsmiddelen die in het dieet moeten worden opgenomen:

groenten
fruit
volle granen
eiwitten
magere zuivelproducten

Een gevarieerde voeding zorgt ervoor dat het lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Mensen moeten ook minder calorieën eten en proberen bij elke maaltijd evenveel koolhydraten te eten.

Voedingsmiddelen met veel meervoudig onverzadigde vetten, zoals vis, noten en plantaardige oliën, zijn ook zeer gunstig om de bloedsuikerspiegel laag te houden.

 

Chirurgie

 

Als dieetveranderingen en lichaamsbeweging niet mogelijk of niet succesvol zijn, kan iemand gewicht verliezen door middel van bariatrische chirurgie.

Dit is echter de laatste behandeling voor mensen met morbide obesitas voor wie geen andere behandelingsopties succesvol zijn geweest.

Bij deze vorm van chirurgie wordt de maag verkleind, waardoor mensen na het eten een vol gevoel krijgen. Sommige soorten chirurgie veranderen ook de anatomie van de persoon en kunnen de hormonen veranderen die bijdragen tot gewichtstoename.

Een maagbandoperatie en een maagbypassoperatie zijn twee typische voorbeelden van deze medische ingrepen.

Aan beide operaties zijn risico’s verbonden, zodat artsen ze meestal niet als eerste optie overwegen.

 

Vooruitzichten

 

Er is geen volledige genezing voor diabetes beschikbaar, maar enkele veelbelovende behandelingsmethoden zijn in ontwikkeling.

Door rechtstreeks met een bekwame arts te werken, kunnen mensen behandelingsopties vinden die diabetes in remissie kunnen brengen.

Diabetes type 1 en 2 zijn levenslange aandoeningen, maar de juiste behandelingsmaatregelen kunnen iemand met beide typen helpen een actief en gezond leven te leiden.

 

Lees ook ons blog risicofactoren voor diabetes type 2

 

(53)