cholesterol verlagen

Een hoog cholesterolgehalte? Wat zijn de gevolgen?

 

Hoge cholesterolwaarden veroorzaken meestal geen duidelijke symptomen. Daardoor weten mensen vaak niet dat ze een hoog cholesterolgehalte hebben, totdat een screeningstest abnormale resultaten laat zien.

Een hoog cholesterolgehalte kan schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam, maar mensen kunnen stappen ondernemen om het te verlagen. In sommige gevallen kunnen artsen ook medicijnen voorschrijven.

Lees verder om meer te weten te komen over de gevolgen van een hoog cholesterolgehalte, de oorzaken en de behandelingsmogelijkheden.

 

Over cholesterolgehalte

 

Cholesterol is een vetachtige stof die door de lever wordt aangemaakt. Het heeft onder andere de volgende functies:

het is een bestanddeel van galzuren, die helpen bij de vertering van vet voedsel
het is de voorloper van steroïde hormonen
het helpen van de huid bij de aanmaak van vitamine D wanneer zij aan zonlicht wordt blootgesteld
het speelt een sleutelrol in de gezondheid van het celmembraan

Aangezien het lichaam alle cholesterol die het voor deze functies gebruikt zelf kan aanmaken, hoeven mensen het niet via hun voeding binnen te krijgen. Zolang het lichaam cholesterol in de juiste hoeveelheden heeft, is deze stof heilzaam. Wanneer er echter te veel van aanwezig is, wordt het een risicofactor voor verschillende aandoeningen.

 

 

De twee belangrijkste soorten cholesterol:

 

Lage-densiteit-lipoproteïne (LDL) cholesterol
Soms wordt hiernaar verwezen als “slechte” cholesterol. Een hoog LDL-gehalte zorgt ervoor dat zich plaque ophoopt in de bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Deze vernauwing kan leiden tot een beroerte, hartaanval en andere problemen.

Hoge-dichtheid-lipoproteïne (HDL)-cholesterol
Dit wordt ook wel het “goede” cholesterol genoemd. Daarom kan een laag HDL-gehalte ook een gezondheidsprobleem zijn.

 

 


 

 

 

 

  • hartaanval
  • beroerte
  • pijn op de borst
  • verminderde bloedtoevoer naar de benen en voeten

Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk samen kunnen werken om bij te dragen aan de ontwikkeling van coronaire hartziekten. De auteurs meldden dat mensen met de hoogste cholesterol- en bloeddrukwaarden het grootste risico hadden om aan de aandoening te overlijden.

 

Normale waarden

 

Artsen zullen het totale cholesterol van een persoon over het algemeen categoriseren aan de hand van deze bereiken:

Minder dan 200 milligram per deciliter (mg/dl) wenselijk
200-239 mg/dl hoog
240 mg/dl héél hoog

Het optimale niveau van LDL-cholesterol is minder dan 100 mg/dl, terwijl het niveau van HDL-cholesterol idealiter 60 mg/dl of hoger is.

Oorzaken van een hoog cholesterolgehalte

 

Volgende factoren kunnen abnormale cholesterolwaarden veroorzaken:

 

Dieet en levensstijl:

Deze factoren, die de meest voorkomende oorzaak zijn, omvatten lichamelijke inactiviteit, roken en het eten van een onevenwichtig dieet.

Bepaalde medicijnen:

Sommige geneesmiddelen kunnen de niveaus van LDL-cholesterol verhogen of de niveaus van HDL-cholesterol verlagen. Voorbeelden hiervan zijn chemotherapiemedicijnen tegen kanker en bètablokkers tegen hoge bloeddruk.

Genen:

Mensen kunnen een neiging erven om hoge niveaus van LDL-cholesterol te hebben.

 

 

Monacoline K (10 mg/dag) uit rode gist rijst draagt bij tot het behoud van een normaal cholesterol gehalte., EPA en DHA (uit visolie) dragen bij tot een normale hartfunctie,  Olijfblad ondersteunt een normale bloeddruk*


Bovendien worden sommige aandoeningen in verband gebracht met een abnormaal cholesterolgehalte. Deze aandoeningen zijn onder andere:

 

Diabetes type 2 : 
Een hoog cholesterolgehalte komt vaak voor bij mensen met deze ziekte.

Hypothyreoïdie : 
Deze aandoening treedt op wanneer de schildklier niet genoeg hormonen aanmaakt. Tekenen van deze aandoening zijn hoge niveaus van LDL-cholesterol en totaal cholesterol.

Metabool syndroom : 
Het metaboolsyndroom is een groep risicofactoren die de kans op hartaandoeningen, beroertes en diabetes vergroten. Een laag HDL-cholesterolgehalte is een van de risicofactoren.

 

 

Hoe je cholesterolgehalte verlagen

 

Het volgen van onderstaande gewoonten wordt aangeraden om het cholesterolniveau te verlagen.

 

Eet een hart-gezond dieet

Een hartgezond dieet omvat fruit, groenten, volle granen, noten, vis, gevogelte, magere zuivelproducten en niet-tropische plantaardige oliën. Het omvat ook het beperken van voedsel met veel zout en suiker, samen met rood en verwerkt vlees.

De beste dieetpraktijk om het cholesterolgehalte te verlagen is het vermijden van verzadigde vetten en transvetten, die aanwezig zijn in verschillende voedingsbronnen, zoals vet vlees en verpakte voedingsmiddelen.

 

Kan Omega 3 Cholesterol Verlagen?

Omega 3 helpt om cholesterol te verlagen. Dat gebeurt doordat omega 3 de triglyceriden gaat verlagen. De triglyceriden en cholesterol gaan meestal samen. Wanneer de een wordt verlaagd heeft dat ook effect op de ander. Wanneer je last hebt van een hoge cholesterol dan kan omega 3 samen met een gezondere levensstijl een alternatief bieden.

 

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Een zittende levensstijl verlaagt het HDL-cholesterol – een effect dat het LDL-cholesterol verhoogt. Ten minste 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per week kan het totale cholesterol en de bloeddruk verlagen.

 

Stoppen met roken, indien van toepassing

Wanneer een persoon met een hoog cholesterolgehalte rookt, verhoogt dit zijn risico op coronaire hartziekten.

Stoppen met roken kan het HDL-cholesterol verhogen en het LDL-cholesterol verlagen.

Omdat meeroken ook schadelijk is, moeten niet-rokers blootstelling zoveel mogelijk vermijden.

 

Bereik of behoud een matig gewicht

Overgewicht en obesitas verhogen het LDL-cholesterolgehalte en verlagen het HDL-cholesterolgehalte. Het verliezen van slechts 5-10% van het lichaamsgewicht kan het cholesterolgehalte verbeteren.

 

Wanneer moet u contact opnemen met een arts?

 

Iedereen met een cholesterolgehalte dat niet binnen het gewenste bereik valt, moet naar een arts gaan.

De behandelingsopties van de persoon zullen afhangen van hoe hoog hun cholesterolgehalte is en of ze andere risicofactoren voor een hartaanval of beroerte hebben.

 

Samenvatting

 

Omdat er geen symptomen van een hoog cholesterolgehalte zijn, kunnen mensen het hebben zonder het te weten.

De meest voorkomende oorzaak is ongezonde gewoonten, dus artsen raden meestal aan om bepaalde veranderingen in levensstijl aan te brengen. Deze omvatten praktijken zoals het eten van een voedzaam dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met roken.

Artsen schrijven ook medicijnen voor aan bepaalde personen. Iemand met een hoog cholesterolgehalte moet zijn arts bezoeken om een persoonlijk behandelplan te krijgen.

Lees ook ons blog : Omega 7 en de vele gezondheidsvoordelen – Gezondheidsblog (medischemallemolen.nl)

(91)