Metronidazol, wat is dat?

Metronidazol is een medicijn dat werkt tegen bacteriën. Het is een antibioticum dat vaak in samenwerking met een ander medicijn wordt voorgeschreven bij een bepaalde aandoening. Het is een medicijn dat sinds 1960 op de Nederlandse markt is te verkrijgen in combinatie met een recept.

Een antibioticum wordt bij een bacteriële infectie voorgeschreven door de huisarts of specialist. In geval van een bacteriële infectie wordt de aandoening veroorzaakt door een bacterie. Het medicijn is uitsluitend op recept te verkrijgen. Het is zowel in de apotheek als merkloos medicijn te vinden. Het meest bekende merk metronidazol is Flagyl. De toedieningsvorm van het medicijn is divers. Er is op de Nederlandse markt een crème, gel, ovule, drank, infuus en tablet van het medicijn te verkrijgen.

toegang tot diverse eu apotheken, medischemallemolen.nl

Waarom metronidazol?

Metronidazol wordt voorgeschreven bij een bacteriële infectie. Het kan gaan om een enkele bacterie of een besmetting door meerdere bacteriën. Vaak wordt metronidazol voorgeschreven in combinatie met een ander antibioticum. Dit is het meest effectief gebleken tegen het bestrijden van de bacteriën.

Bekende aandoeningen waar metronidazol wordt voorgeschreven zijn onder meer trichomonas, bacteriële vaginose, een maag- of darmzweer, giardiasis, amoebiasis en stofwisselingsziekte. Het antibioticum is voor diverse ziektebeelden inzetbaar. Het medicijn wordt dan ook wel een breedspectrum antibioticum genoemd. Het tegenovergestelde van een breedspectrum antibiotica is smalspectrum antibiotica. Dit zijn antibiotica die uitsluitend voor een bepaalde ziekte worden voorgeschreven.

Antibioticakuur afmaken

Een antibioticakuur dient altijd te worden afgemaakt. Wanneer een arts een kuur voorschrijft voor zeven dagen, kan het zijn dat de klachten na drie dagen zijn verdwenen. De bacteriën zitten echter nog in het lichaam, waardoor de infectie kan terugkeren wanneer de kuur wordt gestopt. Een kuur metronidazol moet dan ook altijd worden afgemaakt, tenzij erge bijwerkingen ontstaan. In dat geval dient direct contact opgenomen te worden met de arts.

Lees voor gebruik van het medicijn uiteraard altijd de bijsluiter en bewaar medicijnen altijd in een medicijndoos.

Metronidazol bijwerkingen


Metronidazol orale tablet veroorzaakt geen sufheid, maar het kan wel andere bijwerkingen veroorzaken.

Meer voorkomende bijwerkingen
De meer voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere:

hoofdpijn
verlies van eetlust
misselijkheid of braken
diarree
brandend maagzuur
kramp in de maagstreek
constipatie
metaalachtige smaak


Als deze effecten mild zijn, kunnen ze binnen een paar dagen of een paar weken overgaan. Als ze ernstiger zijn of niet overgaan, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Ernstige bijwerkingen
Bel meteen uw arts of de hulpdiensten als u ernstige bijwerkingen heeft. Ernstige bijwerkingen kunnen zijn:

Effecten op het zenuwstelsel, waaronder epileptische aanvallen en encefalopathie (abnormale hersenfunctie).

Symptomen kunnen zijn:
convulsies (plotselinge bewegingen veroorzaakt door het aanspannen van uw spieren)
duizeligheid
hoofdpijn
verwarring
ataxie (verlies van controle over lichaamsbewegingen)


Disclaimer: Ons doel is om u te voorzien van de meest relevante en actuele informatie. Omdat medicijnen echter op iedereen een ander effect hebben, kunnen we niet garanderen dat deze informatie alle mogelijke bijwerkingen bevat. Deze informatie is geen vervanging voor medisch advies. Bespreek mogelijke bijwerkingen altijd met een zorgverlener die uw medische voorgeschiedenis kent.

Bijwerkingen voor mannen vs. vrouwen
Voor het grootste deel zijn de bijwerkingen van metronidazol voor mannen en vrouwen hetzelfde. De enige echte verschillen in bijwerkingen hebben betrekking op vrouwen. Zo verhoogt metronidazol het risico op schimmelinfecties, die veel vaker bij vrouwen voorkomen. Ook kan metronidazol vaginale irritatie en afscheiding veroorzaken.

Metronidazol kan een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen
Metronidazol orale tablet kan een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen, vitaminen of kruiden die u mogelijk gebruikt. Er is sprake van een wisselwerking wanneer een stof de manier verandert waarop een geneesmiddel werkt. Dit kan schadelijk zijn of verhinderen dat het geneesmiddel goed werkt.

Om interacties te helpen voorkomen, moet uw arts al uw medicijnen zorgvuldig beheren. Vertel uw arts over alle geneesmiddelen, vitaminen of kruiden die u gebruikt. Om erachter te komen hoe dit geneesmiddel kan reageren op iets anders dat u gebruikt, praat dan met uw arts of apotheker.

(100)