Metronidazol, wat is dat?

Metronidazol is een medicijn dat werkt tegen bacteriën. Het is een antibioticum dat vaak in samenwerking met een ander medicijn wordt voorgeschreven bij een bepaalde aandoening. Het is een medicijn dat sinds 1960 op de Nederlandse markt is te verkrijgen in combinatie met een recept.

Een antibioticum wordt bij een bacteriële infectie voorgeschreven door de huisarts of specialist. In geval van een bacteriële infectie wordt de aandoening veroorzaakt door een bacterie. Het medicijn is uitsluitend op recept te verkrijgen. Het is zowel in de apotheek als merkloos medicijn te vinden. Het meest bekende merk metronidazol is Flagyl. De toedieningsvorm van het medicijn is divers. Er is op de Nederlandse markt een crème, gel, ovule, drank, infuus en tablet van het medicijn te verkrijgen.

toegang tot diverse eu apotheken, medischemallemolen.nl

Waarom metronidazol?

Metronidazol wordt voorgeschreven bij een bacteriële infectie. Het kan gaan om een enkele bacterie of een besmetting door meerdere bacteriën. Vaak wordt metronidazol voorgeschreven in combinatie met een ander antibioticum. Dit is het meest effectief gebleken tegen het bestrijden van de bacteriën.

Bekende aandoeningen waar metronidazol wordt voorgeschreven zijn onder meer trichomonas, bacteriële vaginose, een maag- of darmzweer, giardiasis, amoebiasis en stofwisselingsziekte. Het antibioticum is voor diverse ziektebeelden inzetbaar. Het medicijn wordt dan ook wel een breedspectrum antibioticum genoemd. Het tegenovergestelde van een breedspectrum antibiotica is smalspectrum antibiotica. Dit zijn antibiotica die uitsluitend voor een bepaalde ziekte worden voorgeschreven.

Antibioticakuur afmaken

Een antibioticakuur dient altijd te worden afgemaakt. Wanneer een arts een kuur voorschrijft voor zeven dagen, kan het zijn dat de klachten na drie dagen zijn verdwenen. De bacteriën zitten echter nog in het lichaam, waardoor de infectie kan terugkeren wanneer de kuur wordt gestopt. Een kuur metronidazol moet dan ook altijd worden afgemaakt, tenzij erge bijwerkingen ontstaan. In dat geval dient direct contact opgenomen te worden met de arts.

Lees voor gebruik van het medicijn uiteraard altijd de bijsluiter en bewaar medicijnen altijd in een medicijndoos.