dieet diabetes type 2

Dieet Diabetes type 2

Omdat bepaalde voedingsmiddelen, zoals koolhydraten, rechtstreeks van invloed zijn op uw bloedsuikerspiegel, is een dieet diabetes type 2 een van de belangrijkste factoren bij het beheersen van diabetes. Koolhydraten zitten in voedingsmiddelen als granen, fruit, zuivel, peulvruchten en zoetigheden.

Wanneer gemetaboliseerde koolhydraten veranderen in suiker (glucose), de belangrijkste energiebron van het lichaam, brengt insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd, de glucose uit de bloedbaan naar de cellen om te worden gebruikt voor energie.

Wanneer je diabetes hebt, kan het moeilijk zijn om je bloedsuiker onder controle te houden, ofwel omdat je alvleesklier niet genoeg insuline aanmaakt, ofwel omdat de insuline die hij aanmaakt, niet efficiënt wordt gebruikt. Leren hoe je een uitgebalanceerd, aangepast koolhydraatdieet kunt eten, kan je helpen gewicht te verliezen als je dat nodig hebt en je bloedsuikers beter te beheersen.


 7 manieren om gezond te eten met een dieet diabetes type 2

Een uitgebalanceerd koolhydraatdieet kan betekenen dat u minder koolhydraten eet, koolhydraten telt of een consistent koolhydraatdieet volgt. Er zijn vele soorten maaltijdplannen die je kunnen helpen gewicht te verliezen. Besteed wat tijd aan het begrijpen van enkele van de beste manieren om te eten volgens een dieet diabetes type 2.

 

Hoe kom je tot een gebalanceerd dieet diabetes type 2

 

Informeer jezelf zo veel mogelijk over voeding. Leer welke voedingsmiddelen u kunt eten, welke voedingsmiddelen u moet beperken, wanneer u moet eten en hoe u uw eten in porties kunt verdelen. Kom tot een uitgebalanceerd dieet diabetes type 2.

Houd er rekening mee dat de exacte porties van persoon tot persoon verschillen op basis van de caloriebehoefte, het gewicht, enz. Hier zijn enkele goede manieren om te beginnen.

 

Oefen de Bord Methode

De bord methode is een makkelijke manier om je eten te portioneren zonder dat je direct je koolhydraten hoeft te tellen. De nadruk ligt op meer niet-zetmeelrijke groenten, volle granen en magere eiwitten.

De bordmethode kan je helpen je vezelinname te verhogen. Vezelrijke voeding kan helpen de snelheid waarmee je bloedsuikers stijgen te vertragen. Het eten van een vezelrijk dieet kan u ook helpen gewicht te verliezen omdat vezelrijke voedingsmiddelen langzamer worden gemetaboliseerd, waardoor u een vol gevoel krijgt.

Een sneller vol gevoel kan helpen om uw calorie-inname te verminderen en u te helpen gewicht te verliezen. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn ook vaak rijk aan vitaminen en mineralen, wat uw voeding verbetert.

 

De bordmethode toepassen voor een dieet diabetes type 2

Om de bordmethode toe te passen, verdeel je je bord in drieën. Vul de helft van je bord met niet-zetmeelrijke groenten, zoals sla, broccoli, snijbonen, bloemkool, tomaten, enz.

Een kwart van je bord is gewijd aan magere eiwitten, zoals gebraden kip, gegrilde of gebakken vis, of mager vlees zoals entrecote. Uw portie eiwit moet ongeveer de grootte van een spel kaarten of de palm van uw hand zijn..

Tot slot, vul een kwart van je bord met een complexe koolhydraat, volle granen zoals quinoa, bruine rijst, gerst, een zetmeelrijke groente zoals gebakken zoete aardappel, of een peulvrucht zoals kikkererwten, of zwarte bonen. Je portie moet ongeveer 1 kop zijn of ongeveer een vuist vol.

Je kunt wat gezonde vetten aan je maaltijd toevoegen, zoals een portie avocado of olijfolie bij het koken. Een portie olie is ongeveer 1 theelepel en een portie avocado is ongeveer een kwart van een avocado.

Afhankelijk van uw caloriebehoefte kunt u uw inname van vetten ook verhogen. Als je na deze maaltijd nog steeds honger hebt, neem dan nog een portie niet-zetmeelrijke groenten. Eet langzaam en geniet van uw eten.

Eet een consistent koolhydraatdieet

Als je diabetes hebt, moet je je koolhydraatinname onder controle houden omdat koolhydraten het soort voedsel zijn dat de bloedsuikerspiegel het meest beïnvloedt. Een consequent koolhydraatdieet betekent dat je dagelijks op hetzelfde tijdstip ongeveer evenveel koolhydraten eet.

Dit betekent niet dat je dagelijks dezelfde voedingsmiddelen moet eten, maar dat je ernaar streeft om bij elke maaltijd dezelfde hoeveelheid koolhydraten te eten. Als je bijvoorbeeld de opdracht hebt gekregen om 45 g koolhydraten te eten voor ontbijt en lunch, 15 g koolhydraten voor een tussendoortje, en 60 g koolhydraten voor het avondeten, dan wil je proberen je daar dagelijks aan te houden.

Het eten van een consistent koolhydraatdieet kan helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en schommelingen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld de ene dag een kleine hoeveelheid koolhydraten bij het ontbijt eet en de volgende dag een zware koolhydraatmaaltijd bij het ontbijt, zullen je bloedsuikerspiegels waarschijnlijk pieken. Consequent zijn helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Als je dit soort dieet volgt, moet je goed op koolhydraten letten. Je moet een goede koolhydratenteller zijn, weten waar verborgen koolhydraten zitten en een aantal goede hulpmiddelen hebben om koolhydraten te tellen.


Verlaag het risico op diabetesBeperk bepaalde soorten voedsel in je dieet diabetes type 2

Beperking van bepaalde soorten voedsel geldt voor alle mensen met diabetes. En eerlijk gezegd, zelfs als je geen diabetes hebt, is het beperken van deze soorten voedsel een onderdeel van gezond eten. Bepaalde soorten geraffineerde, verwerkte koolhydraten, zoals wit brood, pasta, sap, frisdrank, cake en snoep, kunnen de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Bovendien bevatten ze zeer weinig voedingsstoffen en zijn ze rijk aan calorieën die gewichtstoename kunnen veroorzaken.

Hoewel veel mensen met diabetes denken dat ze geen fruit kunnen eten, kan vers, heel fruit, zoals bessen, deel uitmaken van een diabetesdieet. De portie fruit en de manier waarop u fruit eet, moet zorgvuldig worden overwogen.

Probeer vruchtensap helemaal te vermijden, tenzij uw bloedsuiker laag is. Probeer het aantal porties fruit te beperken tot 2 à 3 per dag en vermijd bepaalde soorten fruit, zoals gedroogd fruit en druiven, die de bloedsuikerspiegel snel kunnen doen stijgen.

Vervang wit brood, pasta en bagels voor volkoren granen zoals volkoren brood of volkoren pasta. Deze veranderingen kunnen helpen om je bloedsuiker te reguleren, je vezelinname te verhogen en je voeding te verbeteren.

Houd in gedachten dat, hoewel u geraffineerde koolhydraten hebt ingeruild voor volle granen, porties nog steeds belangrijk zijn. Als je bijvoorbeeld ’s morgens je suikerrijke ontbijtgranen inruilt voor havermout, betekent dat niet dat je onbeperkt kunt eten. De portie koolhydraten is nog steeds belangrijk, zowel voor de caloriecontrole als voor de bloedsuikercontrole.


Leer over portie controle voor je dieet
diabetes type 2

De hoeveelheid koolhydraten is net zo belangrijk als de kwaliteit van koolhydraten als het gaat om het beheersen van diabetes. De hoeveelheid koolhydraten die je per dag nodig hebt kan worden bepaald op basis van je gewicht, activiteitenniveau, caloriebehoefte en hoe je lichaam reageert op koolhydraten.

Bespreek met je diabetesvoorlichter hoeveel koolhydraten je per dag nodig hebt, zodat je je gram koolhydraten gedurende de dag in porties kunt regelen. Als je niet geïnteresseerd bent in het tellen van koolhydraten of je vindt het te ingewikkeld, probeer dan de bordmethode te gebruiken.

Een portie koolhydraten is ongeveer 15 gram. Dat betekent niet dat je beperkt bent tot 15g per maaltijd, maar we gebruiken 15g als referentiepunt. De meeste mensen kunnen ongeveer 45 g koolhydraten per maaltijd hebben. Sommige mensen hebben er baat bij minder koolhydraten te eten, terwijl anderen meer nodig kunnen hebben als ze actiever zijn of een hogere calorie-inname nodig hebben.

Uw diabetesvoorlichter kan u leren hoe u porties koolhydraten of totale grammen moet tellen.

Een evenwichtige voeding betekent ook dat u uw porties voedingsmiddelen die geen koolhydraten bevatten onder controle moet houden, vooral als u probeert af te vallen. Als u uw koolhydraatinname vermindert en eindeloze hoeveelheden kaas gaat eten (omdat dat koolhydraatarm is), is de kans groot dat u niet zult afvallen.

Hier zijn enkele porties:

  • Een portie fruit: 1 heel stuk, 1 kopje bessen, 1/2 kopje gemengd fruit of meloen, 12-15 druiven of kersen (houd fruit op ongeveer 2-3 porties per dag)
  • Een portie zetmeel: 1 sneetje brood, 1/3 kopje gekookte pasta of rijst, 1/2 kopje gekookte havermout, 3/4 kopje ongezoete granen, 1/3 kopje bonen, 1 kleine aardappel (ter grootte van een computermuis)
  • Eiwit en vet bevatten geen koolhydraten, maar ze bevatten nog steeds calorieën. Sommige studies suggereren dat een dieet met meer eiwitten en meer vetten de bloedsuikerspiegel kan helpen verbeteren.

    Elke persoon moet een individueel maaltijdplan hebben, want wat voor u werkt, werkt misschien niet voor iemand anders. Ga na wat voor u geschikt is.
  • Eiwit: 1 portie per maaltijd is ongeveerde grootte van een spel kaarten of de palm van uw hand.
  • Vet: 1 portie is: 1 theelepel olijfolie, 1/3 avocado, ~1 theelepel boter. Nogmaals, dit betekent niet dat dit de hoeveelheid is waartoe je je per maaltijd moet beperken. Andere voedingsmiddelen, zoals eiwitten, bevatten ook vet. Sommige studies hebben aangetoond dat de hoeveelheid vet niet zo belangrijk is als de kwaliteit van het vet. Probeer gezonde vetten te kiezen, zoals olijfolie, noten, zaden, avocado. Indien mogelijk, lees etiketten en houd het bij één portie. Bijvoorbeeld: als u mayonaise of boter gebruikt, lees dan het etiket en houd het bij één portie.
  • Niet-zetmeelrijke groenten: 1/2 kop gekookt of 1 kop rauw. Probeer dagelijks ongeveer 5-7 porties te eten. Niet-zetmeelrijke groenten zijn typisch een voedselkeuze die je in onbeperkte hoeveelheden kunt eten. Eet hiervan meer om een vol gevoel te krijgen.
  • Zoetigheden: De maximale hoeveelheid toegevoegde suikers per dag zijn te beperken tot: Mannen: 150 cal per dag (37,5 gram of 9 theelepels). Vrouwen: 100 cal per dag (25 gram of 6 theelepels).

Hoe kan ik mijn dieet diabetes type 2 in het dagelijks leven integreren?

Een afspraak met een diëtist of een diabetes educator is een goed idee. Het zal je helpen om te begrijpen wat koolhydraten en een gezond diabetesdieet inhouden. Zij kunnen je een geïndividualiseerd maaltijdplan geven en de hulpmiddelen die je nodig hebt om te beginnen met het maken van goede voedingskeuzes. Als je niet in staat bent om met iemand af te spreken, benader je nieuwe manier van eten dan in kleine stapjes.

Als u zich overweldigd voelt door al deze informatie, begin dan klein. Ga naar de levensmiddelenwinkel en haal wat gezonde dingen. Als je geen gezonde voedingsmiddelen in huis hebt, zal je niet in staat zijn om gezonde maaltijden samen te stellen.

Ten tweede, weg met je verleidingen. Wat je omringt heb je niet in de hand, maar je kunt wel bepalen wat er in je huis is. Gooi de koekjes, cake, sap, en chips weg. Als het er niet is, kan je het ook niet consumeren.

Als u van tijd tot tijd wilt genieten, maak er dan een uitje van. Ga een ijsje eten na een wandeling. Je zult het meer waarderen. Je zult verbaasd zijn hoezeer je zult genieten van je nieuwe manier van eten en hoe verbaasd je zult zijn over de manier waarop je vroeger at. Maar wees geduldig. Het kost tijd om nieuwe gewoonten te creëren.

Onthoud dat elke verandering die je kunt maken de moeite waard is. Zelfs de kleinste verandering kan helpen om je energie en bloedsuiker te verbeteren. Maak realistische doelen voor uzelf. Als u bijvoorbeeld gewend bent om een donut en een koffie met suiker als ontbijt te eten, stap dan over op een volkoren Engelse muffin met pindakaas en verminder de suiker in uw koffie.

Concentreer je de volgende week op je lunch: voeg groenten toe aan je boterham of pak een zakje gesneden groenten. Besluit na nog een week of zo om het avondeten twee avonden per week bordmethode te gebruiken. Als je je eenmaal beter begint te voelen, wil je doorgaan met het aanbrengen van veranderingen.

Denk er eens over na

Wat je eet is een belangrijk onderdeel van je dagelijks leven. We worden voortdurend getest om gezonde keuzes te maken. Of u nu besluit een consequent koolhydraat dieet te volgen, de bordenmethode toe te passen, of gewoon uw porties koolhydraten te verminderen en betere voedselkeuzes te maken, u moet besluiten dat uw nieuwe mantra is om gezond te eten.

Een diabetes “dieet” is niet iets tijdelijks. Door kleine, realistische doelen voor jezelf te stellen, kun je succesvol zijn in het verliezen van gewicht en het verlagen van je bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk. Het kost tijd om je aan te passen aan een nieuwe manier van eten, en je kunt af en toe uitglijden. Dat is niet erg. Sta uzelf toe een paar fouten te maken en ga verder.

Als u hulp nodig heeft

Zoals bij alles wat nieuw is, hebben we soms hulp nodig. Aarzel niet om contact op te nemen met je gecertificeerde diabeteseducator of geregistreerde diëtist als je hulp nodig hebt. Zij zijn de deskundigen en zij zijn er om je te helpen. Je kunt ook gebruik maken van de …

Als je op zoek bent naar meer informatie, overweeg dan om iemand anders te vinden die diabetes heeft voor motivatie en inspiratie.

Vaak gestelde vragen

Welke voedingsmiddelen kunnen diabetici eten?

Er zijn geen verboden voedingsmiddelen voor mensen met diabetes. Koolhydraten hebben echter invloed op de bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes moeten meestal op hun koolhydraatinname letten.

Mogen mensen met diabetes suiker eten?

Ja. In feite hebben mensen met diabetes snelwerkende suiker nodig om hypoglykemie te behandelen. Suiker doet de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Wanneer de bloedsuikerspiegel echter niet laag is, moeten mensen met diabetes hun suikerinname beperken.

Wat moet een type 2-diabetespatiënt eten?

Een evenwichtig, portie-gecontroleerd dieet met de nadruk op niet-zetmeelrijke groenten, magere eiwitten, volle granen en gezonde vetten wordt aanbevolen voor mensen met diabetes type 2.

Het eten van gezonde voeding is een van de belangrijkste manieren om diabetes onder controle te houden. Hoewel het misschien moeilijk lijkt, is het beheersbaar. En vandaag de dag worden we niet alleen gebombardeerd met ongezonde voedingsvoorkeuren, maar worden we ook overspoeld met gezonde. Maak gebruik van alle middelen die je tot je beschikking hebt. Stel kleine, tastbare doelen, en omarm al je overwinningen. Je kunt gezond eten en er nog van genieten ook.

Lees ook ons blog : Veranderingen in leefstijl bij diabetes type 2 – Gezondheidsblog (medischemallemolen.nl)

(34)