goede voornemens

Die goede voornemens, ga ervoor!

Goede voornemens doorzetten door verandering van levensstijl:

Eet gezond, beweeg en blijf positief in het leven staan om uw goede voornemens te bereiken.

 

Goede voornemens volhouden door je manier van leven te veranderen is nooit gemakkelijk. Het doorbreken van oude gewoonten en het creëren van gezonde gewoonten kan best een uitdaging zijn. Toch is het niet onmogelijk.

Laat ons u helpen een plan te vinden dat bij uw levensstijl past om uw goede voornemens om te zetten naar realiteit.

Dit artikel behandelt:

1 Hoe u een gezonde levensstijl kunt beginnen
2 Hoe u mentaal gezond en gelukkig kunt zijn
3 Hoe te sporten
4 Hoe je elke dag gezond eet
5 Hoe uw gewicht te beheren
6 Hulpbron voor een gezonde levensstijl


1. Hoe begin ik met een gezonde levensstijl?

 

Veranderen naar een gezonde levensstijl is een van de veelvoorkomende goede voornemens, maar waar moet je eigenlijk beginnen? Nadat je hebt besloten dat je een verandering wilt doorvoeren, is de volgende stap te geloven dat je het echt kunt en start je met het bedenken van een plan.

 

Hoe kan ik mijn ongezonde levensstijl veranderen?

 

Identificeer de slechte of ongezonde gewoontes in je leven die je wilt veranderen. Bedenk vervolgens voor elke gewoonte de reden waarom u die wilt veranderen. Misschien is het voor je eigen mentale welzijn of zodat je met je kleinkinderen kunt spelen.
Houd jezelf verantwoordelijk voor het maken van die veranderingen. Geef niet anderen of tijdgebrek de schuld voor het niet kunnen veranderen van je slechte gewoontes. Net zoals je een geliefde verantwoordelijk zou houden als hij of zij een belofte deed, doe dat dan ook aan jezelf.
Verwijder de negatieve triggers in je leven. Als sociale media je een slecht gevoel over jezelf geven, verwijder dan je account. Als het drinken van alcohol je doet verlangen naar een sigaret, neem dan een pauze van alcohol. Je weet waarschijnlijk al wat je slechte gewoontes triggert, vind een manier om die triggers te vermijden.
Geloof dat je kunt veranderen. De helft van de strijd om je goede voornemens te bereiken is jezelf wijsmaken dat je iets kunt. Negeer uw negatieve zelfpraat en vervang het door een visualisatie van succes in de veranderingen die je wilt maken.
Weet dat het tijd zal kosten en dat je tegenslagen kunt krijgen. Je goede voornemens bereiken is niet gemakkelijk en er kunnen dagen zijn waarop je faalt. In plaats van die mislukking te laten winnen, blijf je gewoon hard werken.
Maak een plan met doelen om je goede voornemens om te zetten naar realiteit  en neem babystapjes. Net zoals je op je werk of thuis een schema hebt met bepaalde taken die je moet uitvoeren. Je nieuwe gezonde levensstijl moet ook taken en een plan hebben om te volgen.

 

WAT ZIJN DRIE MOGELIJKE GOEDE VOORNEMENS IN JE LEVENSSTIJL DIE JE KUNT AANBRENGEN OM GEZONDER TE WORDEN?

 • Stoppen met roken
 • Meer groenten eten
 • Wandel elke dag minstens 30 minuten

 

Waarom doelen stellen belangrijk is om je goede voornemens vol te houden

 

Het stellen van gezonde doelen is een manier om je goede voornemens aan te pakken en na te denken over hoe je je nieuwe gezonde levensstijl kunt beginnen.

Het stellen van doelen geeft je iets om voor te werken en helpt je gemotiveerd te blijven om je goede voornemens te bereiken. Door goede voornemens voor jezelf te stellen geef je jezelf iets om op te focussen. Bovendien kun je met doelen en goede voornemens  je vooruitgang meten en zien hoeveel je hebt bereikt.

Wanneer je doelen en goede voornemens stelt, wees dan realistisch met jezelf. Als je wilt stoppen met roken, 20 kg wilt afvallen en een marathon wilt lopen, zal dat niet van de ene op de andere dag gebeuren, of misschien zelfs niet binnen een paar maanden of een jaar. Als je die doelen niet haalt, kan dat ontmoedigend werken en je ertoe aanzetten het helemaal op te geven.

Begin in plaats daarvan klein en richt je op één doel per keer om te voorkomen dat je jezelf ontmoedigt. Als je wilt afvallen, stel dan kleine doelen over hoe je dat moet doen. Zoals minstens drie keer per week sporten en meer groenten op je bord leggen.

Houd een dagboek bij of volg het in je telefoon om ervoor te zorgen dat je die kleine doelen en goede voornemens wekelijks bereikt. Wanneer deze doelen een deel van je wekelijkse routine zijn geworden, voeg dan een nieuw klein doel toe, zoals slechts twee keer per week uit eten gaan of een krachttraining toevoegen als sportactiviteit.

Deze kleine doelen zijn makkelijker te bereiken en zullen uiteindelijk leiden tot het bereiken van je hoofddoel.

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

2. Hoe kan ik mentaal gezond en gelukkig zijn?

 

Wanneer veel mensen aan een gezonde levensstijl denken, denken ze meteen aan voeding en beweging en negeren ze de geestelijke gezondheid. Geestelijke gezondheid is echter een van de belangrijkste factoren in het creëren van een gezonde levensstijl.

Focussen op hoe je mentaal gezond en gelukkig kunt zijn, is belangrijk in elk aspect van het leven. Veel patiënten die herstellen van traumatisch letsel ervaren aanzienlijke pijn en moeten veel revalidatie doorstaan voordat ze beter worden. Patiënten die positief denken, voelen zich meestal sneller beter.

 

Hoe behoud je een goede geestelijke gezondheid?

 

Het vermogen om je gevoelens te beheersen en om te gaan met dagelijkse stress en moeilijkheden is niet eenvoudig. Het handhaven van een goede geestelijke gezondheid betekent af en toe je eigen behoeften op de eerste plaats zetten. We kunnen niet voor anderen zorgen als we niet voor onze eigen geest en ons eigen lichaam zorgen.

Als je  op zoek bent naar een gezondere levensstijl, begin dan met uw geestelijke gezondheid en zorg ervoor dat u tijd vindt om te ontspannen en dingen te doen die je  leuk vindt, dat je jezelf beloont voor prestaties en dat je  tijd doorbrengt met  mensen die je waarderen.

Professionele steun en behandeling zoeken is één manier om je  geestelijke gezondheid te verbeteren. Er zijn nog andere manieren waarop je je  geestelijke gezondheid op natuurlijke wijze kunt verbeteren.

 

Wat is positieve zelfpraat?

 

Hoe je over jezelf denkt, kan een enorme invloed hebben op hoe je je mentaal en fysiek voelt. Negatieve gedachten kunnen veel schade aanrichten aan je zelfvertrouwen en ook invloed hebben op de mensen om je heen. Probeer positief te denken in plaats van negatief te bekrachtigen.

Ondanks wat het boze stemmetje over je uiterlijk te zeggen heeft, is het tijd om het te vervangen door een stem die liefdevol, geruststellend, sterker en bovenal POSITIEF is! Waarde vinden in jezelf is de sleutel tot een gelukkigere en gezondere jij.

 

Wat is een positief lichaamsbeeld?

 

Een manier om positieve zelfpraat te oefenen en een gezonde mentale verandering teweeg te brengen, is lief te zijn voor je lichaam. Een positief lichaamsbeeld is een acceptatie van je lichaam, zowel de goede als misschien de delen waarvan je soms het gevoel hebt dat je ze wilt veranderen. Niet alleen geeft positief denken over je lichaam zelfvertrouwen, maar het zorgt er ook voor dat je lekker in je vel zit.

“Ondanks wat de media je doen geloven, bestaat er geen ‘perfect’ lichaam.”  “Evenzo bestaat er niet zoiets als een onvolmaakt lichaam.”

 

6 snelle stappen naar een positief lichaamsbeeld

 

 • Waardeer alles wat je lichaam je al heeft laten doen in je leven
 • Leer de stemmen in je hoofd die je vertellen wat je niet bent, te vervangen door stemmen die je vertellen wat je wel bent of kunt zijn
 • Denk na over dingen die je hebt en waar je dankbaar voor bent
 • Wees je meer bewust van en kritisch ten opzichte van de negatieve boodschappen in de media of van negatieve relaties
 • Houd een lijst bij de hand met dingen die je goed vindt aan jezelf, lees die wanneer je overmand wordt door negatieve gedachten over jezelf
 • Doe iets waardoor je je goed voelt over jezelf

 

3. Hoe begin ik met sporten of verbeter ik mijn huidige trainingsroutine?

 

Het kan een hele opgave zijn om aan een sportieve activiteit te beginnen, vooral als u nog nooit aan lichaamsbeweging hebt gedaan. Toch is lichaamsbeweging een van de beste activiteiten om toe te voegen aan een gezonde levensstijl. Het verbetert niet alleen je fysieke welzijn, maar tegelijkertijd ook je mentale gezondheid.

Net als bij het veranderen van uw levensstijl, moet u doelen en een trainingsplan bedenken die u kunt volgen. Begin klein met iets simpels als drie keer per week wandelen en voeg geleidelijk verschillende oefeningen toe aan uw workout routine.

In uw weekschema moet u tijd vrijmaken om te trainen. Als u bijvoorbeeld weet dat u na het werk een uur te doden hebt voordat u uw kinderen moet ophalen, gebruik dan 30 minuten daarvan om iets actiefs te doen.

 

Voordat u begint

 

Controleer uw gezondheid: Als je niet gewend bent om lichamelijk actief te zijn of je bent ouder dan 45 jaar, raadpleeg dan een arts voordat je aan een trainingsroutine begint.
Stel realistische doelen: Begin met makkelijke en haalbare doelen zoals drie tot vijf keer per week wandelen en vul uw plan vervolgens aan met nieuwe doelen.
Maak er een gewoonte van: Een trainingsroutine is alleen een “routine” als je je er langdurig aan houdt; probeer elke week tijd in te plannen dat je gaat sporten, op die manier houd je jezelf meer verantwoordelijk.

Wat is de beste oefening voor beginners?

Veel voorkomende soorten lichaamsbeweging

 

 • Aëroob: Perioden van continue beweging, zoals hardlopen of fietsen
 • Kracht: Richt zich op spierkracht en het opbouwen van kracht, zoals gewichtheffen
 • Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT): Korte explosies van hoge intensiteit gevolgd door lage intensiteit of rust
 • Evenwicht of stabiliteit: Versterkt de spieren en verbetert de lichaamscoördinatie, zoals pilates
 • Flexibiliteit: Behoudt het bewegingsbereik, voorkomt blessures en helpt bij spierherstel, zoals yoga

 

Snelle tips om gemotiveerd te blijven

 

 • Houd de vorderingen bij, zoals hardlooptijden, de hoeveelheid gewicht die wordt opgetild of gewichtsverlies
 • Neem deel aan groepslessen of train samen met een vriend
 • Maak plezier tijdens het trainen; als u niet langer plezier beleeft aan een workout, verander dan van workout
 • Luister naar uw lichaam, door pijn heen duwen kan blessures veroorzaken en uiteindelijk leiden tot een verlies van motivatie
 • Houd uw hartslag in de gaten om er zeker van te zijn dat u in uw juiste trainingszone blijft
 • Als u moeite hebt met sporten vanwege een bot-, gewrichts-, ruggengraat- of spierblessure, kan een fysiotherapeut u helpen weer actief te worden.

 

4. Hoe kan ik elke dag gezond eten?

 

Gezond eten is een van de moeilijkste onderdelen van het veranderen van je levensstijl naar een gezondere levensstijl. Het is makkelijk om fast food te pakken of uit eten te gaan en/of  je favoriete pasta te halen. Gezond eten gaat echter niet alleen over je gewicht, gezonde voeding geeft je lichaam meer energie, verbetert je algehele gezondheid en verhoogt je productiviteit.

 

10 tips voor gezond eten

 

 • Wees realistisch: Het veranderen van je eetgewoonten is moeilijk, dus neem babystapjes. Maak realistische en haalbare doelen. Als u één keer per dag uit eten gaat, probeer dan een paar weken lang slechts om de dag uit eten te gaan.
 • Weet dat je nog steeds van eten kunt genieten: Gezond eten gaat over het leren van balans en jezelf nog steeds toestaan om te genieten van het voedsel dat je eet.
 • Volg een gezond eetplan: Degenen die een plan hebben, vinden meer succes in het veranderen van hun dieet naar een voedzaam dieet.
 • Beloon jezelf: Beloon jezelf na het bereiken van minidoelen met iets wat je al lang wilde, zoals een pedicure.
 • Als je faalt, straf jezelf dan niet: Tegenslagen zullen gebeuren maarlLaat je tegenslag niet je toekomst bepalen.
 • Plan uw maaltijden: Je maaltijden van tevoren plannen, een boodschappenlijstje maken en je aan het plan houden betekent minder verspilling.
 • Kook thuis en pak uw lunch in: Thuis koken is meestal altijd goedkoper dan uit eten gaan; maak al je maaltijden op één dag voor de week door meal prepping of maak één maaltijd tegelijk en eet alle restjes op voordat je een nieuwe maaltijd maakt, hoe dan ook, je bespaart geld.
 • Vervang vlees door andere eiwitten: je kan vlees vervangen door andere eiwitten zoals eieren, zaden of ingeblikte vis
 • Eet seizoensgebonden producten: Koop seizoensgebonden producten en vries wat u niet gebruikt in; als ze niet in het seizoen zijn, koop dan diepvriesfruit en -groenten.
 • Houd een voedseldagboek bij: Het bijhouden van een voedseldagboek zodat je je bewust bent van wat je consumeert en de hoeveelheid vet of calorieën in elke maaltijd kan je helpen om op koers te blijven. MyFitnessPal is de toonaangevende bron voor het bijhouden van voeding en is gratis te gebruiken.

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

5. Hoe kan ik afvallen of mijn gewicht behouden?

 

Of je nu afvalt om gezondheidsredenen, op zoek bent naar een nieuwe manier om af te vallen omdat je ouder wordt, net een baby hebt gekregen of je gewoon niet lekker in je vel voelt zitten, het kan stressvol zijn om een afslankplan te bedenken en je daaraan te houden.

Afvallen hangt van één ding af: van JOU! Een afslankplan moet gaan over je schema, je doelen en wat je leuk vindt. Afvallen op natuurlijke wijze vereist dat u uw oude slechte gewoontes aan de kant schopt en nieuwe gezonde gewoontes vindt die u de rest van uw leven kunt volhouden.

0.5  tot één kilo per week afvallen is gezond en veilig voor de gemiddelde persoon. Vraag uw arts of diëtist echter om advies over hoe u een dieet kunt vinden dat aan uw behoeften en doelstellingen voor gewichtsverlies voldoet. Op basis van uw gewicht en gezondheid, kunnen zij u een gezond en realistisch plan aanraden.

 

Hoe gezond eten en afvallen

 

Gezond eten om af te vallen draait allemaal om het vinden van voedzame voedingsmiddelen die je lekker vindt en die je de rest van je leven in je dieet kunt opnemen.

Er zijn veel dieetplannen die voor jou kunnen werken, zoals paleo of keto-diëten, maar gezond eten komt neer op het verminderen van je calorieën en het opnemen van gezonde voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen, magere zuivel, mager vlees, zeevruchten, bonen en noten in je maaltijden.

Probeer zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen en zoek in plaats daarvan naar volwaardige voedingsmiddelen. Dit betekent niet dat je alles wat je lekker vindt uit je dieet moet schrappen, het gaat om balans.

Hoewel er een miljoen plannen zijn om af te vallen die je beloven dat je kilo’s zult verliezen terwijl je slaapt, is de realiteit dat als je gewicht wilt verliezen, het tijd zal kosten, net zoals het tijd kostte om het gewicht aan te komen.

Hoe sneller je de druk wegneemt om in korte tijd veel gewicht te verliezen, hoe sneller je je minder ontmoedigt  zult voelen bij het maken van een afslankplan dat je kunt volhouden.


Hoe sporten om gewicht te verliezen

 

Als je wilt afvallen, probeer dan ten minste 200 minuten (meer dan drie uur) per week matig intensief te bewegen. Als je nog maar net begint met sporten, begin dan met 50 minuten per week en werk toe naar 200.

Sporten om af te vallen, net als gezond eten om af te vallen, komt eigenlijk alleen maar neer op het vinden van iets gezonds dat je leuk vindt en zult blijven doen. Net als bij gezond eten, wil je klein beginnen en nieuwe activiteiten proberen die je helpen actief te blijven.

Als je niet van hardlopen houdt, doe het dan niet. Zoek iets waar je naar uitkijkt om te doen na een lange of drukke dag. Misschien is dat een fietsles, een thuis work-out, een lange wandeling met een vriend of een yogales. Het belangrijkste is dat je beweegt en uw lichaam fysiek gebruikt.

Uiteindelijk komt afvallen neer op mentaal gezond zijn, bewegen en bewust zijn van het voedsel dat je in je lichaam stopt.

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

 

(63)