wandelgebieden Benelux -

De mooiste wandelgebieden van de Benelux

 

Ons land telt vele enthousiaste wandelaars op veel verschillende niveaus. Wie denkt dat je voor mooie wandeltochten ver over de grens moet heeft het mis. Ook in ons eigen land liggen tal van prachtige wandelgebieden. Dit geldt ook voor de andere twee Benelux-landen. Wij hebben de mooiste wandelgebieden van de Benelux op een rijtje gezet.

 

Wandelen in België

 

Zeg je wandelen in België, dan zeg je de Belgische Ardennen. In dit prachtige natuurgebied kun je geweldig mooie wandelingen maken.

 

Omgeving Bouillon

Een van de mooiste delen ligt in de vallei nabij de rivier de Semois. Dit deel van de Belgische Ardennen is wat minder bekend bij het grote publiek. Je kunt hier dus volop genieten van de rust tijdens een heerlijke wandeling door de ongerepte natuur in de nabijheid van rivier die door het prachtige landschap slingert.

Tijdens deze wandeling kom je door prachtige oude plaatsjes en fraaie burchten. Vooral het dorp Bouillon met de imposante burcht spreekt veel mensen enorm aan. Langs de route liggen ook veel tabaksschuren. Deze herinneren aan de tijd dat veel Europese landen bij voorkeur de tabak uit deze streek vandaan haalden.

 

De Mechelse Heide

Een van de mooiste wandelgebieden van België is de Mechelse Heide vlakbij Maasmechelen. Dit prachtige gebied bestaat uit een variërend landschap van ruim 700 hectare groot waarin bossen, heidevelden, zandgronden en waterpartijen elkaar afwisselen.

Dit maakt de Mechelse Heide tot een geweldig mooi wandelgebied waarvan de wandelpaden vrijwel nooit vlak zijn. Steeds weer opnieuw word je verrast door een weids uitzicht over het fraaie gevarieerde landschap of een uitdagend hoogteverschil. Het landschap heeft door het veranderende licht en wisselende vegetatie in ieder seizoen steeds weer een andere aanblik.

 

Wandelen in Nederland

 

Ook in ons eigen Nederland liggen veel prachtige wandelroutes. Over smaak valt niet de twisten. Onze voorkeur gaat uit naar de wandelroutes in Limburg.

 

Rivierpark Maasvallei

Een van de mooiste wandelroutes loopt over de oevers van de Grensmaas door het Rivierpark Maasvallei door Nederland en België. Enkele jaren terug is deze route met zo’n 52 kilometer verlengd en telt momenteel 137 kilometer.

De tocht verbindt de plaatsen Maastricht en Maasbracht met elkaar. In het tussenliggende Rivierpark Maasvallei liggen ook nog eens elf gemeenten. Tijdens je wandeling door het gevarieerde landschap kom je onder door dorpen zoals Kessenich en Oud-Rekem. Ook het witte stadje Thorn doe je aan.

De tocht is zeer gevarieerd. Op het ene moment wandel je door een prachtig natuurgebied. Even later loop je langs de landerijen en de weides waar de koeien staan te grazen.

Je kunt ervoor kiezen om de volledige route van 137 kilometer te wandelen. Je kunt ook bepaalde trajecten uitkiezen. Je komt langs diverse veerponten en bruggen over de rivier de Maas. Je kunt de route dus naar eigen believen indelen.

Bovendien is hij zeer goed bewegwijzerd in allebei de richtingen. De bewegwijzering bestaat uit groene zeshoekige bordjes met het logo van het Rivierpark Maasvallei. Ook de aanlooproutes vanuit bijvoorbeeld het station van Maastricht of Sittard wordt goed bewegwijzerd. Deze populaire wandelroute won in twee jaar terug de prijs voor de beste wandelroute van de Benelux.

 

De Hoge Veluwe

 

Een van de mooiste wandelgebieden van ons land is Nationaal Park De Hoge Veluwe in de provincie Gelderland. Hier zijn tal van goed bewegwijzerde wandelroutes door het bosrijke landschap uitgezet. Daarnaast worden er ook veel begeleide wandeltochten georganiseerd. Onder begeleiding van een ervaren gids of boswachter trek je er dan op uit.

Zo zijn er ochtendwandelingen, speciale wildexcursies of familiewandelingen voor het hele gezin. Tegenwoordig is er in het park ook een cultuurwandeling opgezet. Deze is ook voor mensen met een kinderwagen of mindervaliden in een rolstoel toegankelijk.

 

de mooiste wandelvakanties

 

Wandelen in Luxemburg

 

De mooiste wandelingen in het groothertogdom Luxemburg maak je in de Luxemburgse Ardennen. Hier zijn de wandelroutes vrijwel altijd heel duidelijk gemarkeerd met bordjes. Normaliter worden de paden in één richting bewegwijzerd, met uitzondering van de wandelroute de Mullerthal Trail. Op deze populaire wandelroute wordt de weg in twee richtingen aangegeven.

 

De Müllerthal Trail

Deze wandelroute is geschikt voor ervaren en minder ervaren wandelaars. Ook als je met kinderen op pad gaat, is deze tocht goed te doen. Hij is echter niet geschikt voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen of buggy.

Het gebied waar deze prachtige wandelroute doorheen loopt, wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Als je er bent, zie je direct waarom dit zo is. De route loopt door een zeer afwisselend en heuvelachtig landschap en langs schilderachtige dorpjes. Je bent ook nooit ver verwijderd van de rivier de Sûre. Het is dan ook een van de mooiste wandelroutes van Luxemburg.

De route is vooral geliefd door de zeer indrukwekkende zandstenen rotswanden en ruige kloven waar je op veel plekken langs komt. Deze worden afgewisseld met uitgestrekte bossen en prachtig groene weiden waar de beesten grazen.

De route is ongeveer 110 kilometer lang. In feite zijn het drie verschillende wandellussen die wel met elkaar zijn verbonden. Iedere lus bestaat uit een wandelpad dat langs de mooiste plekken in de omgeving van de gezellige stad Echternach leidt. Neem zeker ook een kijkje in de stad zelf. De stadswallen, nauwe straatjes en fraaie authentieke patriciër huizen, geven de stad de Middeleeuwse aanblik.

 

Wandelen in Obersauer

Eveneens in de Luxemburgse Ardennen ligt regionale natuurpark Obersauer. Dit gebied is zeer heuvelachtig maar je komt hier veel minder rotspartijen tegen.

Het begin van de route ligt in het authentieke dorpje Esch-sur-Sûre. Dit karakteristieke dorp ligt op een hoogte van 280 meter. Het is een van de mooiste dorpjes van het groothertogdom. Kijk er ook zeker even rond. Er staan mooie oude huizen en in de omgeving liggen ook enkele ruïnes van kastelen. Ook worden er regelmatig lokale evenementen georganiseerd. Probeer zeker ook de heerlijke streekproducten die je op veel plekken kunt kopen.

Vanaf hier wandel je direct de prachtige natuur in. Een groot deel van de heuvelachtige routes loopt langs de rivier de Sûre. Op andere momenten wandel je weer door de bossen. Er liggen diverse wandelroutes die in lengte variëren. Door de soms flinke hoogteverschillen, zijn een aantal routes redelijk pittig te noemen.

(21)