complicaties diabetes type 2

Complicaties Diabetes type 2, hoe kan je ze voorkomen?

 

Diabetes type 2 is een gezondheidstoestand die wordt gekenmerkt door hoge bloedglucosewaarden (suikers) en die voor veel complicaties kan zorgen. Het is bekend dat het ontstekingen in het hele lichaam veroorzaakt, waardoor verschillende lichaamssystemen worden aangetast. Diabetes type 2 kan leiden tot veel complicaties. Complicaties aan veel belangrijke organen, waaronder het hart, de bloedvaten, de zenuwen, de ogen en de nieren kunnen worden aangetast.

Bovendien zijn risicofactoren voor type 2 diabetes ook risicofactoren voor andere ernstige aandoeningen. Hoe langer u diabetes type 2 heeft, hoe groter uw risico op het ontwikkelen van complicaties. Het beheersen van uw diabetes en het binnen de aanbevolen grenzen houden van uw bloedglucosewaarden kan helpen uw risico op verschillende diabetescomplicaties te verlagen.

Complicaties diabetes type 2

Hart- en bloedvatenaandoeningen

Mensen met diabetes type 2 hebben twee keer zoveel kans op het ontwikkelen complicaties. Complicaties zoals hartaandoeningen of een beroerte in vergelijking met mensen zonder diabetes. Na verloop van tijd kunnen ongecontroleerde bloedglucosespiegels uw bloedvaten beschadigen. Hartaandoeningen, ook bekend als hart- en vaatziekten, en verwante bloedvataandoeningen omvatten verschillende gezondheidsaandoeningen.

Atherosclerose

Een van de veel voorkomende complicaties van diabetes type 2 is dat het ook uw LDL “slechte” cholesterol kan verhogen. Teveel van dit type cholesterol kan ertoe leiden dat uw slagaders stijf worden en vernauwen. Dit als gevolg van de opbouw van vette plaque, waardoor uw risico op een hartaanval of beroerte toeneemt. Dit wordt atherosclerose genoemd.

Wanneer deze plaque zich ophoopt in de wanden van de slagaders die het hart van bloed voorzien, spreekt men van coronaire hartziekte.

Hoge bloeddruk

Veel mensen met diabetes type 2 hebben een hoge bloeddruk (hypertensie). Hoge bloeddruk beïnvloedt niet alleen uw risico op een hartaanval en beroerte, maar kan ook uw risico op oog- en nieraandoeningen verhogen.

Door de medicijnen te nemen die uw arts heeft voorgeschreven en andere leefstijladviezen op te volgen, kunt u uw bloeddruk onder controle houden.

Beroerte

Een beroerte treedt vaak op wanneer zich een bloedklonter vormt die een bloedvat in de hersenen blokkeert, waardoor er niet voldoende bloed meer kan stromen. Hierdoor krijgen de hersenen te weinig zuurstof om goed te kunnen functioneren, en raakt een deel van het hersenweefsel beschadigd.

Waarschuwingssignalen van een beroerte zijn zwakte of gevoelloosheid aan één kant van het lichaam, plotselinge verwardheid, moeite met praten, duizeligheid of evenwichtsverlies, gezichtsproblemen of ernstige hoofdpijn.

Een beroerte vereist onmiddellijke medische hulp om de bloedklonter te helpen verwijderen en de bloedstroom naar de hersenen te herstellen. De specifieke behandeling hangt af van de ernst van de beroerte, maar kan medicijnen en een operatie omvatten, gevolgd door revalidatie, zoals fysiotherapie, ergotherapie of spraaktherapie.


 Hartaanval

Een hartaanval treedt op wanneer een bloedklonter de bloedstroom naar een deel van het hart vermindert. Als de bloedstroom in een slagader volledig wordt gestopt, begint het deel van de hartspier dat bloed uit die slagader ontving, af te sterven.

Symptomen van een hartaanval zijn/

 • pijn,
 • ongemak,
 • benauwdheid of druk op de borst,
 • een gevoel van indigestie of brandend maagzuur,
 • misselijkheid,
 • braken,
 • ongemak in een of beide armen, rug, kaak, nek of bovenbuik,
 • kortademigheid,
 • zweten,
 • vermoeidheid of een licht gevoel in het hoofd.

Een hartaanval vereist onmiddellijke medische hulp om de bloedstroom naar het hart te verbeteren. Een arts kan u verschillende medicijnen en veranderingen in uw levensstijl aanraden, afhankelijk van hoeveel schade uw hart heeft opgelopen en hoe ernstig de hartaandoening was die de hartaanval heeft veroorzaakt.

Het risico op hart- en bloedvataandoeningen verminderen

Uw risico op hart- en bloedvataandoeningen is verhoogd als u een hoge bloedsuikerspiegel, een hoog cholesterolgehalte, rookt of overgewicht heeft. Mensen met diabetes lopen ook een hoger risico op hartfalen. Een ernstige medische aandoening waarbij het hart nog wel klopt, maar het bloed niet voldoende rondpompt.

Door uw levensstijl te veranderen en gezondere gewoonten aan te nemen, kunt u uw risico op het ontwikkelen van hart- en bloedvatgerelateerde problemen verminderen.

Dit omvat het beheersen van:

 • uw bloedglucose-, bloeddruk- en cholesterolwaarden,
 • het handhaven van een gezond gewicht,
 • het eten van een hart-gezond dieet, zoals het DASH-dieet of mediterrane dieet,
 • regelmatige lichaamsbeweging
 • en stoppen met roken als u rookt.

Nierziekte, één van de complicaties van diabetes type 2

Diabetes is de belangrijkste oorzaak van nierziekten. Diabetische nefropathie kan een blijvende verminderde nierfunctie veroorzaken en leidt tot chronische nierziekten.

De nieren filteren afvalstoffen uit ons bloed. Hoge bloedglucosewaarden zorgen ervoor dat de nieren te veel bloed filteren, waardoor de nieren onder druk komen te staan. Als deze verhoogde vraag in de loop van de tijd aanhoudt, kan er eiwit verloren gaan in de urine.

Uiteindelijk kunnen de nieren hun vermogen verliezen om het bloed goed te filteren. Dit leidt tot ophoping van afvalstoffen in het bloed. Als uw nieren ernstige schade hebben opgelopen, kan dit leiden tot nierziekte in het eindstadium. Dialyse of een niertransplantatie is dan nodig.

Eenvoudige urinetests zoals de urine albumine-creatinine-verhouding kunnen vroege tekenen van chronische nierziekte of nierschade aan het licht brengen, dus tests zijn van het grootste belang om uw risico te beoordelen. Hoe eerder u tekenen van schade opmerkt, hoe meer u kunt doen om verdere nierschade te vertragen en nierfalen te voorkomen of uit te stellen. Het kan bijvoorbeeld helpen om uw bloedglucosewaarden en bloeddruk onder controle te houden.

Oogbeschadiging & complicaties van diabetes type 2

Diabetische retinopathie, of oogziekte, kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen en blindheid. Hoge bloedglucosewaarden kunnen uw netvlies beschadigen, wat kan leiden tot aandoeningen als cataract en glaucoom en schade aan de bloedvaten van het netvlies, wat mogelijk tot blindheid kan leiden.

Als u diabetes heeft, is het aan te raden om elk jaar een oogonderzoek te laten doen. Dit komt omdat diabetische retinopathie misschien geen vroege symptomen heeft, maar als u het ontdekt door middel van een jaarlijks oogonderzoek, kunt u actie ondernemen om uw ogen te beschermen. Het onder controle houden van uw bloedsuikerspiegel kan ook helpen om problemen met uw gezichtsvermogen te voorkomen of uit te stellen.

Trage wondgenezing

Diabetes kan het vermogen van de huid om zichzelf te genezen verminderen, als gevolg van een verminderde immuunrespons.

Bij mensen met diabetes is de wondgenezing in de voeten van bijzonder belang, vanwege het verhoogde risico op zenuwbeschadiging en een slechte doorbloeding van de voeten.

Het is belangrijk voor mensen met diabetes om dagelijks zelf de voet te onderzoeken op snijwonden of wonden. Zelfs kleine snijwonden en schrammen aan de voeten die onopgemerkt blijven of niet goed worden verzorgd, kunnen verergeren en uitgroeien tot een voetzweer.

Diabetische voetzweren zijn blijvende wonden die niet goed genezen en meer kans hebben om geïnfecteerd te raken. Ze zijn een belangrijke oorzaak van amputaties van de onderste ledematen en invaliditeit bij mensen met diabetes.

Andere maatregelen die u kunt nemen om voetzweren te voorkomen en de wondgenezing in het algemeen te bevorderen, zijn het dragen van geschikt schoeisel, regelmatig voetonderzoek door uw arts, onmiddellijke behandeling en verzorging van snijwonden en wonden op uw huid en het beheersen van uw bloedglucosespiegel.

Perifere neuropathie

Perifere neuropathie is de meest voorkomende vorm van neuropathie (zenuwbeschadiging) bij mensen met diabetes. Het treft meestal de voeten en benen, maar soms ook de handen en armen. Vaak worden de symptomen gevoeld als tintelingen en gevoelloosheid of verhoogde gevoeligheid en pijn in de ledematen.

Perifere neuropathie verhoogt het risico op voetproblemen zoals blaren, zweren en veranderingen in de vorm van uw voeten en tenen. U kunt last krijgen van evenwichtsverlies, waardoor u een groter risico loopt gewond te raken door te vallen. Sommige mensen met perifere neuropathie ervaren verdriet, angst en depressie als gevolg van de chronische pijn.

Uw arts zal controleren op perifere neuropathie door uw voeten te onderzoeken op tekenen van problemen en de bloedstroom en het gevoel in uw voeten te testen. Als u perifere neuropathie heeft, kan uw arts u een medicijn voorschrijven om de pijn te behandelen of fysiotherapie aanraden om uw evenwicht te verbeteren.


Andere neuropathieën

Veel verschillende soorten neuropathieën komen voor bij mensen met diabetes. Hieronder staan andere soorten neuropathie die kunnen optreden als u diabetes heeft.

Autonome neuropathie

Van autonome neuropathie is sprake wanneer de zenuwen die uw inwendige organen aansturen, beschadigd zijn. Dit kan problemen veroorzaken met uw hartslag, bloeddruk, spijsverteringsstelsel, blaas, geslachtsorganen, zweetklieren en ogen. Het kan er ook toe leiden dat u zich niet bewust bent van lage bloedglucosewaarden.

Uw arts zal controleren op verschillende soorten autonome zenuwbeschadiging door verschillende tests en onderzoeken uit te voeren, zoals het controleren van uw hartslag en bloeddruk. De behandeling voor autonome neuropathie zal variëren afhankelijk van welke inwendige organen en systemen zijn aangetast.

Mononeuropathie (focale neuropathie)

Mononeuropathie, of focale neuropathie, is een minder vaak voorkomende vorm van neuropathie die meestal het gevolg is van beschadiging van één enkele zenuw. Het komt meestal voor in de handen, de benen, het hoofd of de romp. De meest voorkomende vorm van focale neuropathie is een beknelling (een beknelde zenuw) die carpaal tunnel syndroom wordt genoemd.

Uw arts zal controleren op focale neuropathieën door te vragen naar uw symptomen en door tests uit te voeren om uw zenuwen en spieren te controleren. De behandeling voor focale neuropathieën kan bestaan uit medicijnen om de ontsteking te verminderen, het dragen van een spalk of brace om de druk op de zenuw te verminderen, of een operatie.

Proximale neuropathie

Proximale neuropathie is een zeldzame en invaliderende vorm van zenuwbeschadiging die optreedt in de heup, bil of dij. Meestal is slechts één kant van het lichaam aangedaan. In zeldzame gevallen kan het zich uitbreiden naar beide kanten. Symptomen zijn pijn, zwakte en/of verlies van reflexen in de heup, bil, of dij, of benen, evenals spierafbraak of gewichtsverlies.

De behandeling kan bestaan uit medicijnen tegen de pijn, fysiotherapie om de kracht te verbeteren of bezigheidstherapie om te helpen bij de dagelijkse activiteiten. De symptomen worden meestal eerst erger, maar verbeteren dan langzaam in de loop van de tijd, meestal maanden of jaren.

Huidaandoeningen

Mensen met diabetes zijn vatbaarder voor huidaandoeningen, zoals bacteriële infecties, schimmelinfecties, jeuk, vlekkerige, gekleurde huid, uitslag, diabetische blaren en andere bultjes op de huid. Sommige van deze aandoeningen zijn onschuldig en vereisen geen behandeling, terwijl andere ernstiger zijn en medische aandacht vereisen.

Preventie van huidaandoeningen houdt in dat u uw huid goed verzorgt, zoals schoonhouden, niet te heet douchen of baden, vochtinbrengende zeep en lotion gebruiken (geen lotion tussen de tenen smeren), en eventuele snijwonden of schrammen onmiddellijk behandelen.

Het is een goed idee om uw arts of een dermatoloog te bezoeken als u zich zorgen maakt over uw huid, of als u een huidprobleem niet zelf kunt oplossen.

Problemen met de mondgezondheid

Mensen met diabetes lopen een verhoogd risico op parodontitis (tandvleesontsteking), wat kan leiden tot pijn in de mond, kauwproblemen, een slechte adem en verlies van tanden en kiezen.

Andere mogelijke mondgezondheidsproblemen als gevolg van diabetes zijn een droge mond, wat kan leiden tot pijn, zweren, infecties en tandbederf en spruw. Omdat mensen met diabetes een verminderde immuunrespons hebben, kan dit het genezingsproces langzamer maken dan normaal.

Als u diabetes heeft is het belangrijk om uw gebit regelmatig te laten controleren en uw eigen mond regelmatig te inspecteren op tekenen van tandvleesaandoeningen. U kunt ook helpen mondgezondheidsproblemen te voorkomen door twee keer per dag uw tanden te poetsen en dagelijks te flossen.

De behandeling van mondgezondheidsproblemen varieert afhankelijk van het onderliggende probleem, maar kan bestaan uit een grondige mondreiniging, medicijnen, mondspoelingen of een operatie.

Depressie

Mensen met diabetes hebben een twee- tot driemaal hoger risico op een depressie dan mensen zonder diabetes. Deskundigen weten niet precies wat het verband is tussen diabetes en depressie, maar factoren zijn onder andere de hoge eisen die aan het omgaan met diabetes worden gesteld, vooral als u insuline gebruikt, een slechte glycemische controle hebt of andere diabetescomplicaties hebt.

Tekenen van depressie zijn gevoelens van droefheid, eenzaamheid of hopeloosheid, verlies van interesse in dingen die u vroeger leuk vond, veranderingen in eetlust of slaapgewoonten, of zelfs lichamelijke symptomen zoals pijn, hoofdpijn, krampen, of spijsverteringsproblemen.

Het zoeken en krijgen van behandeling voor depressie is belangrijk voor uw geestelijke gezondheid, en kan ook helpen bij het verbeteren van uw diabetesmanagement.


shop voor gezondheid

Meer over Diabetes


Preventie

Veel complicaties van diabetes kunnen worden voorkomen of uitgesteld door uw diabetes goed te beheren. Dit omvat:

 • Uw bloedglucose regelmatig controleren en binnen de aanbevolen waarden houden
 • Het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet
 • Regelmatig aan lichaamsbeweging doen
 • Ervoor zorgen dat uw cholesterolgehalte normaal is
 • Het behouden van een gezond gewicht
 • Regelmatig uw gezondheid laten controleren
 • Het nemen van medicijnen die uw arts heeft voorgeschreven
 • Niet roken of stoppen met roken


Belangrijke elementen voor het beheren en voorkomen van diabetescomplicaties


Als een complicatie wordt vermoed

Als u of uw arts denkt dat er een probleem is, is een gesprek over een actieplan op zijn plaats. Dit kan leiden tot specifieke vragen over uw symptomen of bepaalde onderzoeken, tests of procedures.

Het goede nieuws is dat met aandacht voor diabetesmanagement veel complicaties kunnen worden voorkomen, uitgesteld, vroegtijdig ontdekt en/of met succes behandeld. Sommige diabetescomplicaties vereisen meer zorg en behandeling dan andere.

Het is belangrijk om met uw arts te communiceren over uw diagnose en behandeling en de aanbevelingen in uw zorgplan op te volgen.

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een diabetesspecialist, zoals een endocrinoloog, om uw aandoening beter onder controle te krijgen. Afhankelijk van de complicatie kunt u worden doorverwezen naar andere specialisten, zoals een podotherapeut, oogarts, nefroloog of dermatoloog.

Diabetes kan soms een beangstigende ziekte zijn, vooral wanneer je geconfronteerd wordt met alle mogelijke dingen die mis kunnen gaan. Niet iedereen met diabetes ontwikkelt ernstige of chronische complicaties. Probeer één dag tegelijk te nemen en concentreer je op wat je die dag kunt doen om je diabetes succesvol te beheren. Het is nooit te laat om aan een betere gezondheid te werken.

Lees ook ons blog : https://medischemallemolen.nl/symptomen-diabetes-type-2-hoe-herken-je-ze/

(62)