chronische rugpijn

Chronische rugpijn behandelen zonder operatie

 

Chronische of langdurige rugpijn kan voor artsen een uitdaging zijn om te behandelen. Het is echter mogelijk om rugpijn zonder operatie te behandelen. Bijvoorbeeld door manipulatie van de wervelkolom, acupunctuur en het veranderen van levensstijl.

Rugpijn is een wijdverbreid probleem. Naar schatting heeft 80% van de volwassenen op enig moment in hun leven last  van lage rugpijn. De pijn kan plotseling ontstaan als gevolg van een verrekking van de spieren. Het kan ontstaan door zwaar tillen of een ongeluk. Andere aandoeningen, zoals artritis, osteoporose of scoliose, kunnen rugpijn veroorzaken.

Soms, en afhankelijk van de oorzaak, kunnen artsen een operatie aanbevelen om chronische rugpijn te behandelen.

Een operatie is echter niet altijd nodig. Andere behandelingsmogelijkheden die de rugpijn kunnen verbeteren of verlichten zijn huismiddeltjes, alternatieve geneeswijzen en veranderingen in levensstijl. Het is mogelijk dat iemand deze opties eerst wil proberen voordat hij of zij tot een operatie besluit.

Rugpijn heeft veel verschillende oorzaken en varieert in hevigheid. Er is niet één behandeling die voor iedereen werkt.

 

In dit artikel wordt het bewijs achter 10 niet-chirurgische behandelingen van rugpijn onderzocht.

 

1. Spinale manipulatie

 

Spinale manipulatie is één manier om rugpijn te beheersen zonder operatie.
Bij manipulatie van de wervelkolom, of chiropractische manipulatie, worden de handen gebruikt om de wervelkolom aan te passen, te masseren of te stimuleren.

Spinale manipulatie is echter niet voor iedereen veilig, ook niet voor mensen met osteoporose, artritis of ruggenmergproblemen.

Alleen een opgeleide en gediplomeerde arts mag deze behandelingen uitvoeren. Mensen die deze technieken mogen uitvoeren zijn onder andere:

  • chiropractors met een vergunning
  • fysiotherapeuten
  • osteopaten
  • sommige medische artsen

Wanneer een opgeleide specialist spinale manipulatie uitvoert, zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam. Eventuele kleine bijwerkingen, zoals een ongemakkelijk gevoel in het gebied, verdwijnen meestal binnen 1-2 dagen.

 

2. Acupunctuur bij chronische rugpijn

 

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde praktijk. Een acupunctuurbeoefenaar brengt dunne naalden in specifieke punten van het lichaam. Mensen gebruiken acupunctuur voor uiteenlopende kwalen, van chronische ziekten tot chronische pijn.

Een overzicht van systematische reviews stelt dat acupunctuur kan helpen de functie te herstellen en de pijn te verlichten bij sommige mensen die chronische lage rugpijn hebben. Uit een meta-analyse bleek ook dat acupunctuur verlichting geeft bij chronische pijn die na verloop van tijd goed kan blijven werken.

 

3. Gewichtsverlies bij chronische rugpijn

 

De rugspieren, botten en gewrichten werken hard om het lichaam te ondersteunen als een persoon beweegt, zit en staat. Overgewicht kan rugpijn veroorzaken door de verhoogde druk op de ruggengraat en de overbelasting van de rugspieren. Uit een studie blijkt dat zwaarlijvigheid verband houdt met veel lage rugpijn en invaliditeit.

Afvallen kan iemands rugpijn geheel of gedeeltelijk verlichten. Als iemand overgewicht heeft, kan het raadzaam zijn om samen met de arts te zoeken naar manieren om af te vallen.

 

4. Anti-inflammatoir dieet

 

Studies hebben aangetoond dat een hoger ontstekingsniveau nauw verband houdt met bepaalde vormen van chronische pijn. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen en naproxen, werken goed bij sommige soorten pijn.

Ontsteking heeft vele oorzaken. Eén manier om ontstekingen in het lichaam te verminderen is het volgen van een ontstekingsremmend dieet.

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen, vooral suikerhoudende en verwerkte voedingsmiddelen, ontstekingen kunnen verergeren. Onderzoek suggereert dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen, waaronder:

  • groenten
  • fruit
  • noten
  • vis
  • volle granen

Uit onderzoek blijkt ook dat verwerkte voedingsmiddelen en suiker ontstekingen kunnen bevorderen, waardoor de pijn erger kan worden. Mensen met chronische rugpijn kunnen proberen zich te richten op volwaardige voeding en verwerkte voedingsmiddelen, transvetten en suiker te vermijden.

 

5. Houding corrigeren bij chronische rugpijn

 

Een goede houding kan rugpijn helpen verminderen. Daarnaast kan een verkeerde houding  voor sommige mensen de oorzaak van rugpijn zijn. Het kan dus zeker verlichting brengen als u stappen onderneemt om die houding te corrigeren.

Een verkeerde houding kan sterk bijdragen aan rugpijn, een oefenprogramma volgen om je houding te corrigeren, kan voor verlichting van rug- en schouderpijn zorgen.

Je kan een rugrechthouder aanschaffen die de schouders zachtjes naar achteren trekken en je eraan herinnert je houding te corrigeren.

In sommige gevallen moet iemand zijn werkplek aanpassen als zijn bureau of computer niet ergonomisch verantwoord is.

 

6. Bewegen bij chronische rugpijn

 

Hoewel iemand het moeilijk kan vinden om actief te zijn als hij pijn heeft, is beweging een van de beste natuurlijke behandelingen voor veel soorten pijn.

Studies ondersteunen al lang het feit dat lichaamsbeweging endorfine kan vrijmaken. Deze natuurlijke chemische stoffen in de hersenen helpen pijn te stoppen door zich te binden aan opioïde receptoren in de hersenen. Dit heeft een mild effect dat vergelijkbaar is met opioïde pijnmedicatie.

Oefeningen die de rug- en nekspieren versterken kunnen de pijn verminderen bij mensen met chronische rug- en nekpijn.

 

7. Transcutane elektrische zenuwstimulatie

 

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) houdt in dat een persoon klevende elektrodepleisters op zijn rug aanbrengt. Wanneer een persoon het op batterijen werkende apparaatje activeert, zendt het elektrische impulsen naar de elektroden, die de pijnsignalen kunnen onderbreken.

Er is bewijs dat een TENS-sessie van 15 minuten aanzienlijke verlichting van lage rugpijn geeft. Uit een meta-analyse bleek dat TENS “significante pijnvermindering” geeft bij mensen met chronische lage rugpijn.

 

 

 

8. Stressbeheersingstechnieken

 

Stress kan ervoor zorgen dat iemand zijn spieren aanspant, wat rugpijn kan veroorzaken of bestaande rugpijn kan verergeren.

Mensen die veel stress ervaren, willen misschien methoden proberen die kunnen helpen bij ontspanning en stressverlichting, waaronder sociale steun, meditatie en lichaamsbeweging.

 

9. Goed schoeisel bij chronische rugpijn

 

Door verkeerd schoeisel te dragen kunnen de benen, heupen en rug verkeerd uitgelijnd raken. Deze scheefstand kan leiden tot rugpijn. Hoge hakken, te krappe schoenen of schoenen die slechte ondersteuning bieden, zijn mogelijke boosdoeners van rugpijn.

Uit een onderzoek bleek dat mensen die gedurende 6 weken steunzolen op maat in hun schoenen droegen, een aanzienlijke verbetering van hun rugpijn zagen.

Bespreek met een voetenspecialist of het dragen van steunzolen kan helpen.

 

10. Fysiotherapie bij chronische rugpijn

 

Fysiotherapie houdt in dat u onder begeleiding van een gediplomeerd fysiotherapeut specifieke rek- en strekoefeningen doet. Deze oefeningen kunnen de spanning verlichten of specifieke gebieden versterken om de pijn te helpen verlichten.

 

Wanneer is een operatie geschikt bij chronische rugpijn?

 

Een arts kan een operatie voorstellen als thuisremedie, medicatie en niet-invasieve behandelingen niet effectief zijn geweest.
Hoewel vele duizenden mensen last hebben van rugpijn, hanteren artsen geen vaste “standaard” om te bepalen of een operatie bij rugpijn noodzakelijk is. Als thuisremedie, medicijnen en niet-invasieve behandelingen niet hebben geholpen en rugpijn een belemmering voor het leven vormt, kan iemand de operatieve opties met zijn arts willen bespreken.

Alhoewel, niet alle soorten rugpijn hoeven per se door een operatie te worden verholpen. Het kan vooral helpen bij rugpijn die wordt veroorzaakt door bepaalde fysieke problemen in de wervelkolom. Het kan ook helpen bij mensen met een botspoor, een uitpuilende of gescheurde tussenwervelschijf, een probleem met de wervelkolom of een zenuw die onder druk staat.

Als andere problemen de rugpijn veroorzaken, is een operatie misschien geen geschikte behandeling.

 

Vooruitzichten van chronische rugpijn

 

Vaak is rugpijn het gevolg van een kleine verwonding of overbelasting van de rugspieren. Dit wordt meestal na verloop van tijd beter en geneest sneller met een behandeling. Als iemand zowel rugpijn als andere symptomen heeft, zoals koorts, gevoelloosheid, tintelingen in de voeten, of als de pijn na een ongeval optreedt, is het aangewezen om een arts te raadplegen.

 

Nu starten met meer bewegen

 

 

Bron: Het Rugcentrum. (2022, 6 juni). Chronische rugpijn. Geraadpleegd op 6 oktober 2022, van https://www.hetrugcentrum.nl/behandeling/chronische-rugpijn/

(73)