vitamine b12 bronnen

Bronnen van vitamine B12

Alle soorten cellen in je lichaam hebben vitamine B12 nodig.  Maar je maakt deze voedingsstof niet zelf aan. Je moet het van buitenaf halen. Het komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen en het wordt ook toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen.

 

Waar zit vitamine B-12 in?

 

Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals
melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

 

Gemiddeld hebben de meeste mensen van 14 jaar en ouder ongeveer 2,4 microgram per dag nodig. Het goede nieuws is dat je lichaam teveel ingenomen B12 opslaat in je lever. Wanneer je dit restant begint te gebruiken gaat het echter wel snel en zal je  waarschijnlijk gezondheidsproblemen krijgen. Zoals vermoeidheid, geheugenproblemen of zenuwschade.

Behandeling kan je helpen beter te worden, vaak is het voldoende om je dieet aan te passen. Als je een ernstig tekort hebt, zal je arts je waarschijnlijk B12 geven via een injectie in je spier of een dagelijks supplement met een hoge dosis.

 

Bronnen van vitamine B12 voor veganisten

 

Omdat veganisten alle producten van dierlijke oorsprong vermijden, moeten ze gebruik maken van met vitamine B-12 verrijkte voedingsmiddelen.  Plantaardig voedsel produceert geen vitamine B-12, dus is het van vitaal belang dat veganisten alternatieve bronnen van vitamine B12 vinden om in de beste gezondheid te blijven.

Enkele voedingsmiddelen die verrijkt kunnen worden met B12 zijn:

 

verrijkte niet-zuivel melk
vleesvervangers
ontbijtgranen
voedingsgist
veganistische smeersels

 

Hoewel zeewier, algen en bepaalde paddenstoelen allemaal een kleine hoeveelheid  B-12 bevatten gaat dit niet in grote mate bijdragen aan je vitamine B12 niveau.

Verrijkte granen zijn een goede keuze omdat ze een hoge biologische beschikbaarheid hebben. Dit betekent dat de  B-12 niet hoeft te worden afgebroken voordat het lichaam het opneemt.

Voedingsgist is populair bij zowel vegetariërs als veganisten omdat het gemakkelijk is toe te voegen aan gerechten tijdens het koken en een rijke, kaasachtige, nootachtige smaak heeft. Voedingsgist kan worden toegevoegd aan gekookte maaltijden of worden gestrooid over voedsel en snacks.

Het is essentieel om de etiketten van al deze voedingsmiddelen te lezen, omdat sommige niet verrijkt zijn met vitamine B-12.

 

Vitamine B12 voordelen voor de gezondheid

 

Ervoor zorgen dat iemand voldoende B12 in zijn voeding opneemt is essentieel voor een optimale gezondheid. De gezondheidsvoordelen van de vitamine zijn onder andere:

 • de vorming en deling van rode bloedcellen
 • bescherming van het zenuwstelsel
 • de synthese van iemands DNA
 • het voorzien van het lichaam van energie

 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) Vertrouwde bron van B12 hangt af van iemands leeftijd:

 

 • Volwassenen en tieners: 2,4 microgram (mcg) per dag
 • Kinderen tussen 9 en 13 jaar: 1,8 mcg per dag
 • Kinderen tussen 4 en 8 jaar: 1,2 mcg per dag
 • Peuters tussen 1 en 3 jaar: 0,9 mcg per dag
 • Zuigelingen tussen 7 en 12 maanden oud hebben 0,5 mcg B-12 per dag nodig, en baby’s jonger dan 6 maanden hebben slechts 0,4 mcg per dag nodig.
 • Zwangere vrouwen hebben 2,6 mcg nodig, terwijl vrouwen die borstvoeding geven 2,8 mcg per dag nodig hebben.

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD


 

Symptomen van een vitamine B12 tekort

 

Een tekort aan  B-12 kan ernstige gevolgen hebben voor iemands gezondheid. Veel voorkomende problemen bij een B12 tekort zijn:

 • bloedarmoede,
 • verminderde groei en genezing.
 • zwakte en vermoeidheid
 • tintelingen in handen en voeten
 • problemen met de spijsvertering
 • zich flauw of duizelig voelen
 • bleke huid
 • verlies van eetlust

 

Samenvatting

 

De meeste mensen halen bij een voldoende gevarieerde voeding voldoende  B-12 uit hun dagelijks voedingspatroon.

Ben je Vegetariër of veganist moet je  ervoor  zorgen dat je een adequate hoeveelheid B12 in je dieet opneemt. Gezondheidsdeskundigen kunnen advies geven over waar je bronnen van  B-12 kan vinden en hoeveel je ervan moet nemen.

Zonder het handhaven van de juiste niveaus van vitamine B12, kan dit van invloed zijn op je gezondheid en welbevinden.

Aangezien geen plantaardig voedsel vitamine B12 bevat, moet je gebruik maken van alternatieve bronnen, zoals verrijkte producten of indien nodig je wenden tot een supplement.

 

30 tips voor een gelukkig en gezonder leven

 

Bron : (Zorgwijzer, 2022)

 

 

(87)