behandeling diabetes type 2

Behandeling diabetes type 2, complicaties voorkomen

 

De belangrijkste strategieën voor de behandeling van type 2 diabetes zijn bekend: veranderingen in de leefstijl (dieet, lichaamsbeweging, gewichtsverlies); medicijnen en/of aanvullende insuline wanneer veranderingen in de leefstijl niet voldoende zijn om de bloedsuikerspiegel te normaliseren; en voor sommige mensen, bariatrische chirurgie.

Er is geen pasklare behandeling voor type 2 diabetes. De sleutel tot het beheersen van deze steeds vaker voorkomende aandoening is het samenstellen van een behandelingsprotocol. Een protocol dat past bij de situatie van elk individu.

Wanneer een behandelplan zorgvuldig wordt uitgevoerd en gevolgd, kan type 2 diabetes worden teruggedrongen. Dit is niet hetzelfde als genezen, maar het betekent wel een verlaagd risico op complicaties. Voor sommigen kan het ook betekenen dat ze hun medicatie kunnen afbouwen en een gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden.

Levensstijl en behandeling diabetes type 2

Het veranderen (of implementeren) van bepaalde leefgewoonten is bijna altijd stap één in de behandeling van type 2 diabetes. Gewichtsverlies is een van de belangrijkste doelen van aanbevolen veranderingen in levensstijl. Een gewichtsverlies van slechts 5% tot 10% van het totale lichaamsgewicht kan reeds een groot positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.

Dieet en behandeling diabetes type 2

Dieet is een van de belangrijkste factoren bij het beheersen van diabetes. Het is vooral belangrijk om de inname van slechte koolhydraten te beperken. Het leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar ook tot een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel en lagere triglyceridenwaarden (een vetstof die in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen).

Hoewel er niet zoiets bestaat als een officieel “diabetesdieet”, zijn er verschillende benaderingen van eten en voeding die nuttig blijken te zijn, waaronder:

De Bord Methode.

Dit is een gemakkelijke manier om porties onder controle te houden. Het legt de nadruk op niet-zetmeelrijke groenten, volle granen, magere eiwitten en vezels (die kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel langzamer te laten stijgen). Specifieke percentages van het bord zijn bestemd voor bepaalde voedingsmiddelen. Er kan ook ruimte worden gemaakt voor een beetje gezond vet (een derde van een avocado, bijvoorbeeld, of een theelepel olijfolie).

Consistentie in koolhydraten.

Omdat koolhydraten een grotere invloed hebben op de bloedsuikerspiegel dan de andere macronutriënten (eiwitten en vetten), helpt het om bij elke maaltijd dezelfde hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen om de glucosespiegel stabiel te houden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je elke dag 45 gram koolhydraten eet voor ontbijt en lunch, 15 gram koolhydraten voor een tussendoortje en 60 gram koolhydraten voor het avondeten.
Beperk voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel sterk verhogen: Dit zijn onder andere geraffineerde, verwerkte koolhydraten, zoals wit brood en pasta; suikerrijke zoetigheden zoals koekjes, cake en snoep en vruchtensap. Het is meestal prima om twee porties vers heel fruit per dag te eten.

Naast deze basisrichtlijnen is er voorlopig bewijs dat het sterk verminderen van koolhydraten een positieve invloed kan hebben op diabetes type 2.

In één onderzoek hadden mensen met obesitas en diabetes type 2 die gedurende zes maanden een zeer koolhydraatbeperkt dieet volgden, lagere hemoglobine A1C-resultaten. Ze verloren meer gewicht dan degenen die een gewoon caloriebeperkt dieet volgden. Beide groepen sportten ook regelmatig en hadden de steun van groepsbijeenkomsten.

Dit is echter maar één onderzoek: Het is van vitaal belang om een diëtist te raadplegen die gespecialiseerd is in diabetes voordat u grote veranderingen aanbrengt in het dieet.


Bewegen en behandeling diabetes type 2

Regelmatige lichaamsbeweging is van cruciaal belang voor het beheersen van diabetes type 2. Lichaamsbeweging verbrandt calorieën en draagt bij aan gewichtsverlies. Lichaamsbeweging heeft ook directe invloed op de bloedglucoseregeling omdat insulineresistentie nauw samenhangt met meer vet en minder spiermassa.

Spiercellen gebruiken insuline veel efficiënter dan vet. Door spieren op te bouwen en vet te verbranden, kunt u uw bloedglucosespiegels helpen verlagen en beter onder controle houden.

  • 150 minuten of meer matige tot zware aerobe activiteit per week, verdeeld over ten minste drie dagen, met niet meer dan twee dagen achter elkaar zonder activiteit
  • twee tot drie sessies weerstandsoefeningen per week op niet-opeenvolgende dagen (krachttraining of lichaamsgewichtoefeningen)
  • twee tot drie sessies per week van flexibiliteits- en balanstraining (yoga of tai chi, ) voor oudere volwassenen
  • streef ernaar om ongeveer elke 30 minuten op te staan en te bewegen.

Stoppen met roken en behandeling diabetes type 2

Mensen die roken hebben 30% tot 40% meer kans op diabetes type 2 dan niet-rokers; bovendien hebben rokers met diabetes een grotere kans op het ontwikkelen van ernstige complicaties.

Een positief punt is dat mensen met diabetes die stoppen met roken vrijwel onmiddellijk verbeteringen in hun diabetessymptomen zien. Tevens ook in hun algemene gezondheid.

Er zijn vele manieren om te stoppen met roken. Door de opties met een arts of een gecertificeerde diabetes educator te bespreken, kunt u zich richten op de aanpak die voor u het meest waarschijnlijk werkt.

Voorschriften

Wanneer verandering van dieet, lichaamsbeweging en gewichtsverlies niet voldoende zijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, kan medicatie helpen.

Sommige van de opties zijn orale medicijnen, terwijl andere worden toegediend via injectie. De meeste zijn bedoeld om samen met een dieet en lichaamsbeweging te worden gebruikt. Zie het niet als vervanging voor een gezonde levensstijl.

Insuline

Aanvullende insuline is van vitaal belang voor het beheersen van type 1 diabetes. Het is alleen nodig voor bepaalde mensen met type 2 diabetes – meestal degenen die:

  • al een zeer hoge bloedsuikerspiegel hadden toen de diagnose werd gesteld
  • zeer resistent zijn tegen insuline
  • de bloedsuikerspiegel niet onder controle konden houden met orale medicatie, dieet en lichaamsbeweging

Iemands insulineschema zal worden aangepast aan zijn specifieke behoeften. Sommige mensen moeten ’s ochtends een langwerkende insuline nemen die de hele dag doorwerkt om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Anderen hebben het meeste baat bij een kortwerkende of snelwerkende insuline die bij de maaltijd wordt ingenomen. Weer andere mensen moeten beide soorten insuline nemen.

Bloedglucosecontrole

Voor mensen met type 2-diabetes die insuline gebruiken, kan bloedglucosemonitoring om een aantal redenen essentieel zijn.
Het kan een beeld geven van:

  • hoe goed de behandeling werkt,
  • hoe de bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed door voedsel
  • door lichamelijke activiteit, en nog veel meer.

De meeste mensen die meerdere insuline-injecties nemen is het advies om voor de maaltijd en voor het slapen gaan een bloedsuikerwaarde te meten. Voor degenen die alleen een langwerkende insuline nemen, kan het nodig zijn om slechts twee keer per dag te testen. Voor het ontbijt en voor het avondeten.

De controle wordt uitgevoerd met een apparaat, een bloedglucosemeter of glucometer genoemd. Deze meet het suikergehalte in het bloed kan aan de hand van een enkele druppel bloed. Hier wordt de vingertop voor gebruikt. De meeste apparaten zijn ontworpen voor eenmalige tests, maar er zijn er ook die een continue glucose controle bieden.


Wilt u hulp bij het aanleren van hoe uw diabetes type 2 kan herstellen of voorkomen bekijk dan het programma van Leefstijlexpert Richard de Leth, doctorandus in de geneeskunde.


Bariatrische chirurgie

Bariatrische chirurgie is een procedure die bedoeld is om iemand met ernstig overgewicht te helpen gewicht te verliezen. Bijna 90% heeft na een bariatrische chirurgie een lagere bloedsuikerspiegel. Was in staat de dosering van medicatie te verlagen en ervoeren verbeteringen in gezondheidsproblemen veroorzaakt door diabetes. Bovendien ging 78% van de patiënten in remissie na gewichtsverlies als gevolg van de operatie.

Mensen met diabetes type 2 met een body mass index (BMI) van meer dan 35 komen in aanmerking voor bariatrische chirurgie. Er bestaan verschillende soorten bariatrische chirurgie. Een procedure die de Roux-en-Gastric Bypass wordt genoemd (waarbij het maagdarmkanaal zodanig wordt veranderd dat het voedsel het grootste deel van de maag en het bovenste deel van de dunne darm omzeilt) heeft meestal het grootste effect op de bloedsuikerspiegel. Deze procedure kan leiden tot “remissie van diabetes type 2 bij 80% van de patiënten en verbetering van de ziekte bij nog eens 15% van de patiënten” .

Vragen die u moet stellen voordat u kiest voor bariatrische chirurgie

Zoals elke chirurgische ingreep brengt ook bariatrische chirurgie risico’s met zich mee. Het vereist ook aanzienlijke veranderingen in levensstijl, met name met betrekking tot het dieet. Mensen die een bariatrische operatie ondergaan, moeten bijvoorbeeld een specifiek voedingsplan volgen. Een schema dat veel eiwitten bevat en geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers beperkt. Ze moeten ook voedingssupplementen innemen.

Gezien de mogelijke complicaties van diabetes type 2, vooral bij mensen met obesitas, wegen de voordelen van een chirurgische ingreep op tegen de risico’s. Wat betreft de vereiste dieetveranderingen: deze zullen verder bijdragen aan een gezonder leven in het algemeen.

Wat is de meest gebruikte medicatie voor type 2 diabetes?

Metformine is meestal de eerste medicatie die wordt voorgeschreven om type 2 diabetes te behandelen. De meeste mensen blijven metformine gebruiken als andere medicijnen worden toegevoegd, zolang het goed wordt verdragen.

Veroorzaakt metformine winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree?

Ja, metformine heeft vaak onaangename gastro-intestinale bijwerkingen, zoals diarree, een opgeblazen gevoel, maagpijn, winderigheid, indigestie, constipatie en brandend maagzuur.

Lees ook ons blog : Diagnose diabetes type 2 – Gezondheidsblog (medischemallemolen.nl)

(44)