bedplassen

Bedplassen, wanneer is (wordt) het een probleem?

 

Bedplassen gebeurt wanneer een kind plast tijdens de slaap zonder het te weten. Veel kinderen gaan overdag goed naar het toilet, lang voordat ze ’s nachts droog zijn. Het kan vele maanden, zelfs jaren, duren voordat kinderen ’s nachts droog blijven.

De meeste kinderen, maar niet allemaal, stoppen met bedplassen tussen de leeftijd van 5 en 6 jaar. Bedplassen komt vaker voor bij jongens en bij diepe slapers.

Wat zijn de oorzaken van bedplassen?

 

Bedplassen heeft meestal te maken met diepe slaap – de blaas is vol maar het kind wordt niet wakker. Sommige kinderen hebben een kleinere blaas of produceren meer urine gedurende de nacht. Constipatie kan ook leiden tot bedplassen omdat de darm op de blaas drukt.

Als uw kind altijd in bed heeft geplast en nog nooit 6 maanden of langer droge nachten heeft gehad, is er niets “mis” met uw kind. Dit soort bedplassen wordt NIET veroorzaakt door medische, emotionele of gedragsproblemen.

Maar als uw kind ten minste 6 maanden ’s nachts droog is geweest en weer in bed begint te plassen, moet u met uw arts praten.

 

Komt bedplassen in families voor?

 

Ja. Wetenschappers hebben zelfs een gen ontdekt voor bedplassen. Een kind met één ouder die in bed plaste toen ze jong waren, heeft 25% meer kans om in bed te plassen. Als beide ouders als kind in bed plasten, loopt dat getal op tot ongeveer 65%.

Wanneer ontgroeien kinderen het bedplassen?

De meeste kinderen ontgroeien het bedplassen na verloop van tijd vanzelf.

Op 5-jarige leeftijd plast 15% van de kinderen in bed.
Op 8-jarige leeftijd plast 6% tot 8% van de kinderen in bed.
Zonder behandeling plast ongeveer 2% van de kinderen op 15-jarige leeftijd nog in bed.

 

Moet bedplassen behandeld worden?

 

Meestal niet. Belangrijker is de vraag of het bedplassen een probleem is voor uw kind. Als uw kind geen last heeft van het bedplassen, dan hoeft u waarschijnlijk geen behandeling te zoeken. De meeste kinderen groeien er uiteindelijk overheen.

Rond de leeftijd van 8 tot 10 jaar kan het bedplassen echter het zelfvertrouwen van uw kind aantasten en sociale activiteiten zoals logeerpartijtjes in de weg staan. Als dit het geval is, kunt u met uw arts praten over de volgende opties:

Een alarm dat uw kind ’s nachts draagt. Het alarm gaat af als uw kind gaat plassen en helpt hem te leren wakker te worden als hij zijn blaas vol heeft.
Het is een goed idee om met uw arts te praten voordat u besluit een plaswekker aan te schaffen, omdat hij u kan adviseren over het juiste gebruik van de plaswekker.
De plaswekker moet gedurende 6 weken tot 3 maanden dagelijks worden gebruikt om effectief te zijn.


Een leuk boek om samen met je kind te lezen


Medicijnen

Desmopressineacetaat (of DDAVP) is een medicijn dat sinds de jaren 1970 wordt gebruikt om bedplassen te behandelen. Het wordt geleverd als een orale melt (een tablet die onder de tong smelt) of een pil. Uit onderzoek blijkt dat het bij de meeste kinderen werkt tijdens de nachten dat het medicijn wordt toegediend. Het zal het bedplassen niet volledig stoppen, maar het kan nuttig zijn in speciale situaties, zoals logeerpartijtjes of op kamp.
Kinderen mogen 1 uur voor en 8 uur na inname van DDAVP geen water drinken.
DDAVP kan milde bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn of maagpijn. Het kan ernstige bijwerkingen hebben als het niet op de juiste manier wordt gebruikt of als uw kind bepaalde medische aandoeningen heeft, zoals cystische fibrose of problemen met de vochtbalans. Bespreek het met de arts van uw kind als uw kind bijwerkingen heeft.
Zoals alle geneesmiddelen mag DDAVP alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven door uw arts.

Of u en uw arts nu besluiten het bedplassen te behandelen of gewoon wachten tot uw kind het ontgroeid is, zorg ervoor dat uw kind weet dat bedplassen geen slecht gedrag of luiheid is. Straf uw kind nooit voor het bedplassen. Het is niet hun schuld. Uw troost en steun zijn heel belangrijk.

 

Wat kan ik nog meer doen om mijn kind te helpen?

 

Zorg ervoor dat uw kind niet te veel drinkt voor het slapengaan.
Vermijd drankjes met cafeïne.
Moedig uw kind aan om naar het toilet te gaan voor het slapengaan.
Gebruik een oefenbroekje in plaats van een luier.
Zorg ervoor dat uw kind ’s nachts gemakkelijk bij het toilet kan. Gebruik bijvoorbeeld een nachtlampje in de hal of in de badkamer.
Gebruik een plastic matrashoes van ziekenhuiskwaliteit om beschadiging van het matras te voorkomen.
Leg een grote handdoek onder het bedlaken voor extra absorptie.

Het is niet nodig om een slapend kind dat nat is te verschonen. Het kan geen kwaad om in een natte pyjama te slapen. Laat een handdoek en schone kleren achter voor het geval uw kind toch wakker wordt.
Maak uw kind niet wakker om te plassen als u naar bed gaat. Dat helpt niet tegen het bedplassen en verstoort de nachtrust van uw kind.
Als uw kind in bed plast, helpt u hem of haar ’s ochtends goed te wassen, zodat er geen geur achterblijft.


Een leuk boek om samen met je kind te lezen


Wanneer moet ik met mijn arts praten?

 

Praat met uw arts als uw kind:

bezorgd of overstuur is door het bedplassen.
overdag ongelukjes heeft.
maanden droog is geweest en plotseling begint te bedplassen.
andere symptomen heeft, zoals vaak moeten plassen of een branderig gevoel bij het plassen.
na de leeftijd van 5 à 6 jaar nog steeds in zijn/haar slaap plast.

(64)