artritis

Artritis in de handen of pols

 

Artritis is een ontsteking van een of meer van uw gewrichten. Wanneer de gewrichten van het lichaam door artritis worden aangetast, kan het moeilijk of bijna onmogelijk zijn om een normale levensstijl te leiden of eenvoudige dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Omdat de hand en de pols veelvoudige kleine verbindingen hebben die samenwerken om beweging te produceren, wanneer de artritis zich in die verbindingen ontwikkelt kan het zeer pijnlijk zijn en normale motie beperken.

In uw gewrichten zijn de uiteinden van de botten bedekt met gewrichtskraakbeen, een glijdend oppervlak dat de botten helpt soepel over elkaar te bewegen tijdens de beweging. De gewrichten zijn ook omgeven door een dunne laag die synovium wordt genoemd. Synovium produceert een vloeistof die het kraakbeen smeert en de wrijving tijdens het bewegen vermindert.

Wanneer artritis optreedt, beginnen de symptomen geleidelijk en neemt het kraakbeen in het gewricht langzaam af.

 

Wat veroorzaakt artritis in de handen of pols?

 

Artrose: Meestal gerelateerd aan ouderdom, het komt meestal voor bij mensen ouder dan 50 jaar, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen. Het kraakbeen dat het gewricht beschermt, wordt zacht en slijt weg. De botten schuren dan tegen elkaar en veroorzaken pijn en stijfheid in de hand, pols of vingers. Artrose ontwikkelt zich langzaam en verergert met de tijd.

Reumatoïde artritis: Dit is de meest voorkomende vorm van een groep aandoeningen die ontstekingsartritis wordt genoemd. Meestal, begint de reumatoïde artritis in de voet en de enkel en kan veelvoudige verbindingen door het lichaam beïnvloeden. Het is symmetrisch, het beïnvloedt dezelfde verbinding aan beide kanten van het lichaam.
Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem zijn eigen weefsels aanvalt. Immuuncellen vallen het synovium aan dat het gewricht bedekt, waardoor het opzwelt. Na verloop van tijd dringt het synovium binnen en beschadigt het bot en kraakbeen, alsook ligamenten en pezen, wat ernstige gewrichtsvervorming en invaliditeit kan veroorzaken.

Posttraumatische artritis: Ontwikkelt zich na een verwonding aan de hand, pols of vingers. Hierbij slijt het kraakbeen tussen de gewrichten weg en kan zich vele jaren na het eerste letsel ontwikkelen. Een gewond gewricht heeft een veel grotere kans artritis te krijgen dan een ongedeerd gewricht, zelfs als het letsel goed wordt behandeld.

 

Symptomen van artritis in de hand, pols of vingers

 

Pijn bij beweging
Pijn die opflakkert bij krachtige activiteit
Gevoeligheid als er druk op het gewricht wordt uitgeoefend
Zwelling van het gewricht
Verhoogde pijn en zwelling in de ochtend
Moeite met bewegen van hand, pols of vingers

 

Onderzoek door arts

Een hand-, pols- en elleboogspecialist kan artritis vaststellen door een lichamelijk onderzoek uit te voeren en uw röntgenfoto’s te bekijken. Soms is een MRI of botscan nodig om andere problemen uit te sluiten.

 

 


vitstore

Bekijk hier het volledige gamma

 


Hoe behandel je artritis in de vingers, hand of pols?

 

De behandeling van artritis van de hand, pols of vingers is afhankelijk van verschillende factoren. Waaronder:

Hoe ver de artritis gevorderd is
Hoeveel gewrichten zijn betrokken
Uw leeftijd of andere medische aandoeningen
Activiteitenniveau
Uw persoonlijke doelen
Of uw dominante of niet-dominante hand is aangedaan

 

Niet-chirurgische behandelingsopties

Medicijnen: De meest voorkomende medicijnen voor artritis zijn ontstekingsremmers, zoals ibuprofen of aspirine, die het lichaam ervan weerhouden chemische stoffen te produceren die gewrichtszwelling en pijn veroorzaken.

Reumatologie arts: Een reumatoloog heeft een speciale opleiding in ziekten die uw gewrichten, spieren en botten aantasten, waaronder artritis.

Injecties: Een injectie bevat meestal een steroïde en een langdurig verdovingsmiddel dat weken tot maanden pijnverlichting kan geven. Injecties kunnen worden herhaald, maar slechts een beperkt aantal keren gedurende een bepaalde periode.

Spalken: Spalken kunnen worden gebruikt in combinatie met injecties om het artritische gewricht te helpen ondersteunen. Spalken worden meestal gedragen tijdens perioden waarin het gewricht pijn doet; het non-stop dragen van een spalk kan echter leiden tot spierverslechtering. Daarom moet een spalk nog steeds functioneel gebruik van de hand mogelijk maken en worden verwijderd wanneer de pijn minder wordt.

Handtherapie: Een handtherapeut kan u oefeningen leren om u te helpen uw pols of hand te bewegen en ze sterker te maken. Hij kan u ook laten zien hoe u de druk op uw hand of pols tijdens uw dagelijkse of werkactiviteiten kunt verlichten.

 


 Chirurgische behandeling voor hand- of polsartritis

Als een niet-chirurgische behandeling geen verlichting biedt, kan uw hand-, pols- en elleboogspecialist als volgende stap een operatie voorstellen. Uw chirurg zal op basis van uw individuele behoeften bepalen wat de beste operatie voor u is.

Als het gewricht kan worden gereconstrueerd of behouden om de pijn op lange termijn te verlichten en de functie te herstellen, zal uw chirurg die optie voorstellen. Een gewrichtsvervanging of fusie wordt echter meestal overwogen als de schade zo ver is opgelopen dat de oppervlakken niet meer werken.

Gewrichtsfusie: Deze optie geeft verlichting van pijn maar beperkt de gewrichtsbeweging.

Gewrichtsvervanging: Net als bij een heup- of knieprothese worden bepaalde gewrichten in de hand of pols vervangen om de beweging en functie te verbeteren.

 

Herstel

Na de operatie werkt u samen met een handtherapeut om beweging en kracht in uw hand of pols terug te krijgen. Uw hand kan gedurende enige tijd in het gips of in een spalk zitten. Bij uw eerste follow-up afspraak kan uw spalk of gips worden vervangen en begint u met de revalidatie met uw handtherapeut. Hoe lang het herstel duurt, hangt af van de omvang van de operatie.

 

Lees ook ons blog :wat-is-de-monnikskapspier

(79)