appendix

Appendicitis of blindedarmontsteking

 

Appendicitis betekent ontsteking van de blindedarm. De blindedarm is een kort, vingervormig zakje van ongeveer 5-10 cm lang. Het bevindt zich in het rechter onderste deel van de buik, en is verbonden met de dikke darm (colon).

Wanneer iemand een blindedarmontsteking heeft, kan de blindedarm zich vullen met pus, opzwellen en pijnlijk worden. De blindedarm kan zelfs barsten, wat kan leiden tot een ernstige infectie (buikvliesontsteking genoemd) in de buik.

Een blindedarmontsteking kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen. Het komt het meest voor bij mensen tussen de 10 en 30 jaar.

 

Appendicitis symptomen

Een blindedarmontsteking begint meestal met pijn in het midden van de buik, rond de navel. Aanvankelijk kan de pijn komen en gaan. Binnen een paar uur verplaatst de pijn zich naar de rechteronderkant van de buik (waar de blindedarm zit), en wordt zeer sterk en constant. Sommige mensen hebben geen pijn maar wel andere symptomen van een blindedarmontsteking.

Drukken op de pijnlijke plek, bewegen, hoesten of niezen kan de pijn verergeren.

Als u op het gebied drukt en het dan snel weer loslaat – en dit veroorzaakt pijn, hebt u een symptoom van blindedarmontsteking – de pijn ontstaat wanneer u de druk loslaat, niet wanneer u de druk uitoefent.


Mensen met een blindedarmontsteking kunnen ook:

hun eetlust verliezen;
zich ziek voelen (misselijkheid);
overgeven;
koorts krijgen; en
constipatie of diarree hebben.

Sommige mensen hebben deze typische blindedarmontsteking-symptomen niet. Zwangere vrouwen kunnen bijvoorbeeld pijn hebben in een ander deel van de buik. Bij zwangere vrouwen wordt de blindedarm hoger ingedrukt.

Iedereen met ernstige of verergerende pijn in de buik moet dringend medische hulp inroepen.

 

Wat veroorzaakt een blindedarmontsteking?

 

De precieze oorzaak van een blindedarmontsteking is onbekend. Deskundigen denken dat deze kan ontstaan wanneer iets de opening van de blindedarm blokkeert – bijvoorbeeld uitwerpselen uit de darm. Hierdoor kunnen bacteriën vast komen te zitten in de blindedarm, wat leidt tot infectie, zwelling en pijn.

 

Diagnose

 

Om een blindedarmontsteking te diagnosticeren, stelt een arts vragen over uw symptomen en een lichamelijk onderzoek doen, waaronder een onderzoek van de buik.

Mensen met een blindedarmontsteking hebben meestal pijn als er druk wordt uitgeoefend op de rechteronderkant van de buik. Mensen kunnen ook een scherpe pijn rechtsonder in de buik hebben. Deze pijn treedt op nadat er druk op het gebied is uitgeoefend en daarna snel weer is losgelaten.

Als de diagnose niet duidelijk is of als de symptomen niet typisch zijn voor een blindedarmontsteking, kan het dat iemand nog andere onderzoeken nodig heeft.

Volgende onderzoeken worden dan aanbevolen:

Bloedonderzoek;
Echografie;
Röntgenfoto’s van de buik of CT-scan (computergestuurde tomografie);
Urinetest;
Zwangerschapstest bij vrouwen.

Een blindedarmontsteking is vaak moeilijk vast te stellen zijn bij mensen die geen typische symptomen hebben. Dit komt omdat bij sommige mensen de blindedarm op een iets andere plaats in de buik zit. Bovendien kunnen sommige andere medische problemen zich presenteren met vergelijkbare buikklachten.

 

Waardoor barst een blindedarm?

 

Als een blindedarmontsteking niet wordt behandeld, kunnen de ontsteking en zwelling zo erg worden dat de blindedarm barst. De bacteriën in de blindedarm komen dan in de buikholte terecht. Dit veroorzaakt een ernstige infectie die buikvliesontsteking (peritonitis) wordt genoemd. Peritonitis kan op zijn beurt leiden tot bloedvergiftiging, die levensbedreigend kan zijn.

 

Behandeling van appendicitis

 

Appendicitis is een medische noodsituatie. De behandeling bestaat meestal uit een spoedoperatie om de appendix te verwijderen (appendicectomie of blindedarmoperatie genoemd).
Een operatie wordt ook aanbevolen als er een vermoeden van een blindedarmontsteking is. Dit vermoeden is echter nog niet bevestigd – dit wordt als een betere optie beschouwd dan het risico van een gesprongen blindedarm.

 

Operatie voor blindedarmontsteking

Een operatie voor een blindedarmontsteking kan op 2 verschillende manieren worden uitgevoerd:

Laparoscopische chirurgie (kijkoperatie): hierbij worden enkele kleine sneetjes (1-2 cm lang) in de buik gemaakt. Een dunne buis met een camera en licht erop (laparoscoop) wordt in deze gaatjes ingebracht. Speciale chirurgische instrumenten worden door de buis gevoerd en gebruikt om de blindedarm weg te snijden. Dit gebeurt onder geleide van een camera. Bij deze vorm van chirurgie is er minder pijn na de operatie. Het geeft minder littekens en een snellere hersteltijd dan bij open chirurgie. Deze manier is niet in alle gevallen geschikt.

Open chirurgie: Hierbij wordt één incisie (snee) van ongeveer 5-7 cm lang gemaakt in de buikwand ter hoogte van de blindedarm. Via deze snede verwijdert de chirurg de blindedarm. Deze vorm van chirurgie is nodig als de blindedarm al gebarsten is of als er een abces (een zakje gevuld met geïnfecteerd materiaal) op de blindedarm zit.


Het leukste kinderboek over het hoe, wat en waarom van een blindedarmontsteking


Herstel na de operatie

 

Als iemand een kijkoperatie heeft ondergaan, kan hij meestal een of twee dagen na de ingreep naar huis. Er wordt koolzuurgas gebruikt om de buikholte op te zwellen, zodat de chirurg de binnenkant van de buikholte beter kan zien. U kunt een opgeblazen gevoel hebben gedurende een paar weken na de operatie, totdat uw lichaam het gas weer kan absorberen. U zult advies krijgen over wanneer u uw normale lichamelijke activiteiten kunt hervatten en uw kleine wondjes zullen waarschijnlijk een week of zo moeten worden afgedekt.

Mensen die een open operatie hebben ondergaan moeten langer in het ziekenhuis blijven. Er kan een paar dagen pijn en blauwe plekken rond de incisies zijn, en sommige mensen hebben last van constipatie na de operatie. Het ziekenhuispersoneel zal verdere informatie geven over de verzorging van de wond en welke activiteiten u moet vermijden. De meeste mensen kunnen hun normale activiteiten binnen een paar weken hervatten.

De functie van de blindedarm is niet bekend, en er lijken geen langetermijneffecten te zijn van het verwijderen van de blindedarm.

 

Moet ik mijn blindedarm laten verwijderen?

 

Niet-chirurgische behandeling kan in sommige omstandigheden een mogelijkheid zijn (bijvoorbeeld als een operatie niet mogelijk is of als de persoon te ziek is om een operatie te ondergaan). Een niet-chirurgische behandeling bestaat uit antibiotica om de infectie te behandelen en een vloeibaar of zacht dieet totdat de infectie is verdwenen. Dit type behandeling wordt momenteel echter in de meeste gevallen niet als alternatief voor een operatie beschouwd.

 

Kun je meer dan eens appendicitis krijgen?

 

In de meeste gevallen van acute (nieuwe) blindedarmontsteking – waarbij de pijn zich snel uitbreidt en gedurende enkele uren verergert – wordt de blindedarm verwijderd, zodat een persoon niet opnieuw blindedarmontsteking kan krijgen.

Een klein aantal mensen kan een chronische (langdurige) blindedarmontsteking krijgen – soms een ‘knorrende blindedarm’ of ‘rommelende blindedarm’ genoemd. Deze mensen hebben buikpijn die vanzelf overgaat, maar later weer terugkomt. Het is niet altijd duidelijk dat ze een blindedarmontsteking hebben, totdat er een acute episode optreedt met hevige en verergerende pijn.

 

Kan appendicitis worden voorkomen?

 

Een blindedarmontsteking kan niet worden voorkomen, maar hij lijkt minder vaak voor te komen bij mensen die vezelrijk voedsel eten, bijvoorbeeld fruit en groenten.

 

Lees ook ons blog : Leververvetting, omkeerbaar door voeding? –

(66)