Zwanger-worden-lukt-niet

Als zwanger worden niet lukt….

Partners met een gezinswens komen soms nog wel eens voor een lastige taak te staan. Bij sommige stelletjes is het de eerste keer raak, maar helaas kan het bij sommige ook wat langer duren voordat er een eitje bevrucht wordt. Als een koppel al een jaar bezig is met proberen zwanger te worden en er geen succes is geboekt, spreken we van ‘subfertiliteit’ (minder vruchtbaar zijn). Per jaar zijn er dan ook zo;n 50.000 mensen die hierom de huisarts bezoeken. Vanuit hier kan worden gecontroleerd wat er aan de hand is. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat je pech hebt, maar het is fijn om een antwoord te hebben.

 

 

Waarom lukt zwanger worden niet?

Om zwanger te worden heb je met 2 partijen te maken. De man en de vrouw. Het kan aan een van hen liggen, of aan beide. We bespreken voor zowel de man als vrouw wat oorzaken van een slechte vruchtbaarheid kan zijn.

De vrouw

  • Een cyclusstoornis; vrouwen hebben te maken met een cyclus waarin zij het meest en minst vruchtbaar zijn. Bij ongeveer 30% van de vrouwen is dit dan ook de oorzaak. In een normaal geval heeft een vrouw elke maand een eisprong waarbij na 14 dagen de menstruatie volgt. Als je een cyclusstoornis hebt, krijg je minder vaak of zelfs geen eisprong. Dit is te behandelen met hormonen om te zorgen dat er een eisprong plaatsvindt.
  • Baarmoederslijmvlies afwijking; In een gewone situatie heeft een vrouw alleen in de baarmoeder zelf baarmoederslijmvlies zitten. Als je last hebt van endometriose, bevindt dit slijmvlies zich echter ook buiten te baarmoeder op andere plekken in de buik. Vooral in erge gevallen kan dit leiden tot onvruchtbaarheid. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot verklevingen van de eileiders. Het kan zelfs zo zijn dat ze helemaal zijn afgesloten. Als dit het geval is, vermindert de functie en vruchtbaarheid. Ook dit is door middel van hormonen te verhelpen. Echter vindt er tijdens de kuur geen eisprong plaats en moet er geduld zijn. De kuur zorgt er niet voor dat je extra vruchtbaar wordt.
  • Eileider afwijkingen; Een afwijking in de eileider kan zijn ontstaan door een ontsteking vanuit de vagina die is doorgetrokken naar boven. Door deze ontsteking bouwt littekenweefsel op en kan de eileiders verkleven of afsluiten. Hierdoor kan het eitje van de eisprong niet verder verwerkt worden door de eileiders. Een afwijking aan de eileider is bij 14% van de vrouwen de oorzaak van verminderde vruchtbaarheid. De oplossing hiervoor is een operatie.

De Man

  • De vorm van de zaadcellen; De vorm van de zaadcellen speelt een belangrijke rol. Het is vrij normaal dat er bij iedere man misvormde zaadcellen in het ejaculaat te vinden zijn, maar als dit meer dan 70% is, zal het langer duren voor er een zwangerschap komt.
  • Hoeveelheid zaadcellen; Het kan zijn dat er te weinig zaadcellen vrijkomen Gemiddeld horen dit er 20 tot 50 miljoen met milliliter te zijn. Zodra er minder dan 20 miljoen wordt aangetroffen is er een verminderde vruchtbaarheid. Als er minder dan 5 miljoen of geen zaadcellen in het ejaculaat zitten is de kans op kinderloosheid eigenlijk officieel.
  • Langzame zaadcellen; Normaal gesproken beweegt ieder geval 50% van de zaadcellen en hoort 25% goed te zwemmen. Als dit minder is zal een zwangerschap langer uitblijven.

Lees ook ons blog : foliumzuur-bij-zwangerschap

(85)