verstandskiezen

Alles wat u moet weten over ingesloten verstandskiezen

 

Verstandskiezen, ook wel bekend als de derde kiezen, zijn de laatste tanden in de groei. Ze bevinden zich aan het eind van het boven- en ondervlees, helemaal achter in de mond.

De meeste mensen hebben uiteindelijk vier verstandskiezen, maar dit kan variëren van geen tot vier en in zeldzame gevallen kan iemand er meer dan vier hebben.

Verstandskiezen verschijnen normaal gesproken aan het eind van de adolescentie of in de vroege volwassenheid, tussen de leeftijd van 17 en 25 jaar.

 

Wat zijn ingesloten verstandskiezen?

 

De tandarts kan tijdens een controle een ingesloten verstandskies opmerken.
De menselijke mond heeft normaal gesproken geen ruimte voor 32 tanden, waaronder de vier verstandskiezen, dus als verstandskiezen doorkomen, kunnen ze leiden tot verdringing, infecties, oorpijn en zwelling.

Verstandskiezen die niet genoeg ruimte hebben om goed door te groeien, worden geïmpacteerde of ingesloten verstandskiezen genoemd. Ze komen niet volledig door in de mond.

Daardoor kunnen ze in de verkeerde richting groeien, zijwaarts, onder een verkeerde hoek of slechts gedeeltelijk. Dit kan gevolgen hebben voor nabijgelegen tanden.

Er kan pijn optreden en de andere tanden kunnen beschadigd raken.

Zelfs als er geen duidelijke schade optreedt, kunnen de tanden vatbaarder worden voor ziekten. Als een tand net onder het tandvlees blijft zitten, wat weefselimpact wordt genoemd, kunnen bacteriën zich verzamelen. Dit kan leiden tot infectie.

Bij veel mensen groeien verstandskiezen uiteindelijk door en hoeven ze niet getrokken te worden zolang de persoon een goede mondhygiëne in acht neemt.

Het kan echter nodig zijn verstandskiezen te trekken als:

 • Er sprake is van pijn, zwelling, druk en ongemak
 • Als het duidelijk is dat de tanden geen ruimte meer hebben om te groeien
 • Wanneer ze schade zullen veroorzaken aan nabijgelegen tanden
 • De tanden zijn gedeeltelijk doorgebroken en verrot, waardoor ze moeilijker te bereiken zijn om schoon te maken

Symptomen van ingesloten verstandkiezen

 

Afhankelijk van hoe de tanden doorgroeien, kunnen ingesloten verstandskiezen :

 

 • In sommige gevallen leiden tot infectie en pijn.
 • Verstandskies staat schuin naar voren in de mond
 • De wijsheidstand breekt niet door de tandvleesgrens
 • Verstandskies staat schuin naar achteren in de mond
 • De tand staat in een hoek van 90 graden zijwaarts, en groeit in de wortels van de kies ernaast

 

Incl. 4 Opzetborstels | Gratis UV Reisetui | tot 1 Maand Batterijduur | 4 poetstanden | Smart Poetstimer

 

Ingesloten verstandskiezen kunnen een hele reeks problemen veroorzaken

 

Drukking kan leiden tot algemene verdringing van de tanden en de patiënt kan orthodontische behandelingen nodig hebben om scheve tanden recht te zetten.

De tand kan uitgroeien tot een holte in het kaakbeen die zich vult met vocht, waardoor een cyste ontstaat. De cyste kan het kaakbeen en de nabijgelegen tanden en zenuwen beschadigen.

In zeldzame gevallen kan zich een niet-kankerachtige tumor vormen. Weefsel en bot moeten dan operatief worden verwijderd.

De tweede kies, die naast de verstandskies ligt, wordt vatbaarder voor infectie als er iets tegenaan drukt.

Zelfs als er geen symptomen zijn, kunnen ingesloten verstandskiezen andere tanden beschadigen en kunnen ze vatbaarder zijn voor infecties.

Een infectie kan leiden tot een slechte adem, oorpijn, hoofdpijn, een vreemde smaak in de mond, kiespijn, opgezwollen tandvlees dat roder kan zijn dan normaal, een gezwollen kaak en bloedend tandvlees.

Ernstigere infecties zijn cellulitis in de wang, tong of keel of gingivitis, de tandvleesontsteking die ontstaat wanneer tandplak giftige stoffen afgeeft die het tandvlees irriteren.

 

Om de symptomen van ingesloten verstandkiezen te verlichten, kunnen patiënten:

 

 • Pijnstillers gebruiken, maar slik ze door in plaats van ze op de zere tand of kies te laten zitten
 • Meerdere keren per dag een mondspoeling van warm water en een theelepel zout gebruiken: Dit kan de pijn en de ontsteking verminderen
 • Gebruik een antibacterieel mondwater, zoals chloorhexidine
 • Als de pijn aanhoudt, moet medische hulp worden ingeroepen.

Een tandarts kan de tanden schoonmaken en antibiotica voorschrijven, maar als het probleem terugkomt, moeten de tanden misschien worden verwijderd.

 

Verwijdering van ingesloten verstandskiezen

 

Als een verstandskies pijnlijk of lastig is, of als hij schade veroorzaakt aan andere tanden of het kaakbot, wordt hij getrokken.

Een kaakchirurg zal een patiënt moeten zien als een bestaande medische aandoening een hoger risico op complicaties geeft.

Tandartsen kunnen niet precies voorspellen welke verstandskiezen problemen gaan veroorzaken. De hoek waarin de tand doorkomt en de mate waarin de tand tegen andere tanden drukt, kunnen echter wel een aanwijzing zijn.


Wat kunt u bij de tandarts verwachten

 

De tandarts zal waarschijnlijk een röntgenfoto maken om te zien hoe de wortels liggen en hoe de tand groeit.

De verwijdering kan plaatsvinden in de tandartspraktijk of poliklinisch in het ziekenhuis.

Hoe eenvoudig de operatie is, hangt af van de plaats van de te verwijderen tand of tanden.

Nadat de tand of tanden zijn verwijderd, kan er gedurende enkele dagen pijn en zwelling optreden. Pijnstillers zoals ibuprofen kunnen helpen, soms worden antibiotica voorgeschreven.

De tandarts zal advies geven over mondspoelingen. Als er hechtingen zijn, moeten deze ongeveer een week later worden verwijderd. Het is belangrijk om de instructies van de tandarts na de behandeling op te volgen.

Het is belangrijk om te ontspannen en alcohol en roken te vermijden gedurende ten minste 24 uur, om ervoor te zorgen dat er geen bloedingsproblemen optreden.

 

Complicaties van de operatie

 

Sommige patiënten ondervinden problemen tijdens of na het trekken van hun verstandskiezen, maar deze zijn meestal niet ernstig

Sommige mensen kunnen een bijwerking van medicijnen krijgen.

Het is belangrijk om uw gebit goed te verzorgen en regelmatig op controle te komen om de kans op gebitsproblemen zo klein mogelijk te houden.

Lees ook ons blog : ouderen-laten-hun-gebit-te-weinig-controleren

(37)