rusteloze benen syndroom

Alles wat u moet weten over het rusteloze benen syndroom

 

Een persoon met het rusteloze benen syndroom ervaart krampachtigheid en ongemak in de benen, meestal na het naar bed gaan. Omdat dit kan leiden tot slapeloosheid, wordt het beschouwd als een slaapstoornis.

Het rusteloze benen syndroom kan het gevolg zijn van geestelijke of lichamelijke problemen, of het kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen. Het staat ook bekend als de ziekte van Willis-Ekbom.

Het syndroom kan worden geclassificeerd als mild of ernstig, afhankelijk van de frequentie en ernst van de symptomen, hoe goed de symptomen kunnen worden verlicht door te bewegen en hoeveel overlast ze veroorzaken.

Tot 1 op de 10 mensen krijgt er op een bepaald moment in zijn leven last van.

De overgrote meerderheid van de gevallen van het rusteloze benen syndroom lost zich na verloop van tijd vanzelf op of nadat eenvoudige veranderingen in de levensstijl zijn doorgevoerd.

 

Snelle feiten over het rusteloze benen syndroom:

Het kan worden geclassificeerd als primair of secundair.
Veel mensen kunnen de problemen thuis behandelen.
De aandoening wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van mentale en fysieke factoren.
Vrouwen hebben meer kans om er tijdens de zwangerschap last van te krijgen.

 

Symptomen van het rusteloze benen syndroom:

Het wordt geclassificeerd als een slaapstoornis.
De symptomen kunnen optreden wanneer een persoon wakker is in een beperkte ruimte, zoals een vliegtuigstoel of in de bioscoop.
Aangezien het leidt tot problemen met in slaap vallen en in slaap blijven, kan de persoon overdag moe zijn. Dit kan een invloed hebben op het leren, het werk, de concentratie en routinetaken en -activiteiten.
Slaapgebrek kan uiteindelijk leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, depressie, een ondermijnd immuunsysteem en andere lichamelijke en gezondheidsproblemen.


 

Het rusteloze benen syndroom, hoe voelt het aan?

Iemand met dit syndroom heeft een vreemd en onaangenaam gevoel in de benen, en soms de armen en een sterke drang om ze te bewegen. Mensen hebben deze gevoelens beschreven als:

pijnlijk
brandend
kruipend
vergelijkbaar met elektrische schokken
jeukend
trekkend
tintelend

De enige manier om het ongemak te verlichten is door de benen te bewegen. De gewaarwordingen doen zich meestal voor wanneer de betrokkene rust of niet actief is ( niet alleen ’s nachts). De symptomen verergeren wel vaak ’s avonds en ’s nachts en kunnen ’s morgens voor een korte tijd verlicht zijn.


Hoe lang duurt het rusteloze benen syndroom?

Symptomen van het primaire of idiopathische rusteloze benen syndroom verergeren meestal na verloop van tijd, maar bij sommige mensen kunnen weken of maanden voorbijgaan zonder enige symptomen. Als het het gevolg is van een aandoening, ziekte, zwangerschap of medicatie, kan het verdwijnen zodra de oorzaak is verdwenen.

Zwangerschap en het rusteloze benen syndroom

Het syndroom kan problemen opleveren voor vrouwen tijdens de zwangerschap.
Vrouwen die het syndroom al hebben, kunnen merken dat de symptomen verergeren tijdens de zwangerschap. Zwanger worden kan echter ook leiden tot het rusteloze benen syndroom op zich. De symptomen verergeren naarmate de zwangerschap vordert en treden vooral op in het derde trimester.

De oorzaak van de verhoogde incidentie  tijdens de zwangerschap is onbekend, maar men denkt dat de volgende factoren een rol spelen:

lage gehaltes aan mineralen of vitaminen, zoals ijzer en foliumzuur
slaaptekort als gevolg van veranderingen in het lichaam en ongemak
veranderingen in de hormonen
verhoogde gevoeligheid van de zintuigen

Deze aandoening is nog niet uitgebreid onderzocht tijdens de zwangerschap. Van sommige medicamenteuze behandelingen die buiten de zwangerschap worden gebruikt, is echter niet onderzocht of ze veilig kunnen worden gebruikt bij vrouwen die zwanger zijn.
Behandelingen op basis van gedrag, zoals lichte lichaamsbeweging en een gezond slaappatroon, worden vaak aanbevolen als eerstelijnsbehandeling voor vrouwen tijdens de zwangerschap.

Als het ijzergehalte laag is en men denkt dat dit de oorzaak  is, kunnen orale ijzersupplementen veilig worden voorgeschreven tijdens de zwangerschap. In ernstige gevallen kunnen hogere concentraties intraveneus (IV) via een infuus worden toegediend.

Als een andere oorzaak wordt vermoed die mogelijk medicatie vereist en de bovenstaande behandelingen niet het gewenste effect hebben, moeten medicijnen worden voorgeschreven in de laagst mogelijke dosering om het risico te verminderen.

Behandeling van het rusteloze benen syndroom

Warme baden zijn een eenvoudig huismiddeltje dat de symptomen kan helpen verlichten.
Als een persoon de symptomen  niet alleen kan beheersen, kunnen hem medicijnen worden voorgeschreven.

Medicatie

De medicatie zal afhangen van de persoon, maar kan het volgende omvatten:

IJzer:
Suppletie met ijzer kan mensen met een laag ijzergehalte helpen. Dit kan op zijn beurt de symptomen helpen verbeteren.

Alfa 2 agonisten:
Deze kunnen helpen in gevallen van primair syndrrom, maar ze zullen geen invloed hebben op de bewegingen tijdens de slaap.

Pijnstillers:
Ibuprofen, een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID), kan helpen bij milde symptomen.

Anticonvulsiva:
Deze behandelen pijn, spierspasmen, neuropathie en symptomen overdag.

Benzodiazepinen:
Dit zijn kalmerende medicijnen die mensen met aanhoudende en milde symptomen helpen om door de effecten  heen te slapen.

Dopaminerge middelen:
Deze medicijnen verhogen het dopamineniveau, een neurotransmitter, in de hersenen. Ze kunnen de onaangename gewaarwordingen in de benen die gepaard gaan met het syndroom behandelen.

Dopamine-agonisten:
Deze verhogen ook het dopaminegehalte in de hersenen en behandelen het onaangename gevoel in de benen. Ze kunnen bijwerkingen veroorzaken bij oudere patiënten, hoewel sommigen meer bijwerkingen melden bij levodopa.

Opiaten:
Behandelen pijn en kunnen de symptomen van het rusteloze benen syndroom verlichten. Artsen kunnen deze voorschrijven wanneer andere medicijnen hebben gefaald. Codeïne en propoxyfeen zijn lage-dosis opiaten, terwijl oxycodonhydrochloride, methadonhydrochloride en levorphanoltartraat veel voorkomende hoge-dosis opiaten zijn.

Medicijnen tegen de ziekte van Parkinson en epilepsie worden soms gebruikt  omdat ze onwillekeurige bewegingen kunnen verminderen.

Als bepaalde onderliggende aandoeningen het rustloze benen syndroom triggeren en deze aandoeningen worden behandeld, kan het syndroom verdwijnen of verbeteren. Dit is vaak het geval bij ijzertekort en perifere neuropathie.

 


productzoeker_zwangerschap


Types

 

Er zijn twee hoofdtypen van het rusteloze benen syndroom:

 

Primaire of idiopathische vorm van het rusteloze benen syndroom

Idiopathisch betekent dat de oorzaak onbekend is.
Het is het meest voorkomende type en heeft de volgende kenmerken:

Het begint meestal voor de leeftijd van 40 jaar.
Het kan al in de kindertijd beginnen.
Het kan een genetische oorzaak hebben.
Als primaire rusteloze benen syndroom eenmaal begint, heeft het de neiging om levenslang te duren.
De symptomen kunnen sporadisch zijn of geleidelijk verergeren en meer voorkomen in de loop van de tijd.

In milde gevallen kan de persoon lange tijd geen symptomen hebben.

 

Secundaire vorm van het rusteloze benen syndroom

Een secundaire aandoening wordt veroorzaakt door een andere ziekte of aandoening.
Secundaire rusteloze benen syndroom begint meestal na de leeftijd van 45 jaar, en het is meestal niet erfelijk. Deze vorm  is duidelijk anders:

Het begin is plotseling.
De symptomen verergeren meestal niet na verloop van tijd.
De symptomen kunnen ernstiger zijn.

Ziekten en symptomen die deze secundaire vorm kunnen uitlokken zijn onder andere:

diabetes
ijzertekort
nierfalen
ziekte van Parkinson
neuropathie
zwangerschap
reumatoïde artritis

Hoe het precies ontstaat wordt niet goed begrepen, maar het kan te maken hebben met hoe het lichaam dopamine verwerkt, een neurotransmitter die een rol speelt bij het controleren van spierbewegingen. Sommige medicijnen, zoals selectieve serotonine heropname remmers en antidepressiva kunnen het rusteloze benen syndroom uitlokken. Deze geneesmiddelen beïnvloeden de activiteit van dopamine.

Het wordt ook in verband gebracht met zwangerschap. Ongeveer 20 procent van de vrouwen heeft last van het rusteloze benen syndroom  tijdens het laatste trimester van de zwangerschap, hoewel de redenen onduidelijk zijn.


 

Periodieke bewegingsstoornis van de ledematen

 

Deze stoornis is een aanverwante slaapstoornis, die ook wel periodic limb (leg) movement during sleep (PLMS) wordt genoemd. Bij mensen met PLMD trillen of schokken de ledematen ongecontroleerd tijdens de slaap. Het wordt ook beschouwd als een soort slaapstoornis. De beweging kan ertoe leiden dat de persoon ’s nachts vaak wakker wordt, en dit kan de kwaliteit en de duur van de slaap ondermijnen. Het kan leiden tot het rusteloze benen syndroom.

 

Huismiddeltjes

Veranderingen in levensstijl en veelgebruikte medicijnen die kunnen helpen om de symptomen van het syndroom te verlichten zijn onder andere:

Warme baden en massages: Deze kunnen de spieren ontspannen en de intensiteit van de symptomen verminderen.

Warme of koele kompressen: Sommige mensen geven de voorkeur aan warm, anderen aan koud, en weer anderen zeggen dat het afwisselen van warm en koud helpt.

Ontspanningstechnieken: Stress kan het rusteloze benen syndroom verergeren, dus oefeningen zoals yoga, meditatie, en tai chi kunnen helpen.

Lichaamsbeweging – meer de benen gebruiken kan de symptomen helpen verlichten. Als de patiënt een zittende levensstijl heeft, kan wandelen in plaats van autorijden, een sport gaan beoefenen of de benen trainen in een fitnessruimte helpen.


 

 

Slaaphygiëne bij rusteloze benen syndroom

 


Slaaphygiëne is belangrijk, want vermoeidheid verergert de symptomen.

 

Tips zijn onder andere:

 

Slapen in een koele, rustige slaapkamer.
Elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en elke ochtend op hetzelfde tijdstip opstaan.
Verminder de hoeveelheid licht waaraan u wordt blootgesteld gedurende een uur voordat u naar bed gaat.
Vermijden van stimulerende dranken, zoals cafeïne of suiker.
Het vermijden of verminderen van alcoholgebruik en tabak.

Beweging en lichamelijke activiteit kunnen bij het syndroom helpen, maar ook verergeren. De meeste patiënten vinden matige lichaamsbeweging nuttig, maar te veel kan de symptomen verergeren. Ook laat op de avond sporten kan niet helpen.

 

Andere opties

 

In 1998 bleek uit een kleine studie 10 mensen dat magnesium de symptomen van slapeloosheid bij mensen met het syndrrom verminderde, en suggereerde dat dit een nuttige behandeling zou kunnen zijn voor mensen met PLMD. De studie beschouwt magnesium echter als experimenteel. Mensen met nieraandoeningen moeten voorzichtig zijn met de inname van magnesium.

Gehydrateerd blijven kan ook helpen. Dit kan worden bereikt door veel water te drinken en cafeïne en alcohol te vermijden.

 

Lees ook ons blog : rsi-oefeningen-om-klachten-te-voorkomen

 

 

 

(80)