kruiden

Alles over kruiden

 

Verse kruiden betekende vroeger krulpeterselie, maar de tijden zijn veranderd. Leer hoe de hieronder beschreven zes smaakvolle planten de manier waarop we koken hebben beïnvloed en wat je moet weten over het bewaren, schoonmaken en koken met kruiden.

Verse kruiden voegen echt iets toe aan de smaak van een gerecht. Het juiste gebruik van kruiden ligt  niet altijd voor de hand.  Om wat duidelijkheid te scheppen, volgt hier een overzicht van de zes basiskruiden die je kan gebruiken bij het koken.

Verrassend genoeg komen de meest gebruikte keukenkruiden uit slechts twee plantenfamilies: munt en peterselie. Van de kruiden waar we ons op richten, is bieslook het enige zwarte schaap – bieslook behoort tot de allium (uien) familie. Qua smaak kun je kruiden indelen in drie categorieën: scherp, mild en zoet. Als u een kruid kiest om te koken, kies dan het kruid dat het gerecht dat u aan het maken bent aanvult zonder de andere ingrediënten te overheersen. Als het een van de “pittige” kruiden is, gebruik dan een lichte toepassing wanneer u het aan een gerecht toevoegt. En om er zeker van te zijn dat u altijd genoeg kruiden in huis hebt, kunt u een eenvoudige eigen moestuin aanleggen.

Kruiden zijn heel eenvoudig te gebruiken. Dit is wat u echt moet weten als u ermee kookt.

 

KRUIDEN SCHOONMAKEN

De eenvoudigste manier om kruiden schoon te maken is ze in koud water te dompelen tot ze vuilvrij zijn, en ze dan te drogen – een paar keer draaien in een slacentrifuge werkt het best. Leg wat keukenpapier in het mandje van de centrifuge om het vocht op te nemen en breken te voorkomen.


WAT TE DOEN MET  STENGELS

Als het kruid een zachte stengel heeft, zoals peterselie, kun je het hele takje gebruiken. Maar als de stengel houtachtig is, zoals bij rozemarijn, gebruik dan alleen de blaadjes. Bewaar de stengels om soepen en bouillons op smaak te brengen.


HOE TE KOKEN MET KRUIDEN

Als u met verse kruiden kookt, kunt u ze het beste aan het eind van het recept toevoegen, zodat de hitte hun heldere kleur en smaak niet teniet doet. Rozemarijn, salie en tijm vormen hierop een uitzondering. Hun smaken blijven behouden tijdens het koken. Als u gedroogde kruiden vervangt door verse, is de algemene regel dat u ongeveer drie keer de hoeveelheid gebruikt – bijvoorbeeld, één eetlepel verse kruiden is gelijk aan één theelepel gedroogde.


KLASSIEKE KRUIDENMENGSELS

Bouquet garni bevat laurier, peterselie en tijm. De kruiden worden meestal in een doek gebundeld, dan in vloeistof geweekt en voor het serveren verwijderd.
Fines herbes bestaat uit fijngehakte dragon, peterselie, bieslook en kervel. Dit mengsel wordt vlak voor het opdienen aan een gerecht toegevoegd.
Herbes de Provence is een mengsel van gedroogde kruiden en bestaat in verschillende mengsels. Het bevat vaak tijm, lavendel, marjolein, rozemarijn en bonenkruid.


KRUIDEN BEWAREN

Het is belangrijk om te weten dat verse kruiden snel bederven als ze vochtig zijn, dus was ze pas als u ze gaat gebruiken. Kruiden zijn over het algemeen één tot twee weken houdbaar, maar hoe delicater de blaadjes, hoe korter de houdbaarheid.

 

 


DE ZES MEEST GEBRUIKTE KRUIDEN

ROSEMARIJN

Rozemarijn is een van de favoriete kruiden. Het is ongelooflijk veelzijdig en zijn denneachtige smaak past bij alles van vlees tot groenten en brood. Het is ook een aparte toevoeging aan desserts – de takjes worden soms in vloeistoffen geweekt om smaak toe te voegen aan pudding of sorbets. Rozemarijn kan goed tegen de hitte van koken, maar gebruik het spaarzaam – de sterke smaak neemt snel de overhand. Extra dikke stengels zijn zeer geschikt als grillspiesjes – laat de uiteinden zitten als decoratie.

SNELLE ROSEMARIJN TIP: Strip de naalden van de stengels en hak ze fijn. Als de naalden te grof zijn, kan de textuur onaangenaam zijn.

BASILICUM

Basilicum komt van ‘basileus’ wat in het Grieks ‘koninklijk’ betekent. Er zijn zo’n zestig soorten basilicum zijn. Door die weer met elkaar te kruisen zijn er meer dan 160 variëteiten. Wij kennen vooral tomaten als de klassieke metgezel van basilicum en pesto zou niet kunnen bestaan zonder basilicum. Rauw kan basilicum vrij sterk zijn. Koken verzacht de smaak, maar voeg ze pas toe op het einde – door de hitte wordt basilicum zwart. Gedroogde basilicum heeft veel van zijn smaak verloren, dus gebruik verse als het kan. Omdat de blaadjes gemakkelijk kneuzen, hakt u ze met een scherp mes of scheurt u ze.

BIESLOOK

Van de pikante kruiden is bieslook aan de milde kant. Er zijn twee soorten: Uienbieslook is hol in het midden met paarse bloesems, terwijl knoflookbieslook plat is met witte bloesems. Bieslookgroenten worden soms geblancheerd en gebruikt als “touw” om bundels groenten samen te binden. De bloesems zijn ook eetbaar, maar hebben een sterkere smaak dan het groen. Gebruik de bloesems als garnering, maar gooi het groen weg – het is te taai om te eten.

SNELLE BIESLOOK TIP : Knip bieslook met een keukenschaar om de natuurlijke oliën te behouden.

PETERSELIE

De milde smaak van platte (of Italiaanse) peterselie en krulbladige peterselie verschilt meer in textuur dan in smaak. Peterselie wordt gebruikt om allerlei gerechten op smaak te brengen.  Hoewel velen platbladige peterselie beschouwen als “gourmet”, is de gekrulde variant populairder.

SNELLE PETERSELIE TIP: Gebruik een keukenschaar om peterselie in een kleine kom te knippen. Zo blijven de stukjes binnen de perken.

OREGANO

Het gebruik van OREGANO kan een beetje verwarrend zijn. Het scherpe, kruidige kruid dat we associëren met pizza is Griekse oregano. Het wordt ook wel rigani genoemd en wordt meestal gedroogd verkocht. De oregano die het vaakst vers wordt verkocht, staat bekend als “gewone oregano”. In tegenstelling tot Griekse oregano, waarvan de smaak gemakkelijk kan overheersen, is gewone oregano vrij mild. Om ervoor te zorgen dat de delicate smaak niet verloren gaat tijdens het koken, voeg je gewone oregano toe vlak voor het opdienen van het gerecht.

SNELLE OREGANO TIP: Oregano is een van de zandigere kruiden, dus een extra dompelbad kan nodig zijn om het schoon te maken.

 

Uw gids voor gezond eten


TIJM

Er zijn veel soorten TIJM, maar slechts twee die regelmatig in de keuken opduiken: citroen- en tuintijm (of gewone). Citroentijm geeft een subtiele citrussmaak en aroma.  Hij wordt het best gebruikt als garnering of om een gerecht af te maken. Engelse tijm is de meest verkrijgbare variëteit van de tuintijm. Net als rozemarijn kan de pittige smaak van tuintijm goed tegen koken. Tijm is één van de klassieke ingrediënten in een bouquet garni en is essentieel voor het op smaak brengen van bouillons.

SNELLE TIJM TIP: Om de tijmblaadjes te verwijderen, neemt u de takjes bij het uiteinde vast, glijdt u met uw vingers langs de stengels en verwijdert u de blaadjes.

(82)