cholesterol verlagen

Alles over cholesterol

Van alle stoffen in ons lichaam is cholesterol misschien wel een van de bekendste. Ondanks het feit dat deze vettige stof een begrip is, is er veel misinformatie over.
In dit artikel schijnen we wat licht op cholesterol.

Cholesterol is een essentieel bestanddeel van dierlijke celmembranen; als zodanig wordt het door alle dierlijke cellen gesynthetiseerd. Ongeacht zijn slechte naam, is cholesterol essentieel voor het leven.

Wanneer het echter in hoge concentraties in het bloed aanwezig is, verhoogt het het risico op hart- en vaatziekten.

Cholesterol hoopt zich samen met andere stoffen, zoals vet en calcium, op in plaques op de wanden van slagaders. Na verloop van tijd vernauwt dit de bloedvaten en kan het leiden tot complicaties, waaronder een beroerte en een hartaanval.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat een verhoogd cholesterolgehalte verantwoordelijk is voor 2,6 miljoen sterfgevallen per jaar.

Gezien deze prevalentie is het geen verrassing dat verkeerde informatie over cholesterol welig tiert.

 

1. Alle cholesterol is slecht

 

Zoals in de inleiding vermeld, is cholesterol een vitaal bestanddeel van celmembranen. Naast zijn structurele rol in membranen, is het ook van vitaal belang bij de productie van steroïde hormonen, vitamine D en galzuur.

Hoewel een hoog cholesterolgehalte dus een risicofactor voor ziekten is, zouden we zonder cholesterol niet kunnen overleven. Eigenlijk is het een onschuldige omstander die verkeerd wordt behandeld in onze moderne levensstijl van vandaag.

“Ons lichaam is niet ontworpen om te leven in een omgeving met een overmaat aan voedsel, en dus als er een overmaat aan cholesterol is, zal het in ons lichaam worden afgezet. En dat afzettingscentrum kunnen vaak onze bloedvaten zijn, en dat is wanneer het slecht voor ons is.”

Naast de functies van cholesterol in het lichaam, maakt de manier waarop het wordt vervoerd ook uit of het schadelijk is voor de gezondheid.

Cholesterol wordt in het lichaam vervoerd door lipoproteïnen, stoffen die bestaan uit vet en eiwit. Dit transport gebeurt op twee belangrijke manieren.

Lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) vervoert cholesterol van de lever naar de cellen, waar het in verschillende processen wordt gebruikt. Mensen noemen LDL soms “slechte” cholesterol, omdat hoge niveaus van LDL-cholesterol in de bloedbaan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

High-density lipoproteïne (HDL) wordt vaak “goede” cholesterol genoemd, omdat het cholesterol terug naar de lever transporteert. Daar wordt de cholesterol uit het lichaam verwijderd, waardoor het cardiovasculaire risico afneemt.

 

2. Ik heb een gezond gewicht, dus ik kan geen hoog cholesterol hebben

 

Dat kan wel! De cholesterolbalans is echt een functie van wat we eten, maar ook van onze genetica. Iemand kan bijvoorbeeld geboren worden met een genetische neiging om cholesterol niet efficiënt te verwerken.

Omdat het genetisch is, wordt het familiaire hypercholesterolemie genoemd, en het komt bij zo’n 1 op de 200 mensen voor. Gewicht is meer een functie van je erfelijk metabolisme en de balans tussen verbruikte en verbruikte calorieën.

Zelfs als je een gezond gewicht hebt, kan je cholesterol abnormaal zijn. Andere factoren die van invloed zijn op je cholesterol zijn het voedsel dat je eet, je bewegingsgewoonten, of je rookt en hoeveel alcohol je drinkt.

Bovendien kunnen mensen met een gezond gewicht een hoog cholesterolgehalte hebben, terwijl sommige mensen met overgewicht mogelijk geen hoog cholesterolgehalte hebben. Cholesterolniveaus worden beïnvloed door genetica, schildklierfunctie, medicatie, lichaamsbeweging, slaap en dieet.

Er zijn ook factoren die je niet kunt wijzigen en die kunnen bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte, zoals je leeftijd en je genetica.

 

3. Ik zou symptomen krijgen als ik een hoog cholesterolgehalte had

 

Ook dit is een mythe. In de meeste gevallen zal een hoog cholesterol geen symptomen veroorzaken. Daarom wordt aanbevolen om periodiek bloedonderzoek te laten doen ter screening. De leeftijd waarop je begint met screenen en de frequentie van screenen wordt bepaald door je individuele risicofactoren.

De enige ‘symptomen waarmee cholesterol in verband kan worden gebracht, zouden de late symptomen zijn, wanneer de overmatige cholesterolophoping verantwoordelijk is voor schade aan hart en bloedvaten en verstopping. Dit veroorzaakt pijn op de borst (angina), een hartaanval of zelfs plotselinge dood.

Een hoog cholesterolgehalte leidt tot een stille opeenhoping van plaque in de slagaders, totdat deze zo ernstig is dat er beroertes of hartaanvallen optreden

 

 

4. Als ik veel cholesterol eet, zal ik een hoog cholesterolgehalte hebben

 

Dit onderwerp is iets ingewikkelder dan men zou verwachten.
De cholesterol die men consumeert is niet noodzakelijkerwijs direct gecorreleerd met het cholesterolgehalte.
Het eten van suikers, [of] eenvoudige koolhydraten, kan leiden tot een hoger cholesterolgehalte, zelfs als iemand niet veel cholesterol eet.

Mensen die bewegen hebben minder kans op verhogingen door het eten van cholesterol in vergelijking met sedentaire mensen.

Al bij al zullen we, als we meer cholesterol consumeren, het hoogstwaarschijnlijk verhogen:

“Je gaat niet naar de winkel en koopt een pakje cholesterol, maar je koopt wel rood vlees, kazen en eieren. Rood vlees bevat verzadigd vet en cholesterol. Het is een dierlijk product, dus producten die verzadigd vet bevatten, verhogen niet alleen het cholesterolgehalte, maar vooral het ‘slechte’ of LDL-cholesterol, dat zich dan afzet in de slagaderwand van onze bloedvaten.”

5. Iedereen moet streven naar dezelfde cholesterol doelen

 

“Niet waar!” Je streefniveau  is gebaseerd op de vraag of je een geschiedenis hebt van bepaalde ziekten – zoals hartaanval en beroerte – en je risico op het ontwikkelen van deze problemen, die is gebaseerd op dingen zoals leeftijd en of je een hoge bloeddruk hebt.

Voor degenen onder ons die geen cardiovasculaire problemen hebben gehad, zou het LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) minder dan 100 milligram per deciliter (mg/dl) moeten zijn. Maar als je hart- of vaatziekten hebt – geschiedenis van hartaanval, beroerte, of andere arteriële vaatziekten – en vooral als je diabetes hebt, moet het LDL-cholesteroldoel minder dan 70 mg/dl zijn, zo niet lager.

6. Alleen mannen hoeven zich zorgen te maken over hun cholesterolgehalte

 

Dit is een hardnekkige mythe, maar het is niet waar.

Wanneer wordt gekeken naar mannen versus vrouwen, was de prevalentie van een hoog totaal cholesterol 10,5% bij mannen en 12,1% bij vrouwen.”

“Hartziekten zijn dus een werkgever met gelijke kansen”

Vrouwen, na het verliezen van de beschermende effecten van oestrogenen, beginnen hun risico op hartziekten te versnellen en ontwikkelen hetzelfde risico als mannen”

In feite, omdat vrouwen op latere leeftijd hartziekten ontwikkelen en langer leven, worden er jaarlijks meer hartaanvallen geregistreerd in de vrouwelijke bevolking dan bij mannen.

Wanneer vrouwen een hartaanval krijgen zijn de resultaten meestal slechter zijn en lopen vrouwen een veel hoger risico om te sterven aan hartaandoeningen dan aan borstkanker.

7. Ik kan niets doen aan mijn cholesterolgehalte

 

Dit is, gelukkig, niet waar. Naast het nemen van medicijnen of supplementen om uw cholesterol te verlagen, kunt u uw cholesterol ook verbeteren door het handhaven van een gezond gewicht, het eten van de juiste voedingsmiddelen, lichaamsbeweging, het vermijden van roken en het vermijden van overmatig alcoholgebruik.

 

Er is zoveel dat gedaan kan worden met een abnormaal hoog cholesterolgehalte

Dieet en lichaamsbeweging zijn altijd de eerste stappen en blijven uiterst belangrijk. Statines zijn zeer effectief in het verlagen van cholesterol en zijn veilig. Ze zijn er al sinds 1987, maar de nieuwere statines hebben een verbeterde werkzaamheid, veiligheid en minder bijwerkingen.

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

8. Ik neem statines, dus ik kan eten wat ik wil

 

Zou dat niet mooi zijn als het waar was, maar dat is niet zo. Als je eet wat je wilt en te veel calorieën binnenkrijgt, zul je aankomen. Als je te veel aankomt, vooral rond je buik, kun je een aandoening ontwikkelen die het metabool syndroom wordt genoemd, wat een prediabetische toestand is.

Statines zijn geen medicijnen die het gewicht verminderen. Hun taak is om het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen en uw taak is om uw lichaam met respect te behandelen, wat ook inhoudt dat u rekening houdt met wat u eet.

 

9. Ik ben jonger dan 40, dus ik hoef mijn cholesterol niet te laten controleren

 

Hoe langer je bloedvaten baden in bloed met een te hoog cholesterolgehalte, hoe groter je risico op hart- en vaatziekten later in je leven wordt. De aanbevelingen stellen dat de eerste controle moet worden uitgevoerd tijdens het tienerleven en als je een sterke familiegeschiedenis hebt moet het eerder worden gecontroleerd.

 

De boodschap voor thuis

 

Preventie is beter dan genezen. Behandel je lichaam als een heiligdom, een rode draad die steeds terugkomt is het handhaven van een gezond gewicht, het eten van de juiste voedingsmiddelen, lichaamsbeweging, het vermijden van roken en het vermijden van overmatig alcoholgebruik. Zaken waar je zelf geen of minder invloed hebt zoals familiaire hypercholesterolemie; geloof hier de wetenschap, mensen die hun leven hebben gewijd aan de behandeling van hartaandoeningen en als iets onlogisch klinkt en ‘te mooi om waar te zijn’, dan is het dat waarschijnlijk ook.

 

 

Bron : Het Diabetes Fonds. (z.d.). Cholesterol LDL en HDL. Geraadpleegd op 7 oktober 2022, van https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/woordenboek/cholesterol-ldl-en-hdl?gclid=EAIaIQobChMIvOH62snN-gIVitd3Ch3bNwSfEAAYAiAAEgLge_D_BwE

(128)