Yoga verbetert jouw flexibiliteit 

Yoga wordt al vele jaren in India beoefend en heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid. Yoga bestaat uit vele houdingen, ook wel asana’s genoemd, die een aantal unieke voordelen bieden op mentaal, fysiek en spiritueel vlak. Welke yoga houdingen zijn goed voor je? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet, met als oogpunt het verbeteren van je flexibiliteit.

 

Wat is het doel van Yoga?

 

Yoga heeft een positieve invloed op jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het versterkt niet alleen jouw denkfuncties, maar ook het hart en de spieren. Misschien associeer je yoga met het strekken van je lichaamsspieren. Dat klopt, want het beschikt over allerlei oefeningen voor de spieren en gewrichten van het lichaam. Toch is yoga meer dan lichaamsdelen strekken alleen. Het belangrijkste doel van het beoefenen van yoga is het verkrijgen van kracht en flexibiliteit, zowel op lichamelijk als mentaal vlak. Dit is een unieke combinatie die in geen enkele andere workout te vinden is.

 

Yoga zorgt voor meer flexibiliteit en voorkomt blessures

 

Agility Yoga houdingen helpen jou om een bepaalde houding te corrigeren en meer te ontspannen. Maar om echt resultaten te zien moet je wel regelmatig oefeningen doen. Het is alle moeite meer dan waard. Studies hebben aangetoond dat flexibiliteit niet alleen blessures voorkomt, maar ook de spierkracht vergroot.

Met deze Yoga oefeningen verbeter je jouw lenigheid

 

Agility Yoga focust zich op behendigheid en lenigheid. Het stelt jou  in staat om alledaagse taken met gemak uit te voeren. Hier zijn enkele flexibele houdingen die je kunnen helpen het perfecte niveau van flexibiliteit en kracht te bereiken:

 

Duif yogahouding (Eka Pada Rajakapotasana)

 

Deze behendigheidsyoga helpt de binnenkant van de dijen, rug en heupen te strekken. Om deze pose te doen, begin je in een lage houding. Laat je achterste knie zakken en vouw je voorste knie op de grond. Houd vervolgens je achterste been recht en laat het daarna op de grond zakken. In deze houding voel je een sterke rek in je heupbuigers. Houd deze positie 30 tot 60 seconden vast en wissel dan van been.

 

Eka-Pada-Rajakapotasana

 

Staande voorover vouw yoga houding

 

Deze pose is geweldig voor de onderrug en hamstrings.  Oefen deze houding eerst voordat je andere yogahoudingen doet.Ga eerst op je voeten staan ​​en buig dan licht door je knieën. Laat vervolgens jouw bovenlichaam soepel naar voren zakken. Leg je armen op de grond. Deze pose is zeer goed je voor hamstrings.

 

 

 

 

Neerwaartse hondenyoga asana (Adho Mukha Svanasana)

 

Dit  is een van de meest populaire yogahoudingen. Deze pose helpt je schouders, kuiten en hamstrings te strekken. Begin met je handen en knieën en plaats je polsen onder je schouders. Strek vervolgens vervolgens je tenen en knieën op heupbreedte en strek je heupen. Doe daarna je stuitje omhoog. Leg je hoofd tussen je armen. Houd een rechte lijn van je polsen naar je heupen en til je heupen op. In deze houding rust al het lichaamsgewicht op de handen en polsen.

 

Adho Mukha Svanasana

 

Zittende vooroverbuiging houding (Paschimottasnasana)

 

Deze houding bevordert de flexibiliteit van de hamstrings, schouderflexibiliteit en versterkt de wervelkolom. Begin door op de grond te zitten met je benen gestrekt. Ga rechtop zitten en til je stuitje op. Haal dan diep adem, beweeg je handen naar je benen en leun naar voren. Je voelt een sterke rek in je hamstrings en wervels. Houd deze pose ongeveer drie minuten vast.

 

Paschimottanasana-Seated-Forward-bend

 

Yogahouding met brede driehoek (Utthita Trikonasana)

 

Dit is een effectieve behendigheidsoefening voor het hele lichaam die je heupen, liezen, kuiten, schouders, borst en hamstrings hongerig maakt. Spreid je voeten wijder dan je heupen met gestrekte armen. Draai vervolgens langzaam je linkervoet terwijl je je rechtervoet draait, waarbij je een hoek van 90 graden maakt. Verleng het bovenlichaam naar het lichte been door vanuit de heupen te buigen. Draai je bovenlichaam naar links en plaats je rechterhand op je enkel. Rek zoveel mogelijk uit. Doe dit 30 tot 60 seconden.

 

yoga, driehoek houding

 

Lees ook ons blog : Meer bewegen, de voordelen om nu te starten – Medische-mallemolen (medischemallemolen.nl)

(13)