gezonde feestdagen

7 tips voor gezonde feestdagen

 

Het vertrek van de Sint kondigt bij de meeste mensen het begin van de kerstperiode aan. Het kan druk en soms stressvol zijn. Ondanks onze beste bedoelingen maken we in die periode  niet altijd de gezondste keuzes. Wij delen zeven lifestyle tips voor gezonde feestdagen, zonder afbreuk te doen aan de feestelijkheden.

 

Nog voor het aanbreken van de feestdagen kunnen sociale evenementen en deadlines op het werk hun tol eisen.

Om je gezondheid op peil te houden is voeding een goede plek om te beginnen, maar het is belangrijk om te onthouden dat veel leefgewoonten met elkaar samenhangen. Of het nu gaat om de kwaliteit van je slaap of hoe je met stress omgaat, ze hebben allemaal een positief of negatief effect op hoe je je voelt.

 

We hebben zeven tips samengesteld die gericht zijn op je algemene levensstijl, om jezelf goed te voelen, zodat je kunt genieten van de feestdagen met vrienden en familie.

 

1. Regelmatige vezelrijke maaltijden

 

Vezels vullen ons en houden onze darmen gezond. Met Kerstmis kan er veel vezelarm en suikerrijk voedsel zijn, dus is het belangrijk om bij elke maaltijd en snack wat vezelrijk voedsel op te nemen.

Neem de hele dag door veel vezels in uw maaltijden op, zoals fruit, groenten en volle granen zoals haver, bruine rijst en quinoa.

Vul de steeds de helft van je bord met kleurrijke, niet-zetmeelrijke groenten zoals bladgroenten, wortelen, broccoli, bonen, tomaten en paprika.

 

 

2. Vermijd honger

 

Om te voorkomen dat je in totaal teveel eet, kan de neiging bestaan om overdag minder te eten als je een kerstdiner hebt. Dit kan het echter moeilijker voor u maken om net niet overdadig te eten en te drinken tijdens de feestmaaltijd.

Probeer regelmatig te eten en kies voor lichtere maaltijden of kleinere porties. Enkele eenvoudige maaltijden om rond de periode van een zware lunch of diner te eten zijn:

  • een gemengde salade met gegrilde kip of tonijn
  • een ei op toast met spinazie en avocado
  • havermout, fruit en natuur yoghurt
  • fruitsalade met noten en natuur yoghurt.

Als je geen zin hebt in een maaltijd, probeer dan wat gezonde snacks zoals:

  • vers fruit
  • gehakte groenten met hummus
  • een handvol noten en zaden
  • natuur yoghurt
  • volkoren cracker met tomaat.

 

3. Verander je drankkeuzes

 

Of u alcohol drinkt of niet is uw persoonlijke keuze. Als u ervoor kiest om alcohol te drinken, vergeet dan niet om het binnen de aanbevolen hoeveelheid te houden. Zwaar of binge drinken verhoogt de kans op gezondheidsrisico’s, zelfs bij mensen die gewoonlijk niet veel drinken.

Zorg ervoor dat u weet wat de aanbevolen hoeveelheid alcohol is om uw gezondheidsrisico’s op lange termijn te beperken.

Wissel alcohol af met alcoholvrije of alcoholarme dranken om de hoeveelheid die u op een bepaald moment drinkt te beperken. Water is hier steeds de beste keuze.

Vergeet niet dat het niet verplicht is om alcohol te drinken bij sociale evenementen en dat het prima is om voor niet-alcoholisch te kiezen.

 

4. Blijf actief

 

Het hele jaar door actief blijven is essentieel voor een goede gezondheid. Lichaamsbeweging bevordert zowel uw lichamelijke als uw geestelijke gezondheid.

Strek tijdens het feesten ook regelmatig de beentjes, ga bv eens wandelen met z’n allen. Een wandeling op jezelf kan naast de essentiële beweging ook zorgen voor een rustmomentje.

 

5. Beheer de drukke dagen en weken

Gezonde voedingskeuzes maken kan moeilijk zijn als je het druk hebt. Vaak zijn gezonde voedingskeuzes maken en of we aan lichaamsbeweging doen de eerste dingen die we aan de kant schuiven als er minder tijd is.

Er is een sterk verband tussen onze voeding en onze geestelijke gezondheid. Als je je eten van tevoren plant, hoef je tijdens de drukste dagen niet te beslissen wat je gaat eten. De tijd nemen om maaltijden voor te bereiden, te plannen, is een uitstekende plek om te beginnen.

 

6. Geef prioriteit aan slaap

 

Er is meer dan genoeg te doen in december en januari, met feestelijkheden, kinderen die vakantie hebben, dead lines op het werk in de aanloop van verlofperiodes, wat deze maand allemaal bij elkaar komt. Slaap kan iets zijn waar we op beknibbelen om meer in de dag te passen.

Slaap helpt het lichaam te rusten en te herstellen. Reden genoeg om te streven naar 7-8 uur slaap per nacht.

Gezond eten, dagelijkse lichaamsbeweging, matiging van alcoholgebruik en minstens een uur voor het slapen je schermen/apparaten uitschakelen kunnen helpen om een goede kwaliteit slaap te krijgen.

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

 

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

7. Geniet van de sociale tijd

De afgelopen jaren hebben ons de kracht en het belang van sociale verbinding geleerd. Het zijn best uitdagende periodes. Met alle onzekerheid heeft iedereen wat tijd nodig om uit te rusten en te ontspannen.

Gun jezelf de tijd om je af te sluiten van het nieuws, sociale media of extra content online om aanwezig te zijn met de mensen om je heen. Gun jezelf sociale tijd met je vrienden en familie.

 

 

(22)