een lange wandeling

30 Voordelen van een lange wandeling

Fitheid, Gezondheid!

 

Een goede indicator van uw gezondheidstoestand is hoe lang u kunt wandelen. Ik definieer een lange wandeling als een wandeling van meer dan een uur. Wandelen en levensverwachting zijn nauw met elkaar verbonden, en het is de “kip of het ei” vraag. Bent u gezond omdat u snel en langer wandelt, of wandelt u sneller en langer omdat u gezond bent?

 

30 voordelen van een lange wandeling

 

De voordelen van een lange wandeling zijn de tijd om na te denken, creatieve tijd en de educatieve mogelijkheden die het doorbrengen van zoveel tijd op een lange wandeling  geeft.

Plan je wandelingen en besteed tijd aan het plannen ervan via Google Maps.

Het kost maar een paar minuten om de kaart te bekijken, plekken te plannen waar je kunt stoppen voor een pauze en een idee te krijgen van het terrein. Maar de tijd die je aan het plannen besteedt is het meer dan waard, alleen al vanwege de voorpret die het oplevert.

Na verloop van tijd zult u een bibliotheek van “go-to” wandelroutes van verschillende afstanden en tijd op bouwen. Geniet van het proces van het opbouwen van deze bibliotheek.

 

 • Meer tijd doorbrengen in het zonlicht om de productie van vitamine D te verhogen.
 • Langer wandelen, in welk tempo dan ook, is gunstig voor de bloeddoorstroming in het hele lichaam. Wandelen is de beste manier om uw bloeddruk te verlagen en de spiersamentrekking in de benen te verhogen.

 

 • Verhoogde hartconditie. Wandelen verhoogt uw hartslag, versterkt uw hartspier en verbetert de bloedcirculatie door uw lichaam. Een hogere hartslag brengt meer zuurstof en voedingsstoffen naar uw organen.

 

 • Verhoogt de conditie van de longen. Tijdens het wandelen neemt uw ademhaling toe, waardoor zuurstof zich sneller door de bloedbaan verplaatst. De fysieke activiteit van wandelen verhoogt ook het vermogen van uw longen om zuurstof op te nemen, verlaagt de bloeddruk, helpt lichaamsvet te verminderen en verbetert de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Hoe langer u wandelt, hoe beter uw hart en longen in conditie zijn. Probeer tijdens uw volgende wandeling het 4-3 ademhalingspatroon waarbij u 4 stappen inademt en 3 stappen uitademt.

 

 • Verminderd risico op hartaandoeningen en beroertes. Naarmate u langer wandelt en meer inspanning levert, pompt het hart meer bloed door het lichaam en blijft het optimaal werken met zeer weinig belasting, en de verhoogde inspanning helpt het hart om langer gezond te blijven. Een regelmatige wandelgewoonte helpt ook de slagaders en andere bloedvaten soepel en fit te houden, waardoor een goede bloedstroom en normale bloeddruk uw risico op een beroerte verminderen.

 

 • Doe een totale lichaamstraining door oefeningen met lichaamsgewicht te doen, zoals push-ups, lunges, squats en planken. Een effectieve krachttraining bevordert de afgifte van vitale “jeugd”-hormonen: Testosteron (voor mannen), Estradiol en Oestrogeen (voor vrouwen).
  Krachttraining helpt het verlies van spierkracht te voorkomen, waarvan bekend is dat het gepaard gaat met veroudering. Als ik het over “krachttraining” heb, bedoel ik niet dat u naar de sportschool moet gaan om gewichten of halters te gebruiken. Lichaamsgewichtoefeningen tijdens het wandelen geven u ook een complete work-out.

 

 • Stress vermindering. Wandelen maakt vier vitale neurotransmitters vrij die de motivatie, productiviteit, creativiteit en het welzijn beïnvloeden . Endorfine, Dopamine, Serotonine en Oxytocine  spelen elk een rol in uw emotionele gezondheid. Deze feel-good neurotransmitters blijven door uw lichaam stromen lang nadat u uw wandeling hebt voltooid.

 

 • Verbeter de beheersing van hypertensie (hoge bloeddruk). Lichamelijke activiteit maakt uw hart sterker. Een sterker hart kan meer bloed pompen met minder inspanning. Met minder inspanning neemt de druk op uw slagaders af, waardoor uw bloeddruk daalt.

 

 • Verlagen van hoge cholesterolwaarden. Matige lichaamsbeweging kan helpen het HDL-cholesterol, het “goede” cholesterol, te verhogen. Lichaamsbeweging kan zelfs de aard van ons cholesterol veranderen.

 

 • Wandelen ondersteunt uw gewrichten. Het meeste gewrichtskraakbeen heeft geen directe bloedtoevoer. Het kraakbeen krijgt zijn voeding uit de gewrichtsvloeistof die circuleert als we bewegen.  Als u niet wandelt, worden gewrichten beroofd van de leven gevende vloeistof, wat de achteruitgang kan versnellen.

 

 • Wandelen versterkt de spieren. wandelen verstevigt uw been- en buikspieren – en zelfs uw armspieren – als u ze tijdens het lopen gebruikt, Noridc Walking is hiervoor een aanbeveling.

 

Cursussen Gezonder Leven

Deze cursussen zijn zeer geschikt voor iedereen die aan een gezondere leefstijl wil beginnen of even vast zit en graag weer door wil gaan.

BEKIJK HIER HET AANBOD

 

 

 • Vermindert spierpijn en stijfheid. Als u pijnlijk bent na andere trainingen zal een goede lange wandeling helpen het melkzuur en andere toxines weg te werken. Spieren ondergaan fysieke stress wanneer we krachtig trainen, dus lichte pijn is gewoon een natuurlijk gevolg van elke fysieke activiteit. Pijn komt het meest voor in de beginfase van een nieuw fitnessprogramma. Gespierdere benen en buikspieren die u opbouwt door langere wandelingen te maken, vergroten uw bewegingsbereik, waardoor de druk en het gewicht worden verplaatst van uw gewrichten naar uw spieren die zijn ontworpen om het gewicht aan te kunnen.

 

 • Helpt diabetes onder controle te houden. Lichaamsbeweging verlaagt de bloedglucosespiegel en verhoogt de gevoeligheid van uw lichaam voor insuline, waardoor insulineresistentie wordt tegengegaan. Veel studies hebben aangetoond dat mensen met diabetes die ten minste twee uur per week liepen, minder kans hadden om aan hartaandoeningen te sterven dan hun sedentaire tegenhangers, en degenen die drie tot vier uur per week sportten, verlaagden hun risico nog meer.

 

 • Sterkere botten en flexibelere wervelkolom. Osteoporose is een botontkalkingsziekte bij vrouwen na de menopauze en bij oudere mannen. Inactiviteit veroorzaakt botverlies! Lichaamsbeweging versterkt de botten op dezelfde manier als het de spieren versterkt. Onze botten zijn levend weefsel en veranderen in de loop der tijd als reactie op de kracht die erop wordt uitgeoefend. Regelmatig en langer wandelen zorgt voor meer botdichtheid. Het verbeteren van uw botdichtheid vereist vitamine D en goede voeding met voldoende calcium.

 

 • Helpt rugpijn te verlichten. We moeten bewegen! Als overlevingsmechanisme is ons lichaam gebouwd om actief te zijn. De meeste oorzaken van rugpijn kunnen worden toegeschreven aan een gebrek aan beweging. Te veel thuiszitten voor de tv of het computerscherm, te veel zitten op weg van en naar het werk, te veel zitten op het werk, alles leidt tot een verzwakking van onze vitale kernspieren, waardoor een onevenwicht ontstaat dat leidt tot een gespannen rug en vervolgens regelrechte pijn!

 

 • Verbeter uw evenwicht. Lopen versterkt de spieren van het onderlichaam, en deze spieren zijn een essentieel element van een goed evenwicht, vooral als we ouder worden.

 

 • Werk afvalstoffen weg uit vermoeide spieren. Uw hart zal sneller slaan wanneer u het einde van een lange wandeling nadert, waardoor de bloedstroom naar uw spieren toeneemt..

 

 • Wandelen leidt tot gewichtsverlies. Tijdens een wandeling van een uur verbrandt u calorieën op basis van uw Basaal Metabolisch Ritme. BMR is het aantal calorieën dat u elke dag nodig heeft om de basis lichaamsfuncties uit te voeren. Na verloop van tijd kunnen verbrande calorieën leiden tot gewichtsverlies.

 

 • Helpt vet te verbranden. Een wandeling met een lage tot matige intensiteit kan u daadwerkelijk helpen vet te verbranden. Dat komt omdat het lichaam opgeslagen vet als brandstof gebruikt in vergelijking met trainingen van een hogere intensiteit, die op koolhydraten vertrouwen. Gebruik de praattest om uw intensiteit te bepalen. Als u gemakkelijk met een partner kunt praten, wandelt u met een lage intensiteit. Als u slechts een paar woorden tegelijk kunt spreken, bent u bezig met een training van gemiddelde intensiteit.

 

 • Verbrand meer calorieën, zelfs nadat u klaar bent met uw wandeling. Dit wordt calorische naverbranding genoemd en is het proces waarbij uw lichaam calorieën verbrandt nadat u uw training hebt voltooid. Calorische naverbranding wordt veroorzaakt doordat uw lichaam zuurstof en calorieën gebruikt om melkzuur te verwijderen, spieren te herstellen en voorraden creatine, zuurstof en adenosinetrifosfaat (ATP) aan te vullen. Om hier optimaal van te profiteren, verhoog je de intensiteit van je “workout” tijdens je lange wandeling.Hier zijn vier suggesties om uw calorieverbranding te verhogen:Versnel voor korte intervallen van tijd (intervaltraining)
  Loop meer heuvels op tijdens uw lange wandeling. De helling van heuvels zorgt ervoor dat u meer beenspieren gebruikt waardoor u meer calorieën verbrandt
  Loop op verschillende terreinen om meer spieren in te zetten dan alleen op een vlakke ondergrond.
  Wandel op grotere hoogten. Maak een dagtocht naar een heuvel/bergland. De grotere hoogte veroorzaakt een fysiologische verandering in uw lichaam om zich aan te passen. Hierdoor zal uw basale stofwisselingssnelheid (de hoeveelheid energie die nodig is om uw lichaam in rust 24 uur lang correct te laten werken) toenemen, waardoor de calorische naverbranding zal aanhouden.

 

de mooiste fiets en wandelvakanties

 

 • Verbeter je mindset. Wandelen geeft je de tijd om naar jezelf te luisteren. Mindset is een verzameling overtuigingen die beïnvloeden hoe je de wereld en jezelf ziet. Het beïnvloedt hoe je denkt, voelt en je gedraagt in een bepaalde situatie. Heb je een vaste mindset of een groeimindset? Mindset speelt een rol in hoe je omgaat met de uitdagingen van het leven. Let op je gedachten en de woorden die je innerlijke stem gebruikt. Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten om een groeimindset op te bouwen.

 

 • Geniet van de meditatieve voordelen van een langere wandeling. Meditatie kan worden gedefinieerd als een intentie die een verhoogde staat van bewustzijn en focus stimuleert. De ritmische beweging van het lopen heeft een hypnotiserend effect dat bevorderlijk is voor het bereiken van een meditatieve staat.

 

 • Wandel langs een rustige route
  Let op hoe je lichaam aanvoelt als je met je armen zwaait op het ritme van je voetafzet
  Concentreer je op je ademhaling
  Probeer het 4-3 adempatroon
  Verminder angst.

 

 • Wandelen bevordert een stabiele stemming. Wetenschappers promoten al jaren lichaamsbeweging als behandeling voor depressie en angst gerelateerde aandoeningen. Studies van dagelijkse yoga en meditatie hebben aangetoond dat de amygdala krimpt, een diepe hersenstructuur die sterk verbonden is met het verwerken van stress, angst en bezorgdheid. Een kleinere amygdala betekent een lagere mate van bezorgdheid en zorgen en een verhoogd gevoel van kalmte, waardoor we ons kunnen concentreren op de taak die voor ons ligt. Bewegen is net zo effectief als antidepressiva voor patiënten met depressieve stoornissen. Lichaamsbeweging is essentieel bij terugvalpreventie. De toename van de serotonineproductie (neurotransmitters voor een goed humeur) tijdens lichaamsbeweging is verantwoordelijk voor de verlichting van chronische depressie. Lichaamsbeweging helpt de slaap te normaliseren, wat bekend staat als beschermend voor de hersenen.

 

 • Meer tijd om uw creativiteit de vrije loop te laten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen veel creatiever zijn wanneer ze rondlopen dan wanneer ze stilzitten.
  Meer “denktijd” om uw probleemoplossend vermogen de kans te geven verschillende opties uit te werken op weg naar de beste oplossing.

 

 • Meer fotomogelijkheden. Elke mobiele telefoon dient nu een dubbel doel als een uitstekende foto/video camera. Onderweg foto’s maken is nog nooit zo eenvoudig geweest. Gewoon richten en klikken. U kunt uw camera zo instellen dat de beelden worden geüpload naar een cloud hosting zoals Dropbox.

 

 • Wandelen geeft je genoeg tijd om je interesses in te halen via audioboeken en podcasts.

 

 • Wandel samen met geliefden. Tijd doorbrengen met je dierbaren is van nature een stressverlichter. Naast een goed gesprek, zorgen knuffels en kussen en het vasthouden van handen voor het vrijkomen van oxytocine (het feel-good hormoon) en het verlagen van de bloeddruk en het cortisolniveau (het stresshormoon).

 

 • De halverwege-wandeling. Je bent halverwege, en je ideeën en creativiteit stromen. Met je feel-good hormonen op overdrive, maak er een punt van om op een rustige plek te stoppen, zoals een coffeeshop, bibliotheek, of park waar je rustig kunt zitten en je gedachten vastleggen in een notitieblok of op je smartphone app.

 

 • Leef langer. Oudere volwassenen die hun mobiliteit verliezen hebben minder kans om thuis te blijven wonen; hebben hogere percentages ziekte, invaliditeit, ziekenhuisopname en overlijden; en hebben een slechtere kwaliteit van leven. Maak het uw missie om dagelijks te wandelen; hoe langer, hoe beter voor een lang leven vol doel en passie.

 

Dus, pak je lokale kaart en begin met plannen om op wandel te gaan”. Je lichaam, geest, familie en vrienden zullen je dankbaar zijn.

Stuur ons een berichtje over jouw favoriete lange wandeling.

 

Nu starten met meer bewegen

 

 

 

(62)